Senki nem meri lezárni Schmitt Pál ügyét

Schmitt Pál, plágiumgyanú, doktori cím jogtalan elvétele
Vágólapra másolva!
Csaknem egy éve húzódik már Schmitt Pál ügye a Semmelweis Egyetemen: a lemondott köztársasági elnök a kisdoktori címének visszavonását fellebbezte meg, de még mindig "folyamatban van" az eljárás. Amíg ez le nem zárul, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sem tesz semmilyen lépést Schmitt ellen.
Vágólapra másolva!

Nyakatekert választ adott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, amikor Schmitt Pál volt köztársasági elnök NOB-tagságáról kérdeztük. Szó szerint azt közölték, hogy "az etikai bizottságunk javaslata alapján a NOB vezetői testülete tudomásul vette, hogy Schmitt úr nem akarja gyakorolni a jogait, amíg nem születik végső döntés a fellebbezése ügyében".

A válasz lefordítva azt jelenti, hogy a NOB egyelőre nem tett semmilyen lépést Schmitt Pállal szemben - nem indított például etikai vizsgálatot ellene -, amiért plagizálta a kisdoktori dolgozatát. Azért nem történt még semmi, mert Schmitt maga kérte korábban a NOB-tagságának felfüggesztését, amíg el nem intéződik az ügye a Semmelweis Egyetemmel, amely tavaly a csalás miatt megfosztotta kisdoktori címétől, és amelynek döntése ellen fellebbezett.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Schmitt Pál 1992-ben, a Testnevelési Főiskolán (TF) szerzett kisdoktori címét több hónapos eljárás után március végén vonta vissza a TF jogutódja, a Semmelweis Egyetem (SE) szenátusa, miután az intézmény által felállított tényfeltáró bizottság megerősítette a Hvg.hu állítását, miszerint Schmitt a doktori dolgozat jelentős részét plagizálta. Schmitt kezdettől vitatta, hogy az egyetem jogszerűen vette el a doktori fokozatát, és lemondásakor is bejelentette, küzdeni fog az igazáért, és megfellebbezi a döntést.

Csaknem egy év telt el azóta, de ennek a felülvizsgálati eljárásnak a végéről még mindig nincs hír. Az [origo] tavaly novemberi információi szerint peren kívüli egyezség is szóba jött az SE-n, hogy megoldják a kérdést, de erről sincs hír. Az SE az ügy állására vonatkozó kérdésünkre annyit reagált, hogy a volt köztársasági elnök tavaly áprilisban nyújtott be felülbírálati kérelmet az egyetem szenátusának határozatával kapcsolatban, az eljárás még folyamatban van. "Az eljárás végén tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot" - tette még hozzá az SE sajtóirodája.