Vágólapra másolva!
Kedden kezdődik a Fővárosi Törvényszéken az a megismételt büntetőper, amelyben az ügyészség az UD Zrt.-vel összefüggésben lehallgatási anyagok nyilvánosságra hozása miatt vádolta meg Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati miniszterét, Dávid Ibolyát, az MDF volt elnökét, valamint párttársát, Herényi Károlyt.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség személyes adattal való visszaélés, Dávid Ibolya esetében pedig kényszerítés miatt is vádat emelt, a vád szerint az ügy sértettje mások mellett a jelenlegi házelnök, Kövér László és Demeter Ervin - mindketten volt fideszes titkosszolgálati miniszterek -, valamint Almássy Kornél volt MDF-es országgyűlési képviselő és az UD Zrt. egyes vezetői.

Az ügyészség szerint 2008 szeptemberében Szilvásy György és Tóth Károly volt szocialista politikus - aki a vádbeli cselekmények idején a parlament nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke volt - a bizottság tagjainak kiosztotta Kövér László és Demeter Ervin akkori ellenzéki országgyűlési képviselők és az UD Zrt. biztonságtechnikai cég egyik akkori vezetője közötti telefonbeszélgetések lehallgatási anyagát, amely személyes adatokat is tartalmazott.

Az ügyészség azt rótta fel Dávid Ibolyának és Herényi Károlynak, hogy a titokban rögzített telefonbeszélgetések máig ismeretlen helyről származó hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítették az MDF 2008. szeptemberi tisztújításán elnökjelöltként - és így Dávid Ibolya riválisaként - indulni kívánó Almássy Kornélt.

A vádlottak az eljárás során mindvégig következetesen tagadták bűnösségüket. Tavaly áprilisban első fokon, nem jogerősen a Pesti Központi Kerületi Bíróság mind a négy vádlottat felmentette, ezt a döntést azonban idén a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte, és új eljárást rendelt el.

Az ügyről itt olvashat bővebben.