A BRFK szerint nem volt kit előállítani a Pride utáni támadás miatt

melegfelvonulás, gay pride, LMBTQ
Vágólapra másolva!
"Nem volt kit igazoltatni és nem volt kit előállítani" - indokolta az Origónak a BRFK, hogy miért nem intézkedtek szombat este a Nyugati pályaudvarnál, amikor mintegy húsz-harminc fekete ruhás megtámadott és megvert, megrugdosott három férfit, akik szivárványos zászlóval éppen a Pride melegfelvonulásról tartottak hazafelé.
Vágólapra másolva!

A rendőrség szerint nem nagyon van ügy - ez derül ki a BRFK Origónak küldött válaszából. Arra kérdeztünk rá, hogy szerintük kielégítő volt-e a rendőri intézkedés a tegnap esti Nyugati téri támadás után.

Mint az Origo szombat este megírta, három embert megtámadtak és megvertek fekete egyenruhások a Budapest Pride után a Nyugati térnél, mindhárman megsérültek. A verés egyik elszenvedője, Derdák Tibor, a sajókazai Dr. Ámbédkar Gimnázium igazgatója és két társa húsz-harminc fekete ruhás férfival került szembe, akik, látván, hogy szivárványos zászló van náluk, cigány buzinak nevezték őket és nekik estek.

Ellentüntetők a Budapest Pride-on Fotó: Hajdú D. András - Origo

Derdák azt mondta az Origónak, hogy amikor odaértek a közelben tartózkodó rendőrök, akkor a húsz-harminc tagú csoportot nem igazoltatták, csak őket. A férfi szerint a támadóik közül néhányan ugyan elfutottak, de a többség végig ott állt mellettük. A fekete ruhások így távoztak a helyszínről, a megtámadottak pedig az orvosi ügyeletre mentek.

Vasárnap többek között az Amnesty International jogvédő szervezet is felszólította a rendőrséget, hogy alaposan vizsgálja ki, miért maradt el a rendőri intézkedés az ügyben, és ha kell, indítsanak eljárást.

A BRFk verziója viszont más az eseményekről. Az Origónak a rendőrség vasárnap azt írta, hogy a helyszínen a három megtámadott azt közölte velük, hogy a támadóik nincsenek a helyszínen. Ezért "nem volt kit igazoltatni és nem volt kit előállítani".

A rendőrség szerint Derdákék nem tudtak személyleírást adni az elkövetőkről, és azt is csak a sajtónak nyilatkozták, hogy utólag látták és azonosították a támadóikat. A férfiak mostanáig feljelentést sem tettek, és kiderült, hogy a sérüléseikről látleletet sem vetettek fel. "A rendőrség már 2013. július 6-án megkísérelte beszerezni a sajtóban közölt sérüléseikről a látleletet, azonban a nyilatkozataikban a részükről megnevezett egészségügyi intézményben a rendőrséggel azt közölték, hogy még az orvosi vizsgálatukat megelőzően onnan eltávoztak, részükre látleletet nem adtak ki" - áll a rendőrség válaszában, amelyben azt is hangsúlyozzák, hogy a három megtámadott a helyszínen közölte a rendőrökkel, hogy orvosi ellátásra nem tartanak igényt, látható sérülés pedig nem volt rajtuk, leszámítva egyikük felső ajkén egy "halvány bőrpírt".

A BRFK hozzátette, hogy jelenleg a sajtóben megjelentek alapján adatgyűjtést folytatnak "annak megállapítása érdekében, hogy történt-e hivatalból üldözendő bűncselekmény, nevezetesen közösség tagja elleni erőszak bűntette vagy sem".

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményt adott ki vasárnap délután az esteről. "Minden olyan esetet mélységesen elítélünk, amikor egy demonstráció résztvevőit bántalmazzák, függetlenül attól, hogy a megmozdulással egyet értünk-e vagy sem. Bízunk benne, hogy a rendőrség mindent megtesz a tettesek kézre kerítéséért." - írták.

A szombati melegfelvonulással kapcsolatos tudósításonkat, cikkeinket, képeinket és videóinkat innen elérheti.