Vágólapra másolva!
Utolsó függetlenség napi fogadását tartotta szerdán Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet. A megbízatását heteken belül visszaadó diplomata elbúcsúzott Magyarországtól, és boldog születésnapot kívánt "egy igazán nagy transzatlantistának", Pintér Sándornak.  
Vágólapra másolva!

Nem csak Amerika születését ünnepeljük, hanem "egy igazán nagy transzatlantistának" is ma van a születésnapja. "Boldog születésnapot miniszter úr" - így köszöntötte Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet Pintér Sándor magyar belügyminisztert az amerikai függetlenség napja alkalmából tartott fogadáson. Pintér Sándor, aki július 3-án, az amerikai függetlenségi ünnep előtt egy nappal volt 65 éves, az egyik díszvendég volt, de rajta kívül megjelent még egy kormánytag, Martonyi János külügyminiszter is.

Az amerikai nagykövet rövid beszédében el is búcsúzott Magyarországtól, miután néhány hét múlva lejár megbízatása. Azt mondta, fiaira is nagy hatással volt Magyarország, úgy fognak visszaemlékezni rá, mint gyerekkoruk otthonára, és ő maga is szívesen visszatérne ide még.

Kattinson még több képért! Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Rövid beszédet mondott a magyar külügyminiszter is, aki a fogadás hawaii tematikájához nem öltözködésben - a vendégek java része hawaii ingben volt, de Martonyi és Pintér konzervatívabb viseletben jelent meg - kapcsolódva, olyan magyarokról beszélt, akiknek valami köze volt Hawaiihoz. Beszélt a közös értékekről, és ő is elbúcsúzott a nagykövettől, megjegyezve, hogy a magyarok mindenütt ott vannak a világban, és őt is követni fogják. Kapott is érte egy puszit.

A kötetlen fogadáson megjelent a diplomáciai testültetek és a közélet több ismert személyisége, nagykövetektől kezdve a Magyar Honvédség vezérkarán és Győrffy Pál mentős szóvivőn át Jávor Benedek volt LMP-s képviselőig és Schiffer András LMP-elnökig. Az emelvényen 1950-es éveket idéző rózsaszín ruhákba öltözött táncosnők lejtettek hawaii táncot, miközben a vendégsereg önfeledten társalgott a rezidencia makulátlan pázsitján az egyik épület mögül egyszer-egyszer lecsapó hamburgerfüstben.

A rendezvény elején és végén sokan álltak sorban, hogy köszönthessék és kezet foghassanak a nagykövettel. Talán trollkodásnak tűnik, de a sorba beálltam én is, hogy kommentárt kérjek a Snowden-ügyről, de hiába igyekeztem udvariasan felvezetni a kérdést, az amerikai kiszivárogtatót érintő kérdésre csak egy elutasító fejingatást kaptam válaszul. Utóbb kiderült, az ügyben csak a Fehér Ház hivatott nyilatkozni.

Eleni Tsakopoulos Koulanakis nagykövet heteken belül kitölti megbízatását, utódjáról egyelőre nincs döntés. Az Origo hiába érdeklődött a nagykövetség munkatársaitól, még nem is sejtik, ki követi őt a poszton.