12 ezer embert mentettek ki a hó fogságából

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint az utolsó embert is kihozták az utolsó hóakadály mögül is, éjszakára több mint nyolcvan település maradt elzárva. Az osztrákok kilenc hókotróval járultak hozzá a magyarországi helyzet megoldásához, a civilek is összefogtak: autópálya melletti falvak lakói szállásoltak el sokakat, százával vitték a hólapátokat a problémás helyekre. A nemzeti ünnepre tervezett politikai rendezvények elmaradtak, az ellenzék a kormányra, Pintér Sándor pedig a szabálytalan autósokra fogta a mentés lassúságát.
Vágólapra másolva!

Mindenki biztonságban van, "az utolsó embert is kihoztuk az utolsó hóakadály mögül is, tehát nincs olyan magyar ma este, aki ne kapna enni, inni, és ne lenne biztonságban" - mondta Orbán, aki szerint 12 ezer embert mentettek ki a hó fogságából. A kormányfő ezt a Szépművészeti Múzeumban közölte azon a hagyományteremtő vacsorán, amelyet a nemzeti ünnepen Kossuth-díjjal kitüntetett művészek tiszteletére adtak.

Bár Orbán szerint a péntek éjszakát már senki sem tölti a hóakadályok fogságában, nem oldódott meg a hóhelyzet, Veszprém megyében például nyolc elzárt településről számoltak be a hatóságok. Veszprém megyében több út le is van zárva. A 8-as számú főúton Devecsertől Vas megye irányába, valamint a 82-es számú főút Veszprém és Zirc közötti szakaszán, Zirctől Győr felé a 82-es főúton továbbra is teljes az útlezárás - írta a megyei rendőrkapitányság.

Forrás: Facebook/Orbán Viktor
Orbán Viktor az operatív törzs központjában (kattintson a galériáért)

Reggelre talán lesz áram

Az éjszakát számos szabolcsi háztartás áram nélkül kénytelen tölteni, Orbán szerint "valószínűleg reggelre lesz áram". Az Észak-Magyarországi Nyrt. szerint Borsodban egyre több településen tér vissza este az áram, de várhatóan péntek éjszakára még maradnak ellátatlan települések. Sokan éjszakáznak váratlan helyeken. Csaknem négyszáz, az M7-es és M1-es autópályán, illetve az 1-es főúton rekedt, a rendőrség és a katasztrófavédelem segítségével a budaörsi hipermarketek parkolójában menedéket talált embernek tud ágyat és takarót biztosítani egy helyi általános iskolában éjszakára a katasztrófavédelem és a vöröskereszt.

A hóhelyzet kezelésében segített Ausztria is, először négy, majd este további öt hókotrót küldtek Magyarországra. Eközben az osztrák külügyminiszter, Michael Spindelegger egy interjúban azt tanácsolta Orbán Viktornak, hogy tisztázzon az alkotmány körül minden jogi kérdést az európai jog szempontjából. "Magyarországnak vissza kell térnie az európai jog talajára" - mondta.

A Budapestről induló távolsági járatok a Nyugat-Dunántúl - Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy,Vas és Zala megye - kivételével a tervek szerint az útviszonyok függvényében a menetrendben meghirdetett időpontban indulnak. Nem indul ugyanakkor 19 nyugat-dunántúli járat, például a Budapest-Hévíz-Zalaegerszeg, a Budapest-Veszprém-Ajka, a Budapest-Veszprém-Szombathely, a Budapest-Bakonybél-Pápa, illetve a Budapest-Kisbér vonalon. Emellett részlegesen nem közlekedik három járat Veszprém és Székesfehérvár, illetve Veszprém és Zirc között. Számos járat menetrend szerinti közlekedése az M7-es autópályán kialakult helyzettől függ.

Kozma László Gábor olvasónk felvétele
Hatalmas hótorlaszokat emelt az erős szél (kattintson a galériáért)

Pintér reméli, hogy nem számláznak az államnak

Bár a nemzeti ünnep alkalmából a pártok nem tartották meg szokásos politikai rendezvényeiket, a katasztrófahelyzetet több politikus is kommentálta. Mesterházy Attila a kormányt hibáztatja a mentés lassúságáért, és szeretné, ha parlamenti vizsgálóbizottság állna fel, hogy "hogy a történteknek legyenek következményei". A Jobbik is vizsgálatot indítana az ügyben, illetve követelte a katasztrófavédelem vezetőjének a lemondását. Bajnai Gordon sem értette, hogy a hatóságokat miért érte ennyire felkészületlenül a kialakult helyzet, ugyanis szerinte egy hete lehetett tudni, hogy havazni fog. Bajnai szerint ugyanakkor most nem a felelősök keresése a legfontosabb, hanem az összefogás. A Fidesz gátlástalan politikai akciónak nevezte az MSZP reakcióját.

Pintér szerint a leállósávot elfoglaló autósok, valamint a belső sávot eltorlaszoló kamionosok nehezítették az autópályán rekedtek mentését. A belügyminiszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorának pénteken azt is mondta, hogy kivizsgálják, miért nem segített az egyik nagy mobilszolgáltató a tárca tájékoztató üzenetének továbbításában. Pintér Sándor szerint a cég előfizetőinek az eset után végig kell gondolniuk, továbbra is ügyfelei kívánnak-e maradni egy olyan vállalatnak, amelyik nem segít nekik baj esetén. A tárcavezető köszönetet mondott ugyanakkor az információt "szívességből" továbbító szolgáltatóknak, akik reményei szerint nem számlázzák majd ki az államnak az üzenetek költségét.

Forrás: MTI/Lakatos Péter
Pintér Sándor (középen) a helyszínen (kattintson a galériáért)

Traktorunk nincs, de segítünk

Orbán megköszönte a civilek közreműködését, szerinte nagyon széles körű volt a szolidaritás. Civil kezdeményezésre indult egy térkép, amelyen bárki kérhet és nyújthat segítséget. "A Fiáker panzió turistaszobáit a mai napon ingyenesen felajánlja a hóhelyzet miatt bajba jutottaknak" - jött egy felajánlás Zalaszentgrótról. "Ha valaki esetleg a Mátrában akadt el, Mátraszentistván környékén, akkor a Mátraszíve apartmanházban meleg teát és ételt biztosítunk minden úton rekedt embernek" - olvasható egy másik felajánlás.

Hejőpapiról azt írta valaki: "Ha vki az M3-as autópályán Hejőpapi környékén szorul segítségre (meleg tea, ennivaló), jelentkezzen nálunk. Traktorunk sajnos nincs, menteni nem tudunk, de másban szívesen segítünk." Novából pedig azt írják: "Zalában rekedt 6-8 főnek tudok meleg szállást, ételt, italt adni, amíg az utakat járhatóvá teszik! Ameddig járható az út, el is tudok menni értük." Szlovákiából is érkeznek önkéntes felajánlások."Budapesten átutazó bajbajutottak figyelem! Az M0-s mentén Ecseren betérhetsz hozzánk egy teára, kv-ra, ételt is készítünk ha van rá igény, megmosdhatsz, pihenhetsz, feltöltheted a telefonod. Pici a baba, úgyhogy este 8ig lehet telefonálni".

Forrás: MTI/Beliczay László
Teát osztanak egymásnak (kattintson a galériáért)

Szervezett együttműködés, nem anarchia

Egy férfi ötödmagával ragadt az M1-es autópálya 97-es kilométerénél, 15 órát vesztegeltek, majd úgy döntöttek, hogy a tettek mezejére lépnek. "Találtam két román fiatalembert, akiknek volt egy 23-as kulcsuk, azzal le tudtuk szedni a szalagkorlátot, hogy megnézzük, milyenek a viszonyok Budapest felé haladó szakaszon. Volt néhány bucka, de úgy tűnt, hogy viszonylag sima az út a hét kilométerre lévő benzinkútig" - mesélte a férfi, akinek nevét azért nem említjük cikkünkben, mert a szalagkorlát lecsavarozásához csak a katasztrófavédelemnek van joga.

"Összeverődtünk tízen, és három lapáttal felváltva négy óra alatt ástunk egy nyomvonalat a benzinkútig. Szerencsére volt velünk egy terepjáró is, ami szükség esetén elsimította a kiásott nyomot" - mondta. "A benzinkúton találkoztunk egy hókotróval, megkértük, hogy vegye le a szalagkorlátot, hogy vissza tudjanak fordulni a túloldalra, de azt mondta, hogy neki ehhez nincs joga" - mondta. Pintér Sándor arról, hogy néhány helyen az autópályán rekedt emberek önhatalmúlag bontani kezdték a korlátokat, azt mondta: "ne keverjük össze az anarchiát és a szervezett együttműködést".

Egész napos percről percre tudósításunkat ide kattintva olvashatja.