Nem bírja a nyomást a Klik

Rózsi és Marekné JAVÍTOTT, avagy dupla dinamit, Marekné Pintér Aranka, a KLIK megbízott elnöke, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár sajtótájékoztatót tart.
Vágólapra másolva!
Hoffmann Rózsa szerdán a tankerületi igazgatóknak is bemutatta az új miniszteri biztost, aki szerinte szakértő külső szemként segíti majd az oktatási rendszer esetleges hibáinak kijavítását. A tankerületi vezetők szerint szükség is van egy ilyen emberre, a legnagyobb probléma ugyanis szerintük a lassú és nehézkes kommunikáció, az állami intézményfenntartó ugyanis nehezen győzi a hozzá érkező naponta ezernyi kérdést és kérést.
Vágólapra másolva!

"Nem rendült meg a bizalom a rendszerben és Arankában" - több résztvevő szerint ezt ismételgette többször is Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár egy szerda délutáni értekezleten, amelyen a tankerületi igazgatóknak bemutatatta a magyar oktatási élet legújabb szereplőjét. Szabó Balázs mostantól miniszteri biztosként tekinti át az átalakított iskolarendszer működését, ezt szerdán hivatalosan is bejelentte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. És mivel munkáját a Klebelsberg Intézményfenntartó Központban (Klik) végzi, a tankerületi igazgatók közül is sokan úgy értelmezték a változást, hogy lényegében Marekné Pintér Aranka elnök nyakára ültetett valakit a kormány.

A szerdai értekezleten Hoffmann Rózsa igyekezett meggyőzni a Klik székhelyén összegyűlt majdnem kétszáz tankerületi vezetőt, hogy hibásak a sajtóban megjelent értelmezések, miszerint az eddigi vezetés alkalmatlanságát és a rendszer hibás működését ismerné be a kormány. Hoffmann szerint Szabó Balázs feladata, hogy szervezetfejlesztési és informatikai szempontból áttekintse a rendszert, és év végén javaslatokat tegyen a problémák kiküszöbölésére. Egy "szakértő külső szemre" óhatatlanul szükség van egy olyan nagy és fiatal szervezetnél, mint az alig egy éve létező, 140 ezer munkavállalót alkalmazó Klik - indokolta állítólag az államtiktár a menedzseri tapasztalatokkal rendelkező biztos megjelenését. (Szabó a Magyar Közút Zrt. 2009 és 2011 közötti informatikai igazgatója volt.)

Kell egy külső szakértő

Bár oktatás területéről több, a hvg.hu állítását, vagyis a miniszterelnök elégedetlenségét erősítő vélemény jutott el az Origóhoz is, a kormányülések egy rendszeres résztvevője szerint az üléseken nem esett szó a Klik-kel kapcsolatos problémákról. Tavaly év végén valóban sok gond volt a Klik-kel, amelyek miatt Orbán Viktor rendszeres jelentéseket kért a központ működéséről az emberi erőforrás minisztertől, de ezek a problémák elsősorban a szervezet nehézkes felállításával és az iskolák átvételével voltak kapcsolatosak, azok lecsengése után a jelentések már csak "fizikailag" voltak jelen a kormányülésen, de terítékre nem kerültek.

A kormányzati forrásunk arra sem tudott példát mondani, hogy Marekné Pintár Arankával, vagy akár a miniszterrel és Hoffmann Rózsa közoktatási államtitkárral szemben hasonlóan kritikus hangot ütött volna meg a kormányfő a Klik miatt, mint két éve a köznevelési, illetve felsőoktatási törvény előkészítésekor. Mareknét a megkérdezettek karakán, határozott vezetőnek ismerik, aki nem futamodik meg a viták elől az államtitkárral, de még a miniszterrel sem, így nem igaz szerintük az állítás, hogy alkalmatlannak bizonyult a Klik irányítására, menedzselésére, és ezért volt szükség az új miniszteri biztosra.

Marekné Pintér Aranka és Hoffmann Rózsa Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szabó Balázs a szerdai értekezleten két résztvevő szerint szintén arról beszélt, hogy a következő három hónapban semmiképp nem vezetői, hanem "külső szakértői szerepe" lesz a Klikben. Jelezte ugyanakkor, hogy szeretne találkozni és beszélni a tenkerületi igazgatók többségével, és várja a javaslatokat tőlük, milyen hibákat és problémékat tapasztaltak az elmúlt hónapokban. December közepére ugyanis egy javaslatcsomagot kell összeállítania a Klikben észlelhető problémák megoldásáról.

A Klik nem győzi a kérdések ezreit

A megkérdezett tankerületi vezetők szerint lesz mit sorolniuk az új miniszteri biztosnak. Több tankerületi vezető "a nehézkes és lassú belső kommunikációt" jelölte meg a jelenlegi rendszer legnagyobb problémájaként, amely az iskolák mindennapjaiban sok bosszúságot okoz a tanároknak, diákoknak és szülőknek. "Naponta száz kérdést kapok az igazgatóktól, a felét kapásból meg tudom válaszolni, a másik felénél viszont rá vagyok szorulva a Klik iránymutatására" - mondta egy vidéki nagyváros tankerületi igazgatója.

Tapasztalatai szerint a Klik emberfeletti munkát végez, de így is nagyon lassan kap választ, addig pedig kénytelen széttárni a kezét az iskolaigazgatók sürgető kérdéseire. Szerinte ezért akadozott például a tankönyvellátás, és a nyilatkozatok aláírása az új besorolásokról is ezért maradt az utolsó pillanatra. "A héten például kiderült, hogy más szerződése van egy tanárnak, mint ami a mi nyilvántartásunkban szerepel. Talán érthető, hogy csak úgy magamtól nem írhatok át egy szerződést, ebben egyeztetnem kell a Klikkel" - mondta a tankerületi vezető, aki kérte, hogy ne írjuk le a nevét. Szerinte ha a miniszteri biztos ezeket a nyilvántartási problémákat meg tudja oldani, már sokat segít.

Több tankerületi igazgató beszélt arról, hogy az utóbbi napokban a Klikből "leszúrták őket" és jelezték, hogy több önállóságot kérnek tőlük, mert nem győzik a sok kérdést. Egy tankerületi vezető szerint a Klik-es kolléga kifakadt neki, hogy "ha naponta csak tíz kérdést, problémát jelezne mind a 198 tankerület, az naponta kétezer kérdés, ezt sem győznék, de ennél több a kérdés, persze ugyanaz százféleképpen feltéve". A tankerületi vezetők így sokszor egymástól kérnek jó tanácsot, vagy "jobb híján" megvárják, hogy önmagától megoldódjon a probléma.

Egy tankerületi igazgató, a szolnoki iskolákért felelős Szutorisz-Szügyi Csongor is részt vett Szabó Balázs szerdai bemutatkozóján, és azt mondta az Origónak, hogy a miniszteri biztos az elmondottak alapján "a rendszer finomhangolására" készül, amelynek minden oktatási szereplő csak örülhet. "Ha egy százszor nagyobb autót építünk, nem biztos, hogy százszor gyorsabban megy, lehet el sem indul rögtön, szükség van a finomhangolásra" - mondott egy hasonlatot arra, miért fontos, ha egy szakértő mérnöki, informatikai szemmel átvilágítja a 140 ezer embert foglalkoztató Kliket. Szutorisz-Szügyi Csongor elismerte, hogy tankerületi vezetőként az új rendszerben számtalan "konstrukciós hibát" tapasztalt, de ezeket először majd a miniszteri biztosnak szeretné elmondani.