Már a Fidesz is Bajnai-listákról beszél

Vágólapra másolva!
Szabálytalanul épít adatbázist a szimpatizánsok adataiból Bajnai Gordon kampánystábja, ezt állítja legalábbis egy állampolgári beadvány nyomán a Fidesz. Eszerint a politikus Facebook-oldalára bejelentkezők gépére adatgyűjtő szoftver települ, az információkat pedig külföldi, titokzatos szervezetek kapják meg. Az érintettek visszautasítják a jogszerűtlenség vádját, Péterfalvi Attila későbbre ígéri a vizsgálat eredményét.
Vágólapra másolva!

Elképesztő módszerekkel épül a Bajnai-adatbázis - így kommentálta Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön azt a hírt, amely szerint állampolgári bejelentés alapján adatvédelmi vizsgálat indult a Bajnai Gordon volt miniszterelnök vezette Együtt 2014 Facebook-oldalán indított adatgyűjtő kampány ügyében.

A Heti Válasz szerdán arról számolt be, hogy a beadvány szerint az Együtt 2014 adatgyűjtése számos törvényi rendelkezést sért, a politikai nézetekre vonatkozó adatok illetéktelen kezekbe vagy külföldre kerülhetnek. Az állampolgári beadvány szerint a Haza és Haladás Alapítvány a felhasználók gépére egyedi azonosító szoftvert telepít, amely tisztázatlan és ellenőrizetlen módon gyűjthet személyes adatokat a felhasználók Facebook-oldaláról.

A Fidesz kommunikációs igazgatója elképesztőnek nevezte ezt a módszert, és több kérdést is intézett Bajnai Gordonhoz. A kormánypárt egyebek mellett arra kíváncsi, hogy miért továbbítják Európán kívüli, meg nem nevezett szervezeteknek magyar emberek adatait, pontosan melyek ezek a szervezetek, milyen célra használják fel az adatokat, és miféle szoftverek azok, amelyeket a felhasználók gépére telepítenek - sorolta a kérdéseket Kocsis Máté, aki szerint súlyos adatkezelési törvénytelenség gyanújáról van szó.

A Heti Válasznak Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a jövő hétre ígérte a vizsgálat eredményét.

Az Együtt 2014 Facebook-oldalán található kérdőív a regisztráló nevét, e-mail címét és irányítószámát kéri. A párt azoknak a csatlakozását várja, akik támogatni kívánják a szervezetet. "Nemcsak szimpátiádra számítunk, hanem szeretnénk ha véleményeddel, tanácsaiddal, aktív részvételeddel segítenéd az új magyar politika kialakítását és az ehhez elengedhetetlenül szükséges kormányváltást" - olvasható az oldalon. A Heti Válasz által idézett bejelentésben kifogásolt elemek az adatvédelmi nyilatkozatban találhatók.

Az Együtt 2014 közölte: a Bajnai Gordonhoz köthető választói szövetség a jogszabályok betartásával gyűjti és kezeli a változást akaró polgárok adatait, "őket ugyanis nem tőlünk, hanem a rezsimtől kell megvédeni."

Közölték: azt várják, hogy Péterfalvi Attila véget vessen az alaptalan vádaskodásnak. "Péterfalvi döntése újabb tesztje lesz a jogállamiság maradékának" - írták, hozzátéve: "Miközben Magyarország terein és utcáin Kubatov-listákat állít össze a Fidesz a nagy rezsihazugság álcája mögött, addig az ellenzék szerveződését jogi eszközökkel fenyegetik."