Idén még senki se fulladt bele a Balatonba

Vágólapra másolva!
Az idei szezonban még nem fulladt bele senki a Balatonba. A vízimentők szerint ez rendkívüli eredmény.
Vágólapra másolva!

A Balatonon számottevően csökkent a vízből mentések és a súlyos balesetek száma, vízbefulladás az idei szezonban nem történt, ami rendkívüli eredménynek számít a korábbi évekhez képest - mondta Lengyel Norbert, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) strandi mentéscsoportjának vezetője hétfőn Balatonlellén.

A VMSZ sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a vízi rendészet és a vízi mentők megelőző tevékenységének, valamint a fürdőzők felelősségteljesebbé vált viselkedésének tudható be, hogy idén a korábbi évekhez képest jóval kevesebb esetben kellett beavatkozniuk.

A vízi mentőknek eddig kilenc esetben kellett vízből menteniük embereket és 60 súlyos esetben - például allergiás rohamoknál, csonttöréseknél - közreműködtek a bajbajutottak gyors és szakszerű orvosi ellátáshoz juttatásában.

A legutóbbi mentésre hétfőre virradó éjjel, Udvari és Örvényes között volt szükség. Az erős szélben egy horgász sodródott el a parttól 500 méterre, önerőből nem tudott kijutni a vízből csónakjával. A riasztás után Zánkáról indult érte mentőhajó. A bajbajutott 30 éves horgász minden előírt eszközzel - zseblámpa, mentőmellény, horgony, mobiltelefon - rendelkezett, ami megkönnyítette a mentési munkát.

Tapasztalataik szerint nem csökkent a vendégek száma a Balatonnál a korábbi évekhez képest, amit szerintük a könnyű sérülések tartósan magas száma is bizonyít. Eddig mintegy 2300 kagyló okozta vagy egyéb vágott, illetve zúzódásos sérülést kellett ellátniuk.