Navracsics Washingtonban védte az új alkotmánybírósági szabályt

Vágólapra másolva!
Csak formalitásnak tartja Navracsics Tibor kormányfő-helyettes azt a fideszes javaslatot, amely szerint az Alkotmánybíróság a jövőben nem hivatkozhat automatikusan a korábbi alkotmánybírósági döntésekre. Navracsics egy washingtoni rendezvényen beszélt erről, ahol kapott kritikus kérdéseket a kormány gazdaságpolitikájáról is.
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor kormányfő-helyettes washingtoni látogatásán is szóba került az a Fidesz elnöksége által készített javaslat, amely változtatna azon, hogy az Alkotmánybíróság miként használhatja fel az előző alkotmány idején hozott alkotmánybírási döntéseket. Mint arról az [origo] elsőként beszámolt, a Fidesz a hatáskörei újabb csorbítása helyett az ítéletei alapjául szolgáló, a rendszerváltás után született bírósági döntések felhasználásától tiltaná el az Alkotmánybíróságot. Vagyis az elmúlt 20 év alkotmánybírósági gyakorlata helyett a testület a jövőben csak a tavaly hatályba lépett alaptörvény szellemiségét vehetné figyelembe. A javaslatot Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke később megerősítette, és kijelentette, hogy valóban meg fogják tiltani a puskázást.

A többnapos látogatáson az Egyesült Államok fővárosában tartózkodó Navracsics egy intézetben tartott rendezvényen kapott kérdést a tervezett változásról, és a kormányfő-helyettes ugyan a válaszát azzal kezdte, hogy egyelőre ő is csak az újságból és a barátaitól hallott a javaslatról, szerinte puszta formalitásról van szó. "Van egy elképzelés arról, hogy a bíróságot köteleznék arra, hogy a döntéseik érvelésénél nem utalhatnak a korábbi bíróság érveléseire" - fogalmazott Navracsics, aki szerint ez csak a döntések eljárást érinti, de a tartalmat nem.

A McCain Institute nevű intézetben tartott rendezvényen Navracsics a rendszerváltás óta eltelt időszakről beszélt főként magyarokból álló közönség előtt. Az Alkotmánybíróságról szóló kérdést ugyanakkor az amerikai külügyminisztérium egyik munkatársa tette fel, aki érdeklődött arról is, hogy a magyar jegybank miért csökkentette többször is a kamatszintet annak ellenére, hogy a bank elnöke és több pénzügyi elemző is ellenezte azt. A tisztviselő - aki nem közölte a nevét, és később tudósítónk kérdésére sem árulta el -, azzal a felvetéssel zárta a kérdését, hogy "vajon mi fogja visszafogni Orbánt?"

Navracsics kapott kritikus kérdéseket Simonyi András korábbi washingtoni nagykövettől is, aki szerint a kormány "unortodox gazdaságpolitikája" károkat okoz, elriasztja a külföldi befektetőket, miközben az országnak szüksége van ráuk. A kormányfő-helyettes erre azt mondta, hogy azért volt szükség unortodox lépésekre, például a bankadóra vagy a főként multicégeket érintő egyéb adókra, mert "unortodox volt a helyzet". Hozzátette, hogy "nem voltunk boldogok", amikor meg kellett hozni ezeket a döntéseket, "de szükségszerű volt, mert nem volt pénze a magyar embereknek", így máshonnan kellett előteremteni a költségvetés rendberakásához a pénzt.