Orbán is haragszik a Kúriára

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcs után tartott sajtótájékoztatóján bírálta a Kúria devizahitelesek szerződéséről hozott döntését, így már majdnem a teljes Fidesz vezérkar támadja a Legfelsőbb Bíróságot. Orbán az áfacsalási ügyről azt mondta, három egyszerű kérdésre vár választ.
Vágólapra másolva!

Belpolitikai kérdésekre is válaszolt Orbán Viktor Büsszelben az Európai Tanács ülése után. "A Kúria a bankok oldalára állt, pedig ott már álltak épp elegen" – mondta a devizahitelekről szóló határozatról a miniszterelnök. "Mi maradunk az emberek oldalán" - tette hozzá.

A Kúria a hétfőn hozott jogegységi döntést a devizahitelesek szerződéseiről. A Kúria szerint a devizaalapú hitelszerződések nem uzsorás szerződések, deviza áll mögöttük, az árfolyamváltozás az adós kockázata. A bíróság döntése alapján a devizahiteles szerződések nem ütköznek a jó erkölcsbe, és a terhek előre nem látható egyoldalú eltolódása az érvénytelenséget nem okozza. Ha a bíróság a szerződés egy részét érvénytelennek nyilvánítja, attól a többi rész még érvényben marad.

Orbán Viktor szerint két döntést vár még a kormány: az árfolyamrésről és az egyoldalúan módosított kamatok jogszerűségéről. "Ha ezek is meglesznek, megtehetjük a szükséges lépéseket. Addig is arra hívom föl Magyarország minden polgárát, hogy használják ki az árfolyamgát lehetőségét” – mondta a kormányfő.

Nem Orbán az egyetlen, aki kritizálta a Kúria döntését, több más vezető politikus is tett ilyen kijelentéseket. A kormánypárti politikusok nemcsak azt kifogásolják, hogy a Kúria jogilag rendben találta a devizakölcsönös szerződéseket, hanem azt is, hogy a bírók elhalasztották a döntést az egyik vitás jogi kérdésben.

Rogán Antal frakcióvezető egyből a Kúria nyilatkozata után közölte, hogy szerinte a bírói testület a bankok oldalára állt. Kövér László parlamenti elnök pedig szerdán mondta azt a Hír Tv műsorában, hogy szerinte a Kúria gyáva döntést hozott.

Orbán Viktor újságírói kérdésre röviden kommentálta azt, hogy Horváth Andrásnál csütörtökön házkutatást tartottak a nyomozók. A miniszterelnök szerint a hivataloknak mindig a szabályok szerint kell eljárni, ha megindul egy nyomozás. Hozzátette, hogy ebben az állítólagos áfacsalási ügyben "három egyszerű kérdésre vár választ: ki követett el, mit és mikor". Szerinte ha ez kiderülne, könnyebben jutnának előre a hatóságok.