Vágólapra másolva!
Néhány vádpontban megváltoztatta az első fokon eljáró bíróság ítéletét a szegedi bíróság, de maradt a másfél éves börtönbüntetés Hunvald György esetében.
Vágólapra másolva!

Több vádlott esetében részben megváltoztatta az elsőfokú ítéletet az erzsébetvárosi, milliárdos nagyságrendű ingatlanpanamák, korrupciós ügyek vádjával Gál György és társai, köztük Hunvald György egykori szocialista polgármester ellen indított perben a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön.

A táblabíróság nem változtatott a Gál Györgyre kiszabott nyolc és fél év, valamint a Hunvald Györgyre kirótt másfél év szabadságvesztésen, de az elsőfokú ítélethez képest több vádpontban felmentette, illetve bűnösnek mondta ki őket.

A volt polgármester 2 év 3 hónapot, Gál György pedig 2 év 6 hónapot töltött előzetes letartóztatásban. A táblabíróság megállapította, hogy Hunvald György előzetes letartóztatása során már kitöltötte a rá kiszabott büntetést. Gál Györgynek az előzetes letartoztatásban és házi őrizetben töltött időt, valamint a lehetséges kedvezményeket beszámítva - a döntés jogerőre emelkedése esetén - mintegy egy évet kell még börtönben töltenie.

Az ügyészség valamennyi olyan vádlott esetében, akinél az elsőfokú bíróságtól eltérően felmentő ítéletet hozott a táblabíróság, fellebbezést jelentett be. Fellebbezett a táblabíróság ítéletével szemben Gál György, Hunvald György és több más vádlott is, így a per harmadfokon a Kúrián folytatódik.

Ingatlanokat játszottak át

A Fővárosi Törvényszék 2012. február 24-én Hunvald Györgyöt, a budapesti VII. kerület korábbi szocialista polgármesterét nem jogerősen másfél év letöltendő szabadságvesztésre, Gál Györgyöt, a kerületi önkormányzat volt szabad demokrata gazdasági bizottsági elnökét pedig nyolc és fél évre ítélte.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlottak - különböző módon és eltérő mértékben - részt vettek egyebek mellett VII. kerületi ingatlanok pályázat nélküli értékesítésében, baráti körhöz tartozókkal tényleges munkavégzés nélküli szerződések megkötésében, hivatali telefonok szabálytalan használatában, a polgármesteri kerethez tartozó lakások bérleti szerződésének megkötésében, majd értékesítésükben a baráti körhöz tartozó embereknek.

Az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla elfogultságot jelentett be, ezért a Kúria a Szegedi Ítélőtáblát jelölte ki másodfokú bíróságként. Az eredetileg huszonöt vádlottat érintő per több ember esetében már korábban jogerőre emelkedett, így a másodfokú eljárásban tizenketten álltak a táblabíróság elé.

Hunvald György és Gál György, továbbá Weinek Leonárd volt szabad demokrata zuglói polgármester és öt társuk ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon is folyik egy per, abban az ügyészség mintegy 50 millió forintos kárt okozó hűtlen kezeléssel vádolja őket.