Benyújtották a határozati javaslatot az EP-jelentés elítéléséről

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök ígéretének megfelelően Rogán Antal, Gulyás Gergely és Kocsis Máté közös képviselői határozati javaslatot nyújtottak be az Országgyűlés elnökének "a Magyarországot megillető egyenlő elbánásról", válaszul a kormány politikáját bíráló jelentésre, amelyet az Európai Parlament fogadott el szerdán.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament (EP) szerdán nagy többséggel fogadta el az úgynevezett Tavares-jelentést, amely a kormány alapjogokkal kapcsolatos elmúlt háromévi politikáját bírálja. A jelentés szerint a magyar alkotmány és közjogi rendszer jelenleg összeegyeztethetetlen az EU-s szerződés több pontjával, ezért az uniós szerződés VII. cikkelye alapján megfigyelési eljárás elindítását javasolja. A miniszterelnök már akkor jelezte, hogy a Fidesz-frakció kezdeményezésére csütörtökön várhatóan határozatot szavaz meg az Országgyűlés.

A most benyújtott határozati javaslat azzal indít, hogy "Mi, magyarok, több mint ezer éve az államalapítással, a kereszténység felvételével beléptünk az európai népek családjába." Történelmi eseményekre hivatkozva hitet tesz az európai értékek mellett, majd elítéli a szabadság korlátozását Európában. "A vasfüggöny mögött eltöltött 40 év alatt elegünk lett a diktátumokból" - üzeni az EP-nek, tiszteletet és egyenlő elbánást várva el az Európai Unió intézményeitől.

A határozati javaslatban "a magyar Országgyűlés csodálkozásának ad hangot, hogy az Európai Parlament olyan határozatot hozott, amelyhez nincs joga, és amellyel az Európai Parlament túllépi hatáskörét ". A dokumentum szerint az testület önkényesen állapít meg követelményeket, önkényesen vezet be új eljárásokat, és olyan új intézményeket kreál, amelyekkel megsérti Magyarország uniós alapszerződésben garantált szuverenitását.

A rezsicsökkentés az oka mindennek

A javaslat szerint aggodalomra ad okot, hogy a Magyarországot sújtó hatalmi visszaélés mögött üzleti érdekek húzódnak meg, utalva arra, hogy a rezsicsökkentés sérti több európai nagyvállalat érdekeit. "A magyar Országgyűlés egész Európára nézve veszélyesnek tartja, ha az üzleti csoportok érdekei akadálytalanul érvényesülnek az Európai Unióban, és felülírhatják az alapszerződésben lefektetett szabályokat" - áll a határozati javaslatban, amelyről várhatóan csütörtökön szavaznak a képviselők.

A dokumentum felszólítja a kormányt, hogy ne engedjen az Európai Unió nyomásának, ne hagyja csorbítani az ország alapszerződésben garantált jogait, és folytassa a magyar családok életét megkönnyítő politikáját.