Egy rohadt virág nincs kitéve, mert megkergültek a képviselők

Foktő, képviselőtestület feloszlatása, riport
Vágólapra másolva!
Évek óta háborúznak a képviselők a polgármesterrel egy pici faluban, ahol a civakodás miatt lényegében megbénult az élet: a buszmegálló félkész, az utcákat nem szépítgetik, a befektetők menekülnek. A teljesen meddő háborúnak a kormányhivatal sem tudott véget vetni, úgyhogy most közbelép a parlament, és valószínűleg feloszlatja a döntésképtelen testületet. Hogyan hibernálta Foktőt egy peches választás?
Vágólapra másolva!

A képviselők nem járnak be az ülésekre, amelyeket 2012 óta már össze sem hív a polgármester. Bár amikor még összehívta, akkor is csak haszontalan vitáktól és bekiabálásoktól voltak hangosak, nem született időben költségvetés, kötelező rendeleteket nem alkottak meg, késtek a segélyek, nem szépültek az utcák, a település pedig a térségben minden döntést utolsóként hozott meg.

Az 1600 ember által lakott Foktő kilenc év után az első olyan magyar település, amelynek az önkormányzata olyannyira tehetetlen, hogy a parlament fog szavazni a képviselő-testület feloszlatásáról. Az erről szóló indítványt Navracsics Tibor közigazgatási miniszter azzal indokolta, hogy a foktői önkormányzat alkotmányellenesen működik. A probléma az, hogy feloldhatatlan feszültség alakult ki a polgármester és a jegyző, illetve a képviselő-testület többsége között.

Eltűntek a virágok az utcákról

Szerdán utaztunk Foktőre, hogy megnézzük a tehetetlen önkormányzatot, de egy átlagos magyar falut találtunk csak: csendes főtér, komótosan bicikliző nyugdíjasok, hentesnél vásároló nénik, magányos sörivók a kocsmában. A főtér közelében lévő söröző fiatal csaposának nem is volt hozzáfűznivalója az önkormányzat problémájához: "itt csak az öregek politizálnak, a fiatalok nem", az azonban neki is feltűnt, hogy ideje már nem volt falunap, pedig azt mindenki szerette.

A virágok eltűntek, az utak felújításra szorulnak Foktőn Fotó: Albert Ákos - Origo

"A polgármester meg a képviselők nem egyeznek, e miatt a civakodás miatt pedig nem halad a falu" - mondta egy férfi egy másik kocsmában. Az ottaniak már képben voltak, folyamatosan felemlegették, hogy még a tízórás hírekben is szerepeltek, "pedig jó kis falu volt ez". De három éve hiába várják, hogy az önkormányzat felújítsa az utakat, a játszótereket, egy nő szerint "egy rohadt virág nincs kitéve, nem igaz, hogy ehhez is határozat kell".

Egy sörét iszogató férfi a képviselőket szidta, mert minek kapnak pénzt, ha nem járnak be dolgozni, egy utcával arrébb viszont már a polgármesterről mondták, hogy jaj annak, aki nem ért egyet vele, például a vezető óvónőt is eltávolította az óvodából.

Már az elején látszott, hogy valami nincs rendben

A képviselő-testület jelenleg hét tagból áll: a polgármesterből, az alpolgármesterből és öt képviselőből. A többségük már az előző ciklusban is képviselő volt, Jakab Ferenc polgármester pedig 2002 óta irányítja a települést. A 2010-es kampány azonban mocskosra sikerült, záporoztak a rágalmak, a feljelentések.

"Már az alakuló ülésen látszott, hogy valami nincs rendben" - mondta az Origónak Mészáros Béla alpolgármester. Senki sem akarta elvállalni az alpolgármesteri posztot, pedig a polgármester több képviselőnek is felajánlotta. Az öt képviselőnek ugyanis az volt a véleménye, hogy egy ekkora településre nem is kell alpolgármester. Ez azonban a körjegyző és a kormányhivatal szerint is törvénysértő, mégis több mint egy év után lett ő az alpolgármester "kompromisszumos megoldásként", miután a polgármester beteg lett, és nem volt, aki helyettesítse.

Egy évig nem volt a falunak alpolgármestere Fotó: Albert Ákos - Origo

A választás után hamar kiderült, hogy a polgármester és az öt képviselő szinte semmiben sem ért egyet, másképp képzelték el például a településre vezető bicikliutat vagy a pályázati pénzek felhasználását. Mindennaposak lettek az üléseken a viták és bekiabálások. Mészáros szerint "a vadnyugaton van olyasmi, mint nálunk az ülésen".

A megkérdezett képviselők azt állították, hogy az üléseken állandóan megjelentek a polgármester támogatói, akiknek ő folyamatosan szót adott. "Volt, hogy 11 órán keresztül tartott egy ülés, de érdemi munka alig történt, mert a polgármester kampánybeszédeket tartott a támogatóinak" - mondta egyikük, Dobos Lajos. A polgármester, Jakab Ferenc szerint viszont a képviselők hangoskodtak, egyikük egy falugyűlésen még egy mikrofont is beledobott egy pohár vízbe, vádat is emeltek ellene garázdaság miatt.

Magukban is hoztak határozatokat

A két fél folyamatosan levelekkel bombázta a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalt, bemószerolták egymást, és szakmai állásfoglalást kértek a kormányhivataltól, amelynek két év alatt 136 esetben kellett válaszolnia ezekre a kérvényekre. A hivatal információiból összeállított kormányjavaslat szerint a képviselő-testület már az önkormányzati szabályzatot is hibásan alkotta meg, és nem szavazott időben a költségvetés tejesítéséről. Utóbbinak elvi okai is voltak, Dobos Lajos szerint ugyanis 2011-ben takarékossági okokból szigorú költségvetést alkottak, a polgármester azonban rendre túlköltekezett, és milliós pótelőirányzatokat nyújtott be. Dobos úgy emlékszik, a polgármester nem tudott reális magyarázatot adni arra, hogy miért történt mindez, és ezért ők nem hagyták jóvá az éves zárszámadást.

Visszatérő probléma volt az is, hogy a képviselők nem jártak el a testületi ülésekre, amelyek egyötöde így határozatképtelen volt. Több kötelező, például az anyakönyvvezetésről vagy a birtokvédelemről szóló rendelet nem készült el, de az átmeneti segélyek kiosztása is késett. "Mi dolgoztunk volna" - mondta egy másik képviselő, Battáné Pálfi Erzsébet, szerinte azonban a polgármester folyamatosan délelőttre hívott össze üléseket, pedig tudta, hogy a képviselők dolgoznak olyankor, van köztük takarékszövetkezeti vezető, őstermelő, de még matróz is.

A képviselők többször nem mentek el a testületi ülésekre Fotó: Albert Ákos - Origo

A kormányjavaslat szerint ráadásul a polgármester többször is berekesztette az üléseket még a napirendi pontok megtárgyalása előtt, előfordult, hogy jogszerűtlenül. Ez azonban a képviselőket nem mindig zavarta. Egyszer, miután a polgármester, az alpolgármester és a körjegyző hazament, ők tovább üléseztek magukban, még határozatokat is hoztak. Hiába tették, mert "a polgármester még évekkel korábban hozott határozatokat sem hajt végre" - mondta Dobos. Szerinte így fordulhat elő például az, hogy nincs felújítva a játszótér, vagy nincs kirakva a buszmegállóba az eső ellen védő doboz.

Beruházásokat függesztettek fel a civakodás miatt

Jakab Ferenc polgármester pont ellenkezőleg látja a helyzetet, szerinte a képviselők azok, akik folyamatosan ellehetetlenítik az önkormányzat működését. "2010 óta fel vannak függesztve beruházások e miatt a cirkusz miatt" - mondta. Már a falu határban létrehozott növényolajgyár is elállt attól, hogy bővítse az üzemét, és emiatt többmilliós adóbevételtől esik el a falu - tette hozzá.

A polgármester úgy látja, semmi akadálya nem lehetett annak, hogy a képviselők bejárjanak az ülésekre, hiszen a jogszabályok szerint ilyenkor "fel kell őket menteni a munkavégzés alól". Kora estére azonban nem volt hajlandó ülést összehívni, mondván, hogy azok hajnalig szokat tartani, a hivatalnak viszont reggel 8-kor el kell indulnia.

"2010 óta fel vannak függesztve beruházások e miatt a cirkusz miatt" - Jakab Ferenc polgármester Fotó: Albert Ákos - Origo

Végül 2012 januárjában azt mondta, hogy egyáltalán nem hív össze több ülést. "Megmondtam, hogy nem szeretnék Ali baba lenni a negyven rabló között." Szerinte az üléseken a képviselők törvénytelen határozatokat hoztak, ennek pedig véget akart vetni. Már 2011-ben kezdeményezte a képviselő-testület feloszlatását, de ezt sem akkor, sem további hat alkalommal nem szavazták meg. Azóta csak a kormányhivatal kezdeményezésére ültek össze szavazni a legszükségesebb kérdésekben.

Rettentően szégyellem magam

A parlament a jövő héten szavaz arról, hogy feloszlatja-e a foktői képviselő-testületet. Ha igen, akkor három hónapon belül kiírják az időközi választást, addig pedig a megyei kormánymegbízott vezeti a falut a polgármester helyett. "Bízunk benne, hogy most nem fogják újraválasztani" - mondta Dobos Lajos, aki szerint a képviselő-testület azért nem oszlatta fel magát korábban, mert mindenkit újraválasztották volna, és semmi sem változott volna. Ők inkább a kormányhivataltól várták, hogy rendezi az ügyet. Nem pont így gondolták, ahogy most történt, de ezt is elfogadják, és többen azt tervezik, hogy újra indulnak a képviselőségért.

"Én rettentően szégyellem magam a helyzet miatt" - mondta Mészáros Béla alpolgármester, hozzátéve, hogy azelőtt Foktő mintaközség volt, most viszont mindent utolsóként csinálnak meg. A falusiak leginkább azt bánják, hogy egy ilyen ügy miatt kerültek be a hírekbe, a választás egyelőre csak néhányukat foglalkoztatja. "Jó is lesz, ha feloszlatják őket" - mondta egy nő, aki az utcán biciklizett, majd hozzátette: "jönnek az újak, és végre elkezdődhetnek a fejlesztések".