Minden eddiginél többen a Budapest Pride-on

melegfelvonulás, gay pride, LMBTQ
Vágólapra másolva!
Elvonult a vihar a város fölül, a Hősök terétől a Kodály köröndig tartó menet pedig jókedvűen végigbulizta a várost. Sokak szerint sosem voltak még ennyien a felvouláson. A mellékutcákban körülbelül száz ellentüntető gyalázkodott, de hangjuk nem hallatszódott át a mulatozó tömegig. A pártok közül a DK, az MSZP és a PM is képviseltette magát, az Erzsébet téren pedig több volt a Pride-dal szimpatizáló bámészkodó, mint az ellentüntető. 
Vágólapra másolva!

Viharfelhők gyülekeztek délután Budapest felett, de végül nem csaptak le, helyette szivárványokat szórtak a Budapest Pride felvonulás részttvevőinek nagy örömére. Korábban az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése egyes fokú, sárga riasztást adott ki a főváros területére.

Budapest Pride 2013

- A felvonulás a Nyitottak vagyunk! Youtube-csatornáján élőben tudja követni.
- Budapest LMBTQ-történetéről szóló cikkünket itt tudja elolvasni.
- A kormánypárt homoszexualitáshoz való viszonyáról itt tájékozódhat.

Délután háromkor a Hősök terén már hatalmas volt a rendőri készültség, tudósítónk több mint kéttucat rendőrautót számolt meg, az Olof Palme sétányon pedig lovas rendőröket is látott. Az Andrássy út végénél a rendőrség kordont állított fel, ahol mindenkit megállítottak, és megkérdezték, hogy a Budapest Pride-ra jöttek-e. A résztvevők már egy órával a kezdés előtt folyamatosan érkeztek, háromkor tudósítónk szerint néhány százan lehettek.

Néhányan szivárványszínű zászlót hoztak, egy lánynál viszont előrelátóan szivárványszínű esernyő volt. Az Origónak azt mondta, hogy eső lesz, de a barátai szerint inkább csak futó záporra kell számítani, ami „nem fogja elmosni a bulit”.

Kattintson a képre galériáért! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Tudósítónk egy leszbikusságát nyíltan vállaló osztrák zöld európai parlamenti képviselővel is összefutott. Ulrike Lunacek már több európai Pride-on részt vett, és azt mondta, hogy a bécsi és budapesti felvonulás között az a legnagyobb különbség, hogy Ausztriában a kormány és a városvezetés is támogatja a rendezvényt, míg Magyarorszgáon a szervezőknek meg kell küzdeniük a vezetők ellenérzéseivel, ami őt nagyon meglepte.

Nem sokkal négy óra előtt felsorakoztak a kamionok az Andrássy úton. Mindegyikról dübörgött a zene, amire lelkesen táncolt a több ezresre duzzadt tömeg. Sokan táblákkal érkeztek, amelyeken az a város szerepel, ahonnan jöttek, volt Szeged és Debrecen is. Egyikük azt mondta, hogy ezzel is jelezni akarják, hogy nem csak a fővárosban lehet melegnek lenni.

Az Andrássy út szélén is sorakoztak a rendőrautók, és rendőrsorfal vette körbe a felvonulókat. Egyvalaki három zászlóval érkezett: szivárvány, magyar és izraeli zászlók - jelentette tudósítónk, aki azt is észrevette, hogy a Melegfront kamionján egy olyan bábu-pár van, ahol az egyik bábu fideszes, míg a másik KDNP-s címkével van leragasztva.

A nagyjából húsz perces késéssel induló menet a Hősök terétől a Kodály köröndig ért. A táncoló, mulatozó tömeg integetett az erkélyekről bámészkodóknak, akik visszaintegettek és fotóztak. A mellékutcákból nem is hallatszódott be, hogy nagyjából száz ellentüntető azt kiabálta, hogy "Mocskos buzik!".

A politikusok közül a DK-s Molnár Csaba és Szabó Zoltán ment ki, az MSZP-t pedig a párt újonnan alakult LMBTQ-munkacsoportja képviselte. Török Zsolt szóvivő, Simon Gábor elnökhelyettes, valamint Józsa István frakcióvezető-helyettes vonult a Pride-on. Simon Gábor azt mondta az Origo tudósítójának, hogy az MSZP a munkacsoport létrehozásával is jelezni szeretné, hogy fontosnak tartja a kérdést. A tömegben több hatalmas PM-es zászlót is fel lehetett fedezni. A pártot Szabó Tímea társelnök képviselte.

Öt óra körül a menet már az Oktogonnál tartott. Itt a felvonulók színes lufikat eresztettek szélnek. Ezekre üzeneteket írtak azoknak az embereknek, akik nem jöttek el. Tudósítónk szerint ekkor a kordonok mögött álló, körülbelül száz ellentüntető még hangosabban kezdett gyalázkodni, és olyanokat skandáltak, hogy "Magyarország nem toleráns!” vagy "El lehet innen menni, deviánsok!”.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Fél hat körül a felvonulás az Erzsébet térre ért, ahol nem csak egy kordon, hanem egy több rendőrbuszból álló sorfal, valamint egy rendőrsorfal is elválasztotta a menetet a jobbikos ellentüntetőktől. Tudósítóink szerint az Erzsébet téren több volt a Pride-dal szimpatizáló bámészkodó mint a jobbikos ellentüntető, akik nagyon enerváltan próbáltak buzizni, és miután a menet elhagyta az Erzsébet teret, haza is mentek.

A Bajcsy-Zsilinszky úton levő thai masszázsszalonból kijött hat lány, akik felsorakoztak menet előtt, és egyszerre meghajoltak. A felvonulók arról beszéltek, hogy minden eddiginél többen vannak, mert még sosem láttak ennyi embert. Egy rutinus Pride-ra járó lány azt mondta, hogy a berlini felvonulást nem lehet felülműlni, de ő most annál is jobban érzi magát.

A felvonulás végül hat óra után nem sokkal megérkezett utolsó állomásához, a Jászai Mari térnél levő Olimipia parkba, ahol sátrak és egy koncertekkel készülő színpad várta a résztvevőket.

Enervált Jobbik is gyülekezett

Délután 3-kor a Budapesti Erzsébet téren a Jobbik és az Új Magyar Gárda szimpatizánsai gyülekeztek, akik a melegfelvonulással közel egy időben szintén rendezvényt tartottak a belvárosban. A területet tudósítónk szerint a rendőrök elkordonozták, a Kiskörút és a József Attila út is le volt zárva.

A gárdisták tudósítónknak azt mondták, hogy a melegfelvonulással nem foglalkoznak, ők a "bajtársiasság napját" jöttek ünnepelni. A gárda egyik parancsnoka a téren is figyelmeztette az embereket, hogy "türtőztessék majd magukat".

Fotó: Hajdú D. András - Origo

A Jobbik szombat délután azért tartott megemlékezést, mert 2009. július 4-én a rendőrök feloszlatták a téren tartott tüntetésüket, és elvitték Vona Gábor pártelnököt. Az egyik gárdista az Origónak azt mondta, hogy azért két nappal az évforduló után tartják az emlékezést, mert hétköznap a gárdisták dolgoznak, és csak most érnek rá.

Tudósítónk szerint a Jobbik szimpatizánsai nem voltak túl sokan, délután 3-kor a gárdisták szimpatizánsokkal együtt körülbelül 100-120 főt tehettek ki. Az Erzsébet téren rengeteg fiatal és turista nyüzsgött, ezért a gárdisták gyakorlatilag elvesznek a tömegben.

A megemlékezés körülbelül negyedórás volt. Ezen elénekelték a himnuszt, de tudósítónk szerint ezt olyan halkan tették, hogy a turisták zajától alig lehetett a őket hallani. Amikor Mészáros István bátorította a gárdistákat, egy hatalmas mennydörgés csapott le, amitől még egyes gárdisták arca is megremegett - jelentette tudósítónk.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Mészáros után Vona Gábor lépett a színpadra, aki beszédében Gyurcsányékat és a Fideszt szidta. Szerinte 2009 után azért van szükség újra a Bajtársiasság Napjára, mert szerinte most ismét olyan rossz a helyzet még négy éve volt. Vona ezt a trafiktörvénnyel és a földtörvénnyel magyarázta, aki beszédének végén a Liverpool szurkulói szlogenjét idézte: „Nincsen egyedül az, aki a Gárdában van, mert mindig számíthatnak egymásra”.