Vágólapra másolva!
Hatvanezer forintos jutalmat nyert Orbán Ráhel a Magyar Turizmus Zrt. szakdolgozati pályázatán, de a miniszterelnök lánya nem veszi fel ezt az összeget, hanem a Corvinus Egyetem egyik szakkollégiumának ajánlja fel. A Corvinuson azt mondták, hogy a záróvizsga-bizottságok és a bírálók véleménye alapján nevezték be Orbán Ráhel dolgozatát a pályázatra, és a gazdaságföldrajzi tanszékvezető szerint Orbán Ráhel az aláírásával közreműködött a pályázat továbbításában.
Vágólapra másolva!

"Orbán Ráhel díját a Magyar Turizmus Zrt. közvetlenül a Corvinus Egyetem Fiatal Autonóm Közgazdászok Társasága Szakkollégiumának utalja át a díjazott kérésére" - írta az [origo]-nak a Magyar Turizmus Zrt. Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor lánya a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai témájú szakdolgozati pályázatán nyert első díjat, amely bruttó 60 ezer forintos jutalommal is jár. Erről a pénzről mond le Orbán Ráhel.

A Magyar Turizmus Zrt. "az év turisztikai témájú szakdolgozata" pályázatára 12 felsőoktatási intézményből 39 pályamunka érkezett. Orbán Ráhel az újszerű témaválasztás kategóriában nyert a Könnyűzenei fesztiválok szervezeti folyamatának és versenyképességének elemzése - A Sziget Kulturális és Menedzser Iroda példáján keresztül című dolgozatával. A díjat a konzulensétől, Nemes Andreától vehette át, aki a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai főosztályvezetője is.

A Magyar Turizmus Zrt. közölte, hogy a dolgozat értékelésében "éppen az összeférhetetlenség miatt" nem vett részt Nemes Andrea. Kerestük Nemes Andreát is, aki a minisztérium sajtóosztályán keresztül megerősítette, hogy a pályázati döntésben, és az értékelések elkészítésében nem vett részt. A dolgozatok többségét, 33-at, így Orbán Ráhel dolgozatát is, a Magyar Turizmus Zrt. szakemberei bíráltak el, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztálya pedig hat dolgozatot bírált el. A dolgozatokat öt szempont szerint értékelték (témaválasztás, szerkezet, tartalom, szakirodalom, stílus), és Orbán a maximális 50-ből 47-et kapott, így kapta meg az első díjat.

Orbán Ráhel az aláírásával közreműködött

Orbán Ráhel kedden nyilvánosságra hozta a dolgozatát, szerdán pedig közleményében azt írta, hogy "a szakdolgozatomat a legjobb tudásom szerint megírtam, és a feladatomat elvégeztem. A pályázatra az egyetem küldte be a dolgozatomat, ezért én ebbe a helyzetbe úgy kerültem, mint Pilátus a credóba". Megkerestük a Corvinus Egyetem Gazdaságföldrajz Tanszékét, hogy megtudjuk miért éppen Orbán Ráhel dolgozatát nevezték be a pályázatra.

Tózsa István tanszékvezető azt mondta az [origo]-nak, hogy a pályázatkiírási szabályok szerint egy kar három dolgozattal pályázhat. "Mivel a gazdálkodástudományi karon két intézetben is készülnek turizmussal kapcsolatos tárgyú dolgozatok, évente felváltva egy, illetve két dolgozatot választunk ki. Ennek megfelelően tavaly a Gazdaságföldrajz Tanszék (turizmus-vendéglátás szak) egy dolgozatot javasolhatott, a Marketing és Média Intézet pedig kettőt" - mondta Tózsa.

A tanszékvezető azt is mondta, hogy a szakdolgozatok szóbeli védését követően a "záróvizsga-bizottságok értékelik az elhangzott dolgozatokat, és az opponensi vélemények, valamint a záróvizsgán elhangzott prezentációk alapján kiválasztják azt az egy-két dolgozatot - kutatási módszer és/vagy a téma újszerűsége tekintetében -, amelyiket a Zrt pályázatára javasolnak. Tavaly ez a választás a Szigetfesztivál versenyképességi értékelése témára esett". Tózsa arra a kérdésünkre, hogy Orbán Ráhel tudott-e arról, hogy a dolgozatát benevezték a pályázatra, azt válaszolta: "a kiválasztást követően értesítettük a hallgatót, aki adatai megadásával és aláírásával közreműködött a pályázat továbbításában".