Az izsáki rendőr arányosnak tartja a verést

Vágólapra másolva!
Nem jogerősen harminc napra előzetes letartóztatásba került az a két rendőr, aki a gyanú szerint agyonvert egy előállított férfit. Az egyik rendőr részletes vallomást tett, és azt mondta, hogy erőszakosan lépett fel velük szemben a férfi, ezért volt szükség az előírásoknak megfelelő intézkedésre.
Vágólapra másolva!

Nem jogerősen harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte csütörtökön a Kecskeméti Járásbíróság azt a két, azóta leszerelt rendőrt, aki a gyanú szerint hétfőn halálra vert egy kisebb súlyú bűncselekmény, lopás gyanúja miatt előállított román állampolgárságú férfit.

Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék szóvivője az MTI-nek elmondta: a bíróság úgy ítélte meg, hogy a két férfi megalapozottan gyanúsítható a kényszervallatás, valamint a halált okozó testi sértés elkövetésével. Ha beigazolódik bűnösségük, a jogszabályok alapján 2-től 12 évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak - közölte.

A döntést a volt rendőrök szökésének és elrejtőzésének, valamint a velük szemben folyó eljárás befolyásolásának veszélye indokolja - tette hozzá. A gyanúsítottak és védőik is fellebbeztek a határozat ellen, amely így nem jogerős. Másodfokon a Kecskeméti Törvényszék dönt majd a 30 éves B. Csongor és a 26 esztendős B. Viktor előzetes letartóztatásáról.

Utóbbi védője, Kiszely Zsuzsa a helyszínen azt mondta, védence részletes vallomást tett a csütörtöki meghallgatásán. Saját maga és társa ártatlanságát hangsúlyozva kifejtette: a szabályokat betartva jártak el a sértettel szemben.

Megpróbálták újraéleszteni

B. Viktor állítása szerint egy erőszakos emberrel szemben kellett fellépniük, ezért szükség volt az előírásoknak megfelelő kényszerintézkedések arányos alkalmazására. A gyanúsított élete legnagyobb tragédiájaként beszélt a halálesetről, aláhúzva, hogy kollégájával együtt mintegy fél órán át próbálták újraéleszteni a lopás gyanújával elfogott férfit - mondta el az ügyvéd.

Szűcs László, B. Csongor jogi képviselője azt mondta, védence csütörtökön nem tett vallomást. Kérdésre válaszolva az ügyvéd kijelentette, megítélése szerint a kényszervallatás megalapozott gyanúja az ügyben nem igazolható. Ezenkívül az előzetes letartóztatás ellen szól az is, hogy védence büntetlen előéletű, kifogástalan munkát végzett az elmúlt tíz évben. Ráadásul az ellene folyó eljárás sikerét azért sem veszélyeztetheti, mert az ügyben várhatóan a boncolási jegyzőkönyvre alapozva születik ítélet.

A megyei főügyészség sajtószóvivője az MTI-vel szerdán azt közölte, hogy a két gyanúsított hivatalos eljárás során súlyosan bántalmazta az áldozatot, és az belehalt a verésbe. Gyugyi Csilla elmondta: a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség az ügyben kényszervallatás és halált okozó testi sértés bűntette miatt indított nyomozást.