Kedves szegény gyerekek! Ízleljétek meg a luxust!

Magyar Református Szeretetszolgálat Hiltom szálloda karácsonyi ünnepség Balogh Zoltán ajándék gyerekek Magyar Református Szeretetszolgálat szálloda karácsonyi ĂĽnnepsĂ©g Balogh Zoltán ajándĂ©k A Hillton szállodában látott vendégül negyven rászoruló
A Hillton szállodában látott vendégül negyven rászoruló gyereket a Magyar Református Szeretetszolgálat. Az ünnepi vacsorán Balogh Zoltán miniszter is megjelent
Vágólapra másolva!
Lúdgége és joghurt torta a Hiltonban. Milyen rendezvényen lehet, amit egy ötcsillagos szállodában tartanak, ahol megjelenik egy miniszter is, és ilyen hivalkodó a menü? Negyven mélyszegénységben élő gyereknek villantott fel valamit a luxusból az emberi erőforrás miniszter.
Vágólapra másolva!

Libaerőleves zöldséggel, lúdgége tésztában, csirkemellfilé calvadossal ízesített gombamártással, zöldséges lasagne-val, brokkolirózsával és párolt rizzsel, desszertnek pedig joghurt torta eper öntettel. Ezzel kínáltak meg ma negyven mélyszegénységben élő gyereket az ötcsillagos Hilton Budapest Hotelben rendezett vacsorán. A gyerekeket nem castingolták a rendezvényre, mindegyikük a Református Szeretetszolgálat oltalma alatt áll: volt köztük devizahiteles hétgyerekekes család a X. kerületből, nevelőszülőknél élő ceglédi tinik és otthonban lakó miskolci tízévesek is.

A képre kattinva galéria nyílik. Fotó: Hajdú D. András - Origo

Többségük örült a meghívásnak, és átélheti egy estére a pompázatos rongyrázást, de olyan is akadt, akinek semmi kedve nem volt eljönni. "Az anyukám mondta, hogy kötelező jönni, ezért itt vagyok. Magamtól inget és nyakkendőt sem szeretek hordani, de hát ez van" - mondta egy fiú, aki régóta nevelőszülőknél él. "Édesapám alkoholista, anyukám pedig szellemileg beteg, így kerültem nevelőszülőkhöz, akiket nagyon szeretek" - mondta. Általában szendvicset szokott vacsorázni, de nagyon szereti a pizzát, a hamburgert és a gyrost is. Ha megengedheti magának, akkor ilyeneket szokott enni.

"Nem szeretem a gombát", "nem ismerem ezeket az ételeket", "én már az epertortát várom" - ilyen és ehhez hasonló kommentek kísérték az étlapot. A 12 éves miskolci Zsófi a túrós tésztát és a lekváros kenyeret szereti a legjobban, de azt mondta, hogy "ez is le fog csúszni, csak még nem tudom, hogyan".

A képre kattinva galéria nyílik. Fotó: Hajdú D. András - Origo

"Örülök, hogy ilyet is láthatnak, mert egyébként nem jutnának el ide" - mondta a gyerekeit elkísérő Bernadett, aki szerint nem válogatósak az övéi, mindig meg szokták enni, amit otthon főznek. Holnap töltött káposzta és húsleves lesz, szerinte nem lesz nagy a kontraszt a mai vacsorával, a gyerekei így is nagy dolgok után vágyakoznak, de tisztában vannak a realitással. A 9 éves Krisztián egy Ferrarit szeretne karácsonyra, a 16 éves Roland kisebb igényű: "nekem elég lesz egy Porsche is" - mondta nevetve.

A gyerekektől láthatóan távolt állt a közeg és a média kereszttüze. A hallban várakozva és a teremben ülve sokuk csak meredt maga elé, még a narancslevelet is alig merték elfogadni (többszöri tukmálás után azért sikerült), de nem igazán volt laza a hangulat, hiába szólt bemelegítésnek a Whamtől a Last Christmas.

A képre kattinva galéria nyílik. Fotó: Hajdú D. András - Origo

Jól esik nektek, hogy ennyit fényképeznek? - kérdezte Balog Zoltán miniszter, a rendezvény fővédnöke, mire a vele szemben ülő 9-10 év körüli fiú mosolyogva ingatni kezdte a fejét. Balog vette a lapot, nem feszegette tovább a témát, inkább az állatkerti élményeikről faggatózott. Az advent arra való, hogy világosabb legyen. Ebben a világosságban pedig látszik, hogy vannak szegények és gazdagok, a szegénység pedig igazságtalanság - mondta Balog, aki utána a köztévének kijelentette, "jót tesz a gyerekeknek, hogy itt lehetnek".

A gyerekek nem távoztak üres kézzel és szívvel. Szájtátva figyelték a vacsora előtti bűvésztrükköket, mosolyogva hallgatták a karácsonyi dalokat, és a stand up comedy-szerű attrakció is tetszett nekik. Evés után pedig átvehették az ajándékokat. Név egyiken sem volt, csak cetlik: "6-7 éves fiúnak"; "10-14 éves lánynak"; "5-10 éves fiúnak".

A képre kattinva galéria nyílik. Fotó: Hajdú D. András - Origo