Vágólapra másolva!
Rekordkártérítést kapott az államtól Burka Ferenc és a fia, mert ártatlanul börtönözték be őket egy gyilkosság miatt. Az összesen 45 millió forintot mára felélték, igazán nagy dologhoz nem tudtak vele kezdeni. Ráadásul a rendőrség évek után azt állítja, mégis ők voltak a gyilkosok. Mi lesz a 45 millióval, ha újra elítélik őket?
Vágólapra másolva!

Újszentmargitán mindenki ismeri Burka Ferencet. Aki nem személyesen, az hallomásból, de mindenki tudja, hogy őt és a fiát a kétezres évek elején gyilkossággal vádolták, börtönbe is zárták, majd hatéves raboskodás után kiengedték őket. Az első kocsmában, amelyikben a Polgár felől érkező autós megpihenhet, hangosan igazítanak útba, melyik utcában lakik a férfi, és hamar rátérnek arra, hogy hét évvel a felmentése után újra elővették az ügyét.

Burkát és a fiát 2002-ben ítélték el nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt. A vád szerint 1999-ben ők ölték meg Gy. Jánost, akit március 4-én este még a kocsmában látták nyerőgépezni, másnap hajnalban viszont vérbe fagyva találtak rá a házának udvarán (minderről bővebben itt olvashat). A fiatalabb Burkát már másnap elvitték, az édesapját egy héttel később. Őket gyanúsította a körzeti megbízott, és a helyiek is arról pletykáltak, hogy ők voltak a tettesek.

2003-ban azonban a másodfokú bíróság megsemmisítette az elsőfokú ítéletet, mert az ügyet hiányosnak és felderítetlennek tartotta, két évre rá pedig bizonyítékok hiányában felmentették őket. Az akkori ítélet úgy fogalmaz, „bár a bizonyítási eljárás során merültek fel a vádlottak terhére szóló bizonyítékok, azonban ezek a bizonyítékok nem alkotnak összefüggő logikus rendszert”, és ezekből nem lehet kétséget kizáróan megállapítani, hogy a vádlottak megölték Gy. Jánost.

Burka Ferenc a 20 milliós kártérítésével Forrás: MTI/Oláh Tibor

A két Burka hazatért Újszentmargitára, és beperelték a magyar államot az ártatlanul börtönben töltött évekért. Ötvenmilliót akartak fejenként, végül 20 milliót kapott az idősebb és 25 milliót a fiatalabb Burka. Máig ez a Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítás indokolatlan büntetés miatt. „A gyerekek és az én fájdalmamat nem lehet még ennyi pénzzel sem megfizetni” – mondta akkor ifjabb Burka. Őt a börtönben töltött idő alatt elhagyta a felesége két gyerekével együtt. Az idősebb Burka is úgy vélekedett, hogy „az elvett éveket már senki sem adhatja vissza”, de azt mindketten megígérték, hogy a kapott pénzt a családjukra és a gyermekeikre fogják fordítani.

Pékségre és játékgépezésre költötték

„Nagymértékben ellumpolták” – mondták az út melletti kocsmában Burkáék 45 milliójáról. A kocsmáros szerint két év alatt elment a pénz, volt, hogy az idősebb Burka egy kötegnyi tízezressel jött be hozzá nyerőgépezni, de kártyázni is szoktak. Az egyik vendég szerint Burkáék a pénzből felújították és újrabútorozták a lakásukat, és nyugati autóra is tellett.

A pénz azonban már szerinte sincs meg, kedden napközben is látta Burkát, ahogy a falu főutcáján támasztja a lapátot. A férfi ugyanis manapság közmunkásként dolgozik. Panaszkodott is neki, hogy annyi pénzből, amit a közmunkáért kap, nem lehet venni semmit. „Miért, a 45 millióból tudtál venni valamit?” – gondolta akkor magában a beszélgetőtársa. Egy másik kocsmában szintén azt állították, gyakran látták idősebb Burkát játszani, két kézzel szórták a pénzt, és se perc alatt elverték.

„Elment. A pénz gyün meg megy” – mesélt az Origónak immár idősebb Burka László arról, mi történt vele az elmúlt években. Azt mondta, hogy a családjával felélték a 45 millió forintot, részletezni azonban nem tudta, mire is költötték. Autót mindenestre nem lehetett látni a házuk előtt, csak bicikliket. A ház viszont rendezettnek és újravakoltnak tűnt. Zeke László, Burka Ferenc ügyvédje szerint Burkáék értelmes dolgokra költötték a pénzt, a lányuk például pékséget nyitott Budapesten.

Családtagjaik vallottak Burkáékra

„Már sikerült volna helyre vergődni, erre újra kezdődik” – mondta Burka Ferenc az ügy újraindításáról. A perújítást a Debreceni Ítélőtábla rendelte el szeptemberben több mint hét évvel a felmentő ítélet után. A Debreceni Törvényszék szerint új bizonyítékok – tárgyi bizonyítékok és tanúvallomások – kerültek elő, amelyek alapján az ítélőtábla indokoltnak látta az ügy újranyitását. Ősszel tárgyalást tartanak majd, ahol a bíró értékeli az új bizonyítékokat. Ha hitelesnek és mérvadónak találja őket, akkor akár a korábbi felmentő ítéletet is visszavonhatják.

Burka Ferenc a 20 milliós kártérítés nélkül Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az ügyvéd szerint ifjabb Burka korábbi élettársa és fia tette a tanúvallomást, a tárgyi bizonyíték pedig egy Burkáék házának közelében a földből kiásott antenna. Úgy tudja, a családtagok között mára már megromlott a kapcsolat, az antennának pedig ennyi év után kevés bizonyító ereje lehet, bár tíz évvel ezelőtt sem jelentett sokat, mert semmi bizonyítékot nem találtak arra nézve, hogy egyáltalán a meggyilkolt férfi tulajdona volt, vagy hogy Burkáék ezt akarták elrabolni tőle. Más pedig nem hiányzott Gy. János házából, még a pénze is az asztalon maradt.

„Nem hiszem, hogy ezek a bizonyítékok annyira komolyak lennének” – mondta Zeke, bár a nyomozati anyagokat még nem kapta meg. Szerinte fontosabb lehet az, hogy telefonlehallgatással is szereztek bizonyítékokat a rendőrök, ezeken a felvételeken állítólag idősebb Burka élettársa megfenyegeti a férfi volt feleségét, hogy ne merjen beszélni az ügyről. Az ügyvéd azonban nem érti, hogy a két nő, akik korábban szintén vádlottak voltak, miért nincsenek benne a perújítási eljárásban. Az ugyanis csak a két férfi ellen szól.

Az iskolaváltás miatt gurult be az unoka

„Én tettem a feljelentést, olyan egy évvel ezelőtt” – árulta el az Origónak Ádám Béláné, aki korábban ifjabb Burka anyósa volt, egészen addig, amíg lánya a börtönévek alatt el nem hagyta a férfit. Ádámné azt állítja, az unokája, Burka fia mondta el neki, hogy ő úgy tudja: apjáék ölték meg Gy. Jánost.

Ádám Béláné feljelentést tett Burkáék ellen Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A nő szerint az unokát csapnivaló magatartása miatt új iskolába kellett íratni. Az édesanyja Nyíregyházára akarta küldeni, a fiúnak azonban nem fűlt hozzá a foga, és inkább az édesapjához költözött volna. A nagymama szerint a fiú ekkor mondta azt, hogy ha az apjáék nem hajlandók befogadni őt, akkor feljelenti őket, mert „ők voltak a gyilkosok”. A nagymama szerint ezt a fiú tőlük hallotta. Ádámné azt állította, hogy ezután felhívta Burkáékat, de megfenyegették, nehogy feljelentést tegyen. Mégis a rendőrséghez fordult, mert "én az igazságot szeretem”. A beszélgetés során azonban az is kiderült, hogy nem igazán szíveli lánya volt élettársát. Többször is megemlítette, hogy az unokája nem látott sokat a kártalanításként kapott pénzből, például ruhát is neki kellett vennie a fiúnak.

A rendőrség meghallgatta Ádámnét, az unokát és Burka volt élettársát is. Ádámné szerint a fiút többször is megkérdezték arról, biztos-e abban, amit mond, a telefonjukat pedig lehallgatták, miközben Burkáékkal beszéltek. A lányának nem tetszett a feljelentés, de Ádámné szerint csak fél. Megkerestük a volt feleséget is, ő azonban nem nyilatkozott.

Miért fizetném vissza?

„Nagyon meg kellene gondolni ezt az újraindítást” – mondta Burka Ferenc. Nekik ugyanis már elegük van a hercehurcából, a fiának és neki is orvoshoz kellett járnia a börtönévek után. Ártatlannak vallja magát, a meggyilkolt férfival sosem volt konfliktusa, és fogalma sincs ki ölhette meg. „Nem vagyok feszült, a bűnösök szoktak feszültek lenni” - mondta. Nem érti, hogy a rokonai miért vallottak ellene, sosem volt velük rossz a viszonya, bár a pénzükre szerinte mindenki irigykedett.

Zeke László szerint a kártalanítás miatt kapott pénz sorsa „érdekes jogi probléma lesz”, ha Burkáékat mégis bűnösnek találják. A kártalanításnak ugyanis a jogerős felmentő ítélet és a börtönben eltöltött idő a feltétele, ezek pedig akkor, amikor Burkáék megkapták a pénzt, fennálltak. Az ügyvéd szerint így az államnak problémás lenne az összeg visszaperlése, és Burkáék már egyébként is elköltötték. „Miért fizetném vissza? Ártatlanul ültem, és most is az vagyok” – mondta Burka Ferenc, majd hozzátette, hogy vádolják csak meg, és akkor nem 45, hanem 150 millió forint kártalanítást fognak kapni az államtól.