Tízmilliós prémiumok az állami cégek vezetőinek

Vágólapra másolva!
10-20 milliós prémiumokat kaptak idén az állami cégek vezetői a 2012-es prémiumfeladatok kiértékelése után.
Vágólapra másolva!

Jól teljesítettek az állami cégek, vezetőik ugyanis a Blikk beszámolója szerint többnyire komoly prémiumokat tehettek zsebre az idén. A 2012-es prémiumfeladatok kiértékelése után Csillag Tamás, a Nemzeti Eszközkezelő vezérigazgatója például annak ellenére is nettó 10,8 milliós pluszt kapott, hogy a vezetése alatt álló vállalatot inkább csak kritikák érték. Az Eszközkezelőnek ugyanis 2012-ben eredetileg 8000 bedőlt hiteles ingatlanát kellett volna megvennie, ehhez képest alig hatszáz lakást sikerült csak megszereznie. A Blikk információi szerint azt díjazták ekkora prémiummal, hogy Csillag a semmiből állította fel a Nemzeti Eszközkezelőt, mely azóta egyre jobban működik.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) azóta lemondott vezérigazgatója, Baranyay László 19,2 millió forintot kapott 2012-es munkájáért, helyetteseinek pedig 17-18 millió jutott. 19,2 millió jutott Horváth Gergelynek, a Nemzeti Vagyonkezelő korábbi vezérigazgatójának is.

A MÁV Zrt.-nél a Blikk szerint mind a 25 vezető tisztségviselő kapott prémiumot, ráadásul mindenki a munkaszerződésében rögzített maximumot. Dávid Ilona vezérigazgató például 19,2 milliós jutalomban részesült. A hivatalos indoklás szerint ennek oka az, hogy a MÁV Zrt. évtizedek óta először tavaly ért el pozitív üzemi eredményt (2,9 milliárd forintot).

A Blikk körkérdése alapján egyébként csak két cég volt, ahol nem kaptak prémiumot a vezetők: a Magyar Posta és az Erzsébet Szállodák Nonprofit Kft.