Honnan tudja Kocsis Máté, kik lövik magukat?

Drog, tűcsere, 8. kerület, riport
Vágólapra másolva!
Józsefváros polgármestere nemrég még elismerte a Kék Pont szakmai tevékenységét, most viszont már ki akarja ebrudalni őket a kerületből. A helyiek szerint Kocsis jobban tenné, ha saját szemével nézné meg, hogy mi van az utcán. A problémát nem az eldobált tűk okozzák, hanem hogy minden sarkon van egy díler.
Vágólapra másolva!

Mi lesz a Kék Pont józsefvárosi tűcserélő és ellátó központjával? Ez az, amit senki sem tud, mert bár az önkormányzat képviselőtestülete elfogadta, hogy bontsák fel a szervezettel kötött együttműködési megállapodásukat, az még önmagában nem sokat jelent.

Az együttműködés arról szól, hogy a központ kedvezményes bérleti díjat fizet a Magdolna utca, Lujza utca sarkán lévő 60 négyzetméteres helyiségért. Ez a rezsin felül körülbelül 13-14 ezer forint, ami megegyezik a közös költséggel - mondta lapunknak Gyékiss Roland, az intézmény munkatársa. Az együttműködés felbontása után még mindig maradhatnának az épületben, ugyanis a helység használatáról szóló szerződésük 2016 végéig szól, azonban az önkormányzat, mint tulajdonos kérte a kezelő Kisfalu Kft.-t, hogy vizsgálják meg a bérleti szerződés felbontását.

A Kék Pont központjában (kattintson a galériáért) Fotó: Mudra László - Origo

Az önkormányzat döntésének furcsasága, hogy a civil szervezet éppen Kocsis Mátéval kötötte meg az együttműködési megállapodást 2010-ben, a polgármester többször a szakma képviselőinek nevezte őket, és még akkor is elismerősen szólt róluk, amikor egy évvel ezelőtt a Magdolna utcába költöztek.

Eldobált tűk a szeméthegyek lábainál

Kocsis Mátét leginkább az eldobált tűk zavarják, és szerinte ha nem a kerületében osztanák a tűket, akkor a drogosok sem mennének oda, tehát a fecskendők sem ott hevernének szanaszét. A kerületben szinte minden utcában lehet eldobált tűkkel találkozni, a lakótelepi átjárókról, lépcsőházakról és tetőkről nem is beszélve. Más kérdés, hogy az eldobált tűket sokszor nagyítóval kellett kutatnunk a kerületet elöntő szeméthegyek mellett.

Az itt élőket persze zavarják az eldobált tűk, reggelente sok van, aztán a közteresek összeszedik őket - mondták többen is. A reggeli állapotokat nem láttuk, de 11 után valóban kevés tűvel találkoztunk, pedig végigjártuk a legfrekventáltabb lövőhelyeknek tartott Szigony utcát, Kálvária teret, Leonardo Da Vinci utcát és még jó párat a környéken.

Az eldobált tűk nemcsak a gyerekeiket féltő szülőknek és a kutyasétáltatóknak nem tetszenek (ugyanis a kutya is beleléphet, belenyalhat), de maguknak a szerhasználóknak sem. "Nagyon szomorú, hogy eldobják a tűket, általában azért csinálhatják, mert megzavarják őket, jön egy rendőr, sietni kell, vagy szar az anyag, és idegesek lesznek az emberek" - mondta a Kék Pontban egy szerhasználó nő.

2000 > 40000

Az imént felsoroltak mellett azért is lehet a VIII. kerületben eldobált tűket látni, mert egyre kevesebb pénz áll a Kék Pont rendelkezésére. 2011-ben 220 ezer tűt osztottak szét, ebből a 70 százalék visszajött. Idén 100 ezer tűnél tartanak, és csak 40 százalékot sikerült begyűjteniük.

Egy átlagos foghíjtelek Józsefvárosban (kattintson a galériáért) Fotó: Mudra László - Origo

"Megszűnt a korlátlan becserélési lehetőség, véges számú tű áll a rendelkezésünkre, másrészt a törvények szigorodása miatt a klienseink sem szívesen járkálnak használt tűkkel, mert már azért is bevihetik őket" - mondta Gyékiss. Pedig a Kék Pont és az ORFK között 2006-ban kötött megállapodás szerint a tűcsereprogramok környékén a rendőrök nem igazoltathatják a klienseket, azonban ezt nem mindig tartják be. A linkre kattintva látható képen a Kék Pont központjának ajtajától két lépésre igazoltatják az onnan kilépő embert.

Kocsis Mátéék fő érve az intézmény ellen, hogy a kerületben kétezer eldobált tűt szedtek össze a közteresek. Ez a szám viszont eltörpül a Kék Pont által begyűjtött negyvenezerhez képest. "Amíg volt pénz, mi magunk is jártuk a környéket, feltérképeztük a helyeket, és gyűjtöttük a tűket, de ma már erre nincs forrás" - mondta egy másik ott dolgozó.

Kocsisék azzal is érvelnek, hogyha nem osztanának tűket a kerületben, akkor nem mennének oda más kerületekből a szerhasználók. Ez az állítás teljesen hamis, ugyanis a Kék Pont éppen azért települt a nyolcadik kerületbe, mert amikor 2006-ban feltérképezték a környéket, akkor látták, hogy egy komoly, több ezer fős intravénás szerhasználó társadalom él itt, akik már évek óta lövik magukat.

Ne beszéljen butaságokat az álláshalmozó

Másrészt Józsefvárosban nemcsak steril tűk vannak, hanem minden más is. Itt van a kábítószer, és a Kék Pontba járók többsége itt is él. "De honnan tudja Kocsis Máté, hogy kik lövik magukat a kerületében?" - tette fel a kérdést egy vízvezetékszerelő, akinek a műhelye mellé is eldobálják a tűket. A férfi azért volt ideges, mert szerinte Kocsis Máté álláshalmozó, nem is Józsefvárosban dolgozik, nem is ott lakik, csak kampánycélokra használja a tűcsere vegzálását.

Üres a tár (kattintson a galériáért) Fotó: Mudra László - Origo

"Tényleg azt hiszi, hogy ha nem lesz tiszta tű, majd leállnak a drogozással? Ezek az emberek ezekben a házakban élnek, csak nem akarják otthon lőni magukat, a szüleik vagy más miatt. Én nem Kocsis Máté ellen vagyok, csak ne beszéljen butaságokat, jöjjön ide és kérdezze meg az embereket, hogy mit akarnak. Szerintem jó dolog a tűcsere" - mondta a férfi.

A Kék Pont központjával szemközti épület előtt ácsorgó társaság már máshogy gondolkodott a témáról. "Ez régen egy jó környék volt, most meg már nem tudom eladni a házat, nincs értéke, mert állandóan itt vannak a drogosok" - mondta a brancs egyik vezére, aki szerint a tűcsere után az emberek "fényes nappal az utcán lövik magukat, meg lehúzzák az embereket, mi meg nem merjük leengedni a gyereket kutyát sétáltatni".

A csupa férfiból álló társaság szerint csinálni kellene egy helyet, ahol a szerhasználók lőhetik magukat, és egyből leadhatják a tűket is. Ez a módszer például évek óta működik Svájcban, ahol így nagyjából sikerült is visszaszorítani az utcai szerhasználatot és a tűk eldobálását.

A lakosság 1 százaléka lett HIV-fertőzött

Józsefváros azonban távolról sem Svájc, a férfiak csak a probléma felszínét kapargatják. "Hány dílert mutassak neked? Mi kell? Nemcsak minden utcában, de minden lépcsőházban van egy díler. A rendőrök meg nem tesznek semmit, pedig tudják hol a cucc. Nem arról van szó, én is drogozom, de az már nem normális, ami itt megy" - mondta az a férfi, aki szerint a tűcserét olyan helyre kellene áthelyezni, ahol nem élnek emberek, mert szerinte ez mindenkit zavar.

A steril felszerelés sokat segít az ártalomcsökkentésben (kattintson a galériáért) Fotó: Mudra László - Origo

A Kék Pont 2006-os felmérése szerint az itt élő szerhasználók 70 százaléka Hepatitis C-vel fertőződött, a tűcsere leállása vagy akadozása komoly károkat okozhat. "Ezen a környéken gyakran az intravénás szerhasználattal ismerkednek meg először a fiatalok, és csak aztán, van hogy évekkel később a fűvel. A többség napról napra él, nagyjából az egészségük az utolsó dolog, amivel foglalkoznak" - magyarázta Gyékiss a hepatitis-fertőzöttek magas arányát.

Ebben a közegben a vérrel terjedő Hepatitisnek nincs nehéz dolga, viszont a HIV egyelőre nem terjedt el igazán, ami Gyékiss szerint az "isteni gondviselés mellett a tűcserének is köszönhető". Elég csak megnézni Görögországot, vagy Romániát, ahol lelassult vagy leállt a tűcsere, megugrott a fertőzések száma. De az ukrán példa talán még erősebb, ahol a lakosság egy százaléka lett HIV-fertőzött, miután leállították a tűcserét.