Vágólapra másolva!
Vége annak a rendszernek, amikor az egészségügyben egyszerre lehetett bért és nyugdíjat is kapni, az orvosok és ápolók csak akkor maradhatnak, ha ezt a minisztérium megengedi nekik. Az Országos Onkológiai Intézetben százötven nyugdíjasból eddig csak ketten kaptak levelet arról, hogy maradhatnak. Mindenki fél, hogy ha a többieknek menniük kell, megroppan a kórház.
Vágólapra másolva!

Nagy a bizonytalanság az Országos Onkológiai Intézetben, ahol mintegy százötven 62 évnél idősebb alkalmazott tart attól, hogy nem folytathatja munkáját - tudta meg az [origo] az intézet ügyeit jól ismerő forrásból. Az egészségügyi államtitkárság április 30-ig bírálja el a nyugdíjas korú egészségügyi alkalmazottak továbbfoglalkoztatási kérelmeit, ugyanis júniustól ebben az ágazatban is megszűnik a nyugdíj és a bér együttes folyósítása.

A több mint ezer főt foglalkoztató intézetnek szerdán jelezte az államtitkárság, hogy Kásler Miklós főigazgató és egy másik vezető kérelmét elfogadták, de a többi kérelmező azóta sem tudja, mi lesz a sorsa. Forrásunk szerint a válasz hiányát mindenki úgy értelmezi, hogy elküldik őket. A kórházban elég nagy csönd van, a múlt csütörtöki értekezlet óta nem mondtak nekik semmit. Az érintettek között sok a részlegvezető, így a távozásuk komoly kihívások elé állítaná az intézetet.

Az egészségügyi államtitkárság az [origo]-val annyit közölt, hogy "megkezdték a továbbfoglalkoztatási kérelmekkel kapcsolatos kiértesítéseket", amelyek jelenleg is folyamatban vannak. Az álláshelyek betölthetők maradnak, és ezek betöltése az adott munkáltató, ez esetben az Onkológiai Intézet feladata lesz. Az államtitkárság arra a kérdésre nem válaszolt, hogy mi alapján döntenek a kérvények elbírálásáról, és arra sem, hogy miért tájékoztattak az első körben mindössze két embert arról, hogy pozitívan bírálták el a kérelmüket.

Az államtitkárság arra sem reagált, hogy zajlanak-e bármilyen egyezkedések az intézet vezetésével. Az intézet ügyeit ismerő forrásunk azt mondta, hogy Kásler Miklós azt üzente az államtitkárságnak, hogy beadja a felmondását, ha nyugdíjazzák a munkatársait. Ezt sem az államtitkárság, sem Kásler nem kívánta kommentálni. Utóbbi mindössze annyit mondott az [origo]-nak, hogy semmit nem kíván mondani azon kívül, hogy április végéig kell az államtitkárságnak kivizsgálnia az összes kérelmet.