Az MVM 50 milliót fizetett egy lemásolt tanulmányért

Vágólapra másolva!
A Paksi Atomerőmű bővítése miatt megrendelt tanulmányok közül kettő szinte teljesen megegyezik egymással. A vélhetően másolt tanulmányt egy olyan cég készítette, amelynek fb-tagja volt Szász János, akit az MVM offshore-szerződései miatt is kihallgattak gyanúsítottként.
Vágólapra másolva!

A Paksi Atomerőmű bővítésével foglalkozó tanulmányok közül kettő szinte teljesen megegyezik egymással, még az elgépelési hibákat is átvették – derül ki azokból a tanulmányokból, amelyhez az Energiaklub jutott hozzá.

Az atomerőmű bővítésére már eddig 13 milliárd forintot költöttek, főleg szakértői elemzésekre, pénzügyi tanácsadásra vagy egyéb elemzésekre. A Magyar Villamos Művek (MVM) sokáig titokban tartotta a szerződéseket, az Energiaklub másfél évig tartó pereskedésének köszönhetően tavaly óta lehet tudni, hogy kik és mennyit nyertek, de a Teller Projekt keretében készült utolsó tanulmányokat csak most kapták meg.

A most kiadott tanulmányok közül az ING Bank által a beruházás finanszírozási lehetőségeinek vizsgálatáról készített tanulmány egyes részletei szó szerinti megegyeznek az Esplanade Kft. anyagával. Az Energiaklub szerint a szerződések dátumaiból az következik, hogy a szövegrészletek az ING Bank tanulmányából kerültek át az Esplanade Kft. anyagába. Az Esplanade 2008. február 1-jén kötött szerződést a Paksi Atomerőművel a tanulmány elkészítéséről. A szerződést az azóta elhunyt Molnár László írta alá, a Paksi Atomerőmű akkori gazdasági vezérigazgató-helyettese, akit gyanúsítottként hallgattak ki a Kocsis István vezetése alatt kötött offshore-szerződések miatt.

Az azóta RG-MG Kft-vé átnevezett Esplanade korábban különböző külföldi cégek tulajdonban volt, egyik felügyelőbizottsági tagja pedig Szász András volt, akit az MVM Kocsis István vezetése alatti offshore-szerződései miatt gyanúsítottként hallgattak ki. Szász feltűnt a Postabank-ügyben, találkozott a Bécsbe menekült Kulcsár Attilával, és fontos pozíciót tölt be a zavaros helyzetű ferencvárosi focicsapatnál is. Korábban több tízmilliós csalással gyanúsították, és nemzetközi elfogatóparancsot is adtak ki ellene, de jogerősen nem ítélték el. Bővebben itt olvashat róla.

A többi szerződésnek csupán töredékét kaphatta meg az Energiaklub a jogerős bírósági döntés értelmében.