Letiltották a felsőoktatásról Hoffmann Rózsát

Vágólapra másolva!
Csak közoktatást érintő témákban nyilatkozhat egy decemberi megállapodás szerint Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, a felsőoktatással kapcsolatos változások kommentálásától tartózkodnia kell. A sokat bírált és a Fideszben sem túl népszerű államtitkár pozíciója ugyanakkor annak ellenére is stabil, hogy decemberben ismét felvetődött a lemondása.
Vágólapra másolva!

Nem a véletlen, hanem egy december közepi megállapodás számlájára írható, hogy az utóbbi hetekben csak elvétve nyilatkozik felsőoktatási témában Hoffmann Rózsa. Az [origo] információi szerint a miniszterelnök és Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a decemberben kezdődött, nagy vihart kavart hallgatói tiltakozások után kérte meg az oktatási államtitkárt, hogy a jövőben csak a közoktatással kapcsolatos témákban nyilvánuljon meg, a felsőoktatást hagyja a miniszterre, a kormányszóvivőre vagy Maruzsa Zoltán felsőoktatási államtitkárra.

A kormány decemberben kiszivárgott drasztikus keretszámvágási tervei miatt indult utcai diáktüntetések, illetve az azok csillapítására bedobott (a diákokat amúgy ki nem békítő) keretszámeltörlés bejelentése után a Fideszből többen felvetették, hogy az államtitkárral szembeni egyre szélesebb és egyre tompíthatatlanabbnak tűnő ellenérzések miatt le kellene váltani Hoffmann Rózsát, de még a miniszterelnök környezetében is többen tartották volna szerencsésnek, ha az államtitkár ismét felajánlja a lemondását, és Orbán Viktor ezúttal elfogadja azt. (2011 júniusában Hoffmann egyszer már megtette, de a kormányfő akkor nem engedte távozni).

Az eredeti, illetve az egy hét alatt 180 fokos fordulatot vevő kormányzati tervek miatti balhét az akkori vélekedések szerint annak ellenére is az államtitkárnak kellett volna elvinnie, hogy az ügy szerencsétlen kommunikációja nagyrészt nem az ő hibája, és a tiltakozásokat elindító keretszámszűkítés pedig nem a saját, hanem a miniszterelnök, illetve a nemzetgazdasági miniszter ötlete volt.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A távozás forgatókönyvét erősítette sokak akkori értelmezése szerint, hogy noha kormánypárti politikusok hibáiról, pláne lemondásáról rendkívül ritkán esik szó a Magyar Nemzetben, december 14-én Csermely Péter, a kormányközeli napilap főszerkesztő-helyettese Még nem késő címmel a lap nyitóoldalán tett közzé egy írást arról, hogy "ha például Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár netán felajánlaná a lemondását, a kormányfőnek érdemes lenne elfogadnia". A cikk megjelenése után számos újság vont párhuzamot a kialakult helyzet és aközött, amikor a napilap szerkesztősége márciusban a plágiumügybe keveredett Schmitt Pálnak tanácsolt hasonlót. Akkor a volt államfő négy nap múlva lemondott hivataláról.

A gyakorlatilag hivatalba lépése óta állandó támadások célkeresztjében álló államtitkár leváltását azonban ez alkalommal sem sikerült elérni Orbán Viktornál. Az [origo]-nak ezt több, az ügyre rálátó fideszes, illetve kormánypárti vezető is azzal indokolta, hogy a miniszterelnök annak ellenére is jónak tartja Hoffmann - főként közoktatással kapcsolatos - munkáját, hogy maga is többször fogalmazott meg kritikát vele szemben.

Orbán Viktor korábban több alkalommal, több fórumon is megvédte már Hoffmannt, és akkor is munkája folytatására kérte, amikor az oktatási bizottság fideszes elnökével, Pokorni Zoltánnal kialakult konfliktusa miatt 2011 nyarán maga ajánlotta fel a lemondását. A 2012 nyarán levezényelt kormányátalakításkor pedig annak ellenére sem engedte a Réthelyi Miklóst váltó új erőforrás-miniszternek, hogy elmozdítsa a politikust, hogy információink szerint Balog Zoltán a kultúrát irányító Szőcs Géza leváltása mellett eredetileg ezzel a cserével is kalkulált.