Kitiltanák a fogyatékosokat a szilvásváradiak

Vágólapra másolva!
Közmeghallgatáson tiltakozott szerdán este Szilvásvárad lakossága az ellen, hogy egy bélapátfalvai fogyatékosotthon lakói a településre költözzenek. 
Vágólapra másolva!

Több órán keresztül vitatkoztak a Heol.hu tudósítása szerint Szilvásváradon szerdán este arról, jó ötlet-e, hogy a faluban négy házban lakóotthonokat alakítanak ki a most még Bélapátfalván élő negyven fogyatékos számára.

A lakossági fórumra összegyűlt helyiek szerint nem, mert elriasztanák a turistákat, és az elutasítottság a negyven érkezőnek is ártana: jó szomszédság híján romlana az állapotuk. A fórum résztvevői a lap cikke szerint úgy vélték, hogy másfél év nem elég arra, hogy az eddig a társadalomból kirekesztett fogyatékosok integrálódni tudjanak a közösségbe.

Az intézményből érkezők, illetve érdekvédők szerint ugyanakkor végre el kellene kezdeni a beilleszkedést, és más településeken működő otthonok példáján keresztül igyekeztek bemutatni, hogy sem a helyieket, sem a sérülteket nem kell félteni az együttélésről.

Az egymilliárd forintos kitagolási program szerződése még nincs aláírva, a szilvásváradiak ezért bizakodnak, hogy hozzájuk nem kerülnek bélapátfalviak. Az önkormányzat szeptember 9-én dönt arról, milyen véleményt képvisel majd az ügyben, de az senkire nézve nem lesz kötelező.

Mind az önkormányzat, mind a helyiek szóvá tették, hogy a bélapátfalvai intézmény fenntartója kész tények elé akarta állítani őket, senkit sem tájékoztattak a szándékukról.

A Bélapátfalvai Idősek, Fogyatékosok Otthona és Módszertani Intézete (IFOMI) augusztus végén írta alá azt a támogatási szerződést, amelynek értelmében az enyhén vagy középsúlyosan értelmi fogyatékos ellátottakat, összesen közel 150 embert lakóotthoni környezetbe költöztetnek. A programra egymilliárd forintot nyert a Heves Megyei Intézményfenntartó Központ (HMIK). Az otthon azóta a HMIK jogutódjához, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz került.