Vádat emeltek az izsáki kényszervallatók ellen

Vágólapra másolva!
Az ügyészség halált okozó testi sértéssel vádolja a két volt rendőrt. A vádirat szerint korábban is előfordult már, hogy megverték a gyanúsítottakat vallatás közben.
Vágólapra másolva!

A Kecskeméti Nyomozó Ügyészség halált okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények miatt vádiratot nyújtott be a Kecskeméti Törvényszékhez négy személy ellen, akik a vádiratban írt cselekmények elkövetésekor a Kiskőrösi Rendőrkapitányság Izsáki Rendőrőrsén rendőrként teljesítettek szolgálatot.

Az I. és II. rendű vádlottak 2013. április 8-án 17 óra körül Orgoványon intézkedtek egy férfival szemben, mert egy férfi azt jelentette, hogy lopott tőle. Az I. rendű vádlott közölte a férfival, hogy beviszik az Izsáki Rendőrőrsre, majd közösen hátrabilincselték a sértett kezeit és szolgálati gépkocsijukkal az őrsre szállították. A vádlottak és a sértett 17.43 óra körül érkeztek meg az épületbe.

Itt a II. rendű vádlott által is használt irodában egy székre leültették a férfit, majd csukott ajtó mögött vallatni kezdték. Az I. és II. rendű vádlottak mintegy két órán át felváltva és együtt is nagy erővel bántalmazták a sértettet azért, hogy a bűncselekményről vallomást tegyen, az elkövetését ismerje be. Ennek során többször ököllel megütötték a sértett mellkasát, aki az ütések miatt a széken ülve hanyatt esett, hátrabilincselt kezei a szék és a teste alá szorultak. A vádlottak ezután is folytatták a bántalmazást, két oldalról több alkalommal ököllel és gumibottal ütötték a mellkasát, az I. rendű vádlott pedig az időközben hason fekvő helyzetbe került sértettet gumibottal nagy erővel test szerte is ütlegelte. A sértett rosszul lett, majd 19.55 óra körül eszméletét elveszítette. A vádlottak ekkor mentőt hívtak, és megkísérelték az újraélesztést. A sértett azonban elhunyt, a helyszínre érkező mentőtiszt csak a halál beálltát tudta megállapítani.

A sértett a kitartó bántalmazás miatt a fején és test szerte számos külső sérülést, súlyosabb, életveszélyes sérülésként tüdőzúzódást, szegycsonttörést és sorozatos bordatöréseket szenvedett. Halálát a terjedelmes zsírszövet-roncsolódás következtében kialakult zsírembólia miatt beállt fulladás okozta.

Az ügyészség ezenkívül több másik, 2013 januárjában, februárjában és márciusában elkövetett bűncselekmény miatt is vádat emelt. Az I., a II. és a III. rendű vádlottak máskor is vertek már meg gyanúsítottakat vallatás közben, a vádirat szerint összesen négy férfit bántalmaztak azért, hogy vallomást tegyenek. Ezek az emberek a bántalmazások miatt könnyebb, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

A bűnügy IV. rendű vádlottja ellen azért emelt vádat az ügyészség, mert az egyik sértett bántalmazásánál jelen volt, de nem lépett fel az I. és II. rendű vádlottak jogellenes, erőszakos magatartása ellen.

A vádlottakat - akik közül az I. és a II. rendű előzetes letartóztatásban, míg a III. és IV. rendű szabadlábon van - a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség a halált okozó testi sértés bűntettén kívül kényszervallatás, jogellenes fogva tartás, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítás bűntetteivel, továbbá könnyű testi sértés vétségével is vádolja.