Kukába dobálta a gyanús szerződéseket a Hagyó-per tanúja

Vágólapra másolva!
Még a BKV belső szabályozását sem tartották be a kommunikációs szerződések esetében - vallotta egy tanú a bíróságon a BKV-ügyben, amelynek egyik vádlottja Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettes. A tanú azt mondta, előfordult, hogy a kezébe kerülő szabálytalan szerződéseket suttyomban kidobta a kukába.
Vágólapra másolva!

A Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó perben kedden meghallgatott tanú vallomása szerint a vád időszakában a BKV Zrt. kommunikációs igazgatósága nem tartotta be a közbeszerzési szabályokat, sőt a cég belső szabályait sem.

Az 1989 óta a BKV Zrt.-nél dolgozó, jelenlegi beosztásában vasúti üzemeltetési vezérigazgató-helyettes 2007-ben került be a közlekedési cég központjába, ahol a közbeszerzéseket és a kisebb szerződéseket is felügyelte logisztikai vezetőként.

A tanú szerint a BKV Zrt. évente kötött szerződéseinek a 10 százalékát sem érték el a kommunikációs terület szerződései, mégis ezek okozták a legtöbb gondot neki és munkatársainak. Azt mondta, több kommunikációs szerződéssel azért nem értett egyet, mert azok a belső szabályozást figyelmen kívül hagyva, gyakran iktatás nélkül kerültek hozzá. "Gyakran csak egy cégre mutattak rá, hogy vele kell szerződést kötni" - vallotta még a nyomozati szakban a tanú, és ezt a bíróság előtt is megerősítette.

A tanú a belső szabályozásért és a szerződések ügymenetéért felelt, ezért több alkalommal félve írta alá azokat a szerződéseket, amelyeket a nyolcadrendű vádlott, R. Miklós akkori kommunikációs vezérigazgató-helyettes osztályáról hoztak. Ezek teljesítésének igazolása vagy kifizetése már nem rá tartozott, csak az ügymenet miatt kellett őket aláírnia.

A R. Miklós szerződéseiről azt mondta, nem kérdőjelezhette meg azokat, mert R. vezérigazgató-helyettesként felette állt. Viszont azt állította, hogy a szabálytalanságok miatt több alkalommal "elszabotálta", egyszerűen kidobta a szemétkosárba a kommunikációs osztály szerződéseit. "Volt olyan szerződése, amely a vállalkozó részéről volt aláírva, és utólag sem lehetett szabályossá tenni" - tette hozzá.

A vád szerint Hagyó Miklós L. Ottóval, a főpolgármester-helyettesi kabinet kommunikációs tanácsadójával és H. Évával, a BKV-hoz tartozó DBR Metro sajtóreferensével - saját vagy ismerőseik anyagi és gazdasági érdekeinek jogtalan előmozdítása érdekében - 2007 és 2009 között a BKV-vezetőknek olyan utasításokat adott, döntéseiket pedig oly módon befolyásolta, hogy a BKV számára hátrányos döntéseket hozzanak, ilyen szerződéseket kössenek. A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintnál nagyobb vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak. A BKV-ügy alakulásáról itt tájékozódhat részletesebben.

A per csütörtökön folytatódik, a tanú mondandóját tovább hallgatják.