Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mesterházy: Ebből így elég volt

Vágólapra másolva!
Ha a javaslatukat nem fogadják el, más szervezetekkel kezdenek tárgyalást - jelentette ki Mesterházy Attila, az MSZP elnöke az Együtt-PM-mel folytatott egyeztetésről. Bajnai Gordon szerint az MSZP bármiről csak úgy hajlandó tárgyalni, hogy kiköti: Mesterházy lesz a közös miniszterelnök-jelölt.
Vágólapra másolva!

Akárhogy is lesz, szeptemberben le kell zárni az Együtt-PM szövetséggel az együttműködési tárgyalásokat - mondta a Népszabadságnak adott interjúban Mesterházy Attila, az MSZP elnöke.

A szocialista politikus megerősítette, hogy ha az Együtt elutasítja az előválasztási javaslatukat, akkor hamarosan megkezdik a tárgyalásokat a többi ellenzéki formációval, így a Gyurcsány Ferenc vezette DK-val, a Schmuck Andor-féle szociáldemokrata párttal és a Fodor Gábor által alapított Liberálisokkal.

Az MSZP és az Együtt hétvégi tárgyalásain Bajnai Gordon azzal a javaslattal állt elő, hogy a jelöltekről való megállapodás után egy közös közvélemény-kutatással döntsenek a közös miniszterelnök-jelölt személyéről. A szocialisták ezt nem fogadták el, ők ehelyett előválasztást tartanának, és nemcsak a közös kormányfőjelöltről, hanem az összes képviselőjelöltről. Erre mondta Mesterházy, hogy ha Bajnaiék elutasítják, mással kezdenek tárgyalásokat.

Bajnaival ugyancsak interjút közölt a Népszabadság. Ebben a volt miniszterelnök egyebek között azt mondta, hiába próbálta rávenni az MSZP-seket, hogy a miniszterelnök-jelölt személyével csak a tárgyalás legvégén foglalkozzanak, ez a kérdés kezdettől "foglyul ejtette az együttműködés ügyét". A szocialista delegáció ugyanis minduntalan azt jelezte: minden megállapodás csak Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltsége esetén érvényes.

Bajnai nem utasítja el csípőből az MSZP előválasztási javaslatát, de azt mondta, számos szervezési, időzítési, pénzügyi problémát felvet, ráadásul egymás ellen fordítja az együttműködésre ítéltetett ellenzéki erőket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről