Elutasították a Kétfarkú Kutya Párt bejegyzését

Vágólapra másolva!
A bíróság komolytalannak nevezte a viccpártot, nincs rendben az alapszabálya, és nem adtak le vagyonkimutatást. A nevüket is kifogásolták, mert nem derül ki belőle, mit képviselnek.
Vágólapra másolva!

Elutasította a Fővárosi Törvényszék a Kétfarkú Kutya Párt bejegyzését. A bíróság szerint a Kétfarkú Kutya nevéből nem lehet következtetni a párt tényleges tevékenységére, alkalmas a megtévesztésre és nem társítható egy olyan politikai intézménnyel sem, amely a közhatalomban való részvétet jelképezné. Azt is kifogásolták, hogy túl általános célokat állapítottak meg az alapszabályban, vagy hogy nem nyújtották be a vagyonmérlegüket.

A bíróság ezeken kívül hosszan foglalkozott az elutasító döntésében a párt humoros jellegével. Elismerték, hogy a Kétfarkú Kutya Párt vállaltan a humor eszközével jelenik meg a közéletben, a humor politikában való megjelenítése pedig nem elvetendő gondolat. Ugyanakkor az olyan kijelentések, mint például amikor a párt örök életet és ingyen sört ígér, egy párttal nem azonosíthatók, maximum egy egyesülettel, és „a pártként való működés komolytalan voltára utalnak”. Ezt pedig a bíróság aggályosnak találta.