Újabb hanukai gyertyatartót rongáltak meg

Vágólapra másolva!
A 22 éves férfi csütörtökön hajnal három óra körül a Blaha Lujza téren beleütött a tájékoztató táblába, amely leszakadt a helyéről. A rendőrök elfogták, és kezdeményezték bíróság elé állítását gyorsított eljárás keretében.
Vágólapra másolva!

A férfi beismerő vallomást tett. Azt mondta, hogy részeg volt, józanul nem tett volna ilyet. A BRFK "vallási tisztelet tárgyának megrongálásával elkövetett rongálás" megalapozott gyanúja miatt indított eljárást ellene.

Időközben a Tett és Védelem Alapítvány, amelyet az elkövetőkkel szemben alkalmazandó további jogi lépések kezdeményezésével bízott meg az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, az alapítvány jogi szakértőinek meggyőződése, hogy a vallási kegytárgyak ellen elkövetett, feltehetőleg antiszemita indíttatású cselekményeknek súlyos jogi következményei lesznek.

Korábban már rendőrkézre került három fiatal, aki a gyanú szerint még november 30-án rongált meg hanukai gyertyatartókat, illetve hozzájuk tartozó táblákat Budapesten, a Blaha Lujza téren, a Nyugati téren és a Városház parknál.

Ugyancsak megrongáltak egy hanukai gyertyatartót november 29-én az Örs vezér terén - az ottani elkövetőt még keresi a rendőrség.

A hanuka, a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepe november 28-án vette kezdetét, akkor gyújtották meg az első gyertyát a gyertyatartókon.