Megtiltja a puskázást a Fidesz az Alkotmánybíróságnak

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróságot érintő több változtatást is javasol a Fidesz elnöksége. Eszerint a jövőben a legfőbb ügyész és a Kúria elnöke is fordulhatna a testülethez, és erősítenék az testület munkájának nyilvánosságát. Kósa Lajos emellett megerősítette korábbi információnkat, hogy megtiltanák, hogy a testület a korábbi állásfoglalásait használja. Kósa szerint "puskázni nem lehet úgy, hogy előveszünk egy régi állásfoglalást, Ctrl C, Ctrl V, és azt mondjuk, kész van".
Vágólapra másolva!

Várhatóan a parlament tavaszi ülésszakán fogadják majd el a képviselők az Alkotmánybíróságot érintő változásokat, amelyről döntött a fidesz elnöksége - mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke.

A Fidesz elnöksége egyrészt javasolja az Alkotmánybírósághoz fordulás lehetőségének kiterjesztését, vagyis bővítenék az alkotmányos kontrollt kezdeményezők körét, így ezentúl nemcsak az ombudsman, hanem a legfőbb ügyész és a Kúria elnöke is fordulhatna az Ab-hoz. Az alaptörvény vonatkozó passzusa jelenleg úgy szól, hogy az Ab a kormány, az országgyűlési képviselők egynegyede vagy az alapvető jogok biztosa kezdeményezésére vizsgálja felül a jogszabályoknak az alkotmánnyal való összhangját.

Emellett - folytatta Kósa Lajos - céljuk, hogy erősítsék az Ab munkájának nyilvánosságát és ezzel a demokráciát is. Mindezt úgy képzeli el a Fidesz elnöksége, hogy az Ab az egyes konkrét esetek állásfoglalása előtt köteles lenne kikérni és megismerni az ügyben érintettek véleményét. Példaként azt mondta, hogy ha a kormányhivatal vezetője az Ab-hoz fordul egy önkormányzati rendelet alkotmányosságával kapcsolatban, akkor az Ab-nek be kellene szereznie a helyhatóság vezetőjének véleményét. "Hallgattassék meg a másik fél is - ezt a parancsot az Ab munkájába is beillesztjük" - magyarázta Kósa Lajos, hozzátéve ugyanakkor, hogy "ettől még az Ab úgy dönt, ahogy akar".

Az Ab-t érintő változtatási javaslatok harmadik pontja a korábban hozott alkotmánybírósági állásfoglalásokat érinti, és úgy szól, hogy "az Alkotmánybíróságnak nem tesszük lehetővé a puskázás lehetőségét" - fogalmazott a Fidesz alelnöke. Álláspontjuk lényege az - ismertette -, hogy bár szerintük a korábbi alkotmány alapján hozott Ab-vizsgálatok és -állásfoglalások éppúgy felhasználhatók, figyelembe vehetők, mint a magyar jogfejlődés és történeti alkotmány más vívmányai, de az Ab köteles ezeket újra megvizsgálni, átgondolni, ugyanis nem hivatkozhat rájuk automatikusan, hiszen új alaptörvénye van az országnak. "Puskázni nem lehet úgy, hogy előveszünk egy régi állásfoglalást, Ctrl C, Ctrl V, és azt mondjuk, kész van" - fogalmazott Kósa Lajos.

Mint arról az [origo] elsőként beszámolt, a Fidesz a hatáskörei újabb csorbítása helyett az ítéletei alapjául szolgáló, a rendszerváltás után született bírósági döntések felhasználásától tiltaná el az Alkotmánybíróságot. Vagyis az elmúlt 20 év alkotmánybírósági gyakorlata helyett a testület a jövőben csak a tavaly hatályba lépett alaptörvény szellemiségét vehetné figyelembe.