A halálra vert Józsinak volt-e valami betegsége?

izsák,orgovány, rendőrséi ügy, rendőrség, verés, agyonverés, bántalmazás, halál, halálos testi sértés,
Vágólapra másolva!
Az orgoványi tanyavilágban lakott Bara József, akit a gyanú szerint rendőrök vertek halálra kihallgatás közben. A helyiek szerint problémás ember volt, ivott, minden munkát elvállalt, de nem riadt vissza a kisebb lopásoktól sem. A rendőröket egy ismerőse hívta ki rá, mert szerinte visszaélt a bizalmával: nemcsak a stílfűrészét, de a németektől kapott sonkáját is ellopta. A halálra vert férfi élettársa szenvedést kíván a tetteseknek és családjaiknak.
Vágólapra másolva!

Feltűnően nagy volt a csönd szerdán kora este a Duna-Tisza közén elterülő, pár ezer lakosú Izsák rendőrkapitánysága előtt, ahonnan hétfőn holtan hozták ki a piti lopási ügy miatt bevitt Bara Józsefet. A kapitánysággal szemközti bolt tulajdonosa és fia az utcán strázsáltak, amikor naplementekor megérkeztünk. A boltosok az eset óta egy lelket sem láttak a kapitányságra bemenni, a kapitányságot szerdán is rácsozott ajtó zárta, a parkolója üres volt, csak két Mercedes érkezett, de azok is továbbhajtottak egy pillanat múlva.

A 47 éves Bara József Orgoványon lakott, onnan vitte el két, azóta őrizetbe helyezett rendőr az út széléről. Orgovány Izsáktól néhány kilométerre található, nagyjából háromezren lakják, sokan kizárólag földutakon megközelíthető, elég szellősen sorakozó tanyákon.

Ritkásan pislákoló fények az orgoványi tanyavilágban Fotó: Hajdú D. András [origo]

Egy ilyen tanyán lakott Bara is, aki szobafestő-mázoló volt, de minden munkát elvállalt. Balázs nevű fiatal kollégája szerint napi két-három liter bort is megivott, a fehér pancsolt borokat szerette. Román állampolgár volt, körülbelül húsz éve élt Magyarországon, három asszonytól három, már húszévesnél idősebb gyereke született - mesélte róla a feketébe öltözött, láthatóan megtört Szélhegyi Józsefné, aki tizenöt éve élt Barával.

Leesett a székről, és meghalt

A pár a helyi erdészetben dolgozott, hétfőn este onnan tartottak hazafelé. Szélhegyiné szerint az egyik munkatársuk gyereke is velük volt, amikor találkoztak a faluban csak Fóliás Janinak hívott férfival, aki végül rendőrt hívott Barára. A nő azt nem hallotta, hogy pontosan miről beszéltek, csak azt, hogy baj van, mert Jani ordítozott, és azzal fenyegetőzött, hogy rendőrt hív. Fóliás egy stílfűrész ellopásával vádolta Barát, aki a párjával továbbsétált, majd a kocsival arra tartó Ottó nevű erdész felvette, és elvitte őket egy darabon.

Nem sokkal az után, hogy kiszálltak a főnökük kocsijából, megjelent két rendőrjárőr, és igazoltatták őket. A nőnél nem voltak iratok, Baránál ott volt a személyije. Szélhegyiné szerint a férfitól ezután még az útlevelét is elkérték, ami nem volt nála, ezért a helyszínen megbilincselték, és a nő szerint nem bántak vele kesztyűs kézzel, állítólag leszorították a földre, az arca tiszta homok lett.

Az áldozat élettársát hajnalban egy másik rendőrségre vitték be Fotó: Hajdú D. András [origo]


A nőt elengedték, bár azt mondta, hogy nála egyáltalán nem voltak iratok, és az egyik, fiatal, hosszú hajú rendőr őt is megfenyegette, hogy bilincset kap, miután a Bara elleni intézkedés miértjéről érdeklődött. Hajnali egykor azonban érte mentek, és a kiskőrösi rendőrőrsre vitték, ahol órákon keresztül faggatták. Szélhegyiné szerint arról kérdezgették, hogy "Józsinak volt-e valamilyen betegsége, látszottak-e rajta ütésnyomok". A nővel reggel hatkor közölték, hogy élettársa a "kihallgatás közben leesett a székről, és meghalt", de azt nem tudták megmondani, hogy pontosan mi történt vele.

A nő szerint sokan fel vannak háborodva, például Bara főnöke is, a két rendőrt és az izsáki kapitányság két vezetőjét pedig azonnali hatállyal felmentették a történtek után, és hozzátette, hogy ők és a családjaik is úgy fognak szenvedni, mint ahogy most ő és Bara többi hozzátartozója.

Józsi barát visszaélt a jóságommal

Az asszony nem igazán értette, hogy Fóliás Jani miért hívott rájuk rendőrt. Szerinte jó viszonyban voltak, mivel mindketten erdélyiek, konfliktus nem volt köztük korábban. Barának voltak kisebb ügyei, ezek szinte mind kocsmai verekedések voltak. Helyi - jó és kevésbé jó - ismerősei szerint a kisebb lopásoktól sem riadt vissza. Fóliással viszont olyan közvetlen kapcsolatban voltak, hogy bármikor mehettek hozzá, ha megszorultak, és kellett egy kiló paradicsom vagy bármi más.

Fóliás módos embernek számít a faluban, becenevét precízen felhúzott fóliasátrairól kapta, amelyekben epret, paprikát és egyéb zöldségeket, gyümölcsöket termeszt. Szélhegyiné után mentünk a házához, amelyből kilépve úgy fogadott minket, hogy "ő nem román, nem magyar, nem cigány, csak a jó pinát szereti". A férfit láthatóan nem szomorították el az elmúlt napok eseményei, pedig állítása szerint jó barátja volt az áldozat, de mint fogalmazott: "Józsi barát visszaélt a jóságommal".

Fóliás Jani egyik sátra Fotó: Hajdú D. András [origo]

A férfi úgy emlékezett a hétfői eseményekre, hogy Bara hazafelé menet be akart menni hozzá, de ő megfenyegette, hogy "nehogy átlépd a kaput, mert leszúrlak". Fóliás azt mondta, ezután már hívta a rendőröket, akik tíz perc után kiértek a közben a Lőtéri úton sétáló Barához és a párjához.

Fóliás azért hívott rendőrt, mert egészen biztos volt abban, hogy Bara és élettársa ellopta egy stílfűrészét, valamint a német vendégektől kapott sonkáját és többméternyi kábeljét is. "Azt hitték, hogy majd berúgok, és könnyű lesz meglopni, pedig akkor egy hónapig pont nem ittam" - emlékezett vissza arra az estére, amikor végül szerinte mégis meglopták. Fóliás határozottan állította, hogy Bara volt a tolvaj, a felderítés részleteiről azonban nem mondott semmit. A rendőröket azért csak hétfőn hívta ki, hogy "avasodjon az idő vasfoga".

A férfi sziporkázó jókedve némiképp megromlott, amikor a kiérkező rendőrökről kérdeztük. Többször erőteljesen mondta, hogy "nehogy bevigyük őt az erdőbe", majd megemlítette, hogy egy Nagyváradról származó helyi rendőrnyomozó is volt hétfő este a helyszínen, de ennél többet nem volt hajlandó mondani a rendőrökről.

Egy titokzatos rendőr Fóliásnál

A hatósággal még semmilyen probléma nem volt a környéken, csak kisebb ügyekben kellett eljárniuk - mondta Seres István, aki pár háznyira lakik Fóliástól. Seres szerint az a fő gond a faluban, hogy nincs munka, de sok a "Bara Józsihoz hasonló szutykos, maszatos, román cigány, akikkel nem lehet mit csinálni". Szerinte nagyon rossz a helyi közbiztonság, még úgy is történtek betörések, hogy egyszerre több rendőr és polgárőr járőrözött.

Seres nem ismerte részletesen Bara és Fóliás kapcsolatát, csak annyit mondott róluk, hogy "mindkettő átkozott szeszkazán". Az Orgovány hatvan polgárőrének egyikeként tevékenykedő férfi szerint Barának a cukorbetegsége mellett egyéb bajai is voltak, ezért akár magától is elájulhatott.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány tegnap annyit mondott az esetről szóló sajtótájékoztatón, hogy a férfi a rendőri intézkedés közben halt meg. Cukorbetegeknél az is halálos lehet, ha kér, de nem kap cukrot, amikor kellene. Fazekas Géza, a nyomozó főügyészség vezetője szerint viszont Barát többször és folyamatosan bántalmazták, mielőtt meghalt, és ugyan próbáltak hozzá mentőt hívni, de már nem lehetett megmenteni. Seres annyit azért még hozzátett, hogy miután Barát elvitték, hivatali autóval érkezett Fóliáshoz egy civil ruhás rendőr, aki legalább fél órát maradt a férfi házában.