Lázár: A választások miatt van a rezsicsökkentés

Vágólapra másolva!
A kormány energiaár-csökkentéssel akar kedvezni a választópolgároknak a jövő évi választások előtt - ismerte el Lázár János államtitkár a Reutersnek nyilatkozva. Azzal is büszkélkedett, hogy a díjcsökkentés "tökéletes baloldali program".
Vágólapra másolva!

Tekintve, hogy jövőre parlamenti választások lesznek Magyarországon, a kormány energiaár-csökkentéssel akar kedvezni a választópolgároknak és az adóssággal terhelt háztartásoknak, hogy több pénz maradjon más kiadásaikra - az MTI szerint ezt mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden a Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

A kormány nem osztogat, viszont több millió szavazópolgár rezsiszámlájának az összege csaknem harmadával kevesebb lesz, mert a kabinet maximált árakat kényszerít a - főleg áram-, illetve gázszolgáltató - közműcégekre, amelyek jórészt külföldi tulajdonban vannak - közölte Lázár.

Szerinte az volna az "optimális", ha júniusra csökkenteni lehetne más közművek szolgáltatásainak - mint például a víznek és a csatornázásnak - a díjait, és további 20 százalékos díjcsökkentés lenne kívánatos 2014 júniusára a most januári 10 százalékos után. "Ez egy tökéletes baloldali program, úgyhogy a szocialista pártnak teljes mellszélességgel mellé kellene állnia" - tette hozzá.

Az interjúban Lázár azt is mondta, hogy Magyarország nem akar kölcsönt felvenni a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), mert a piacról is tudja magát finanszírozni, de meg akar felelni az Európai Unió szigorú költségvetési szabályainak. "A nemzetközi pénzvilág bizalma segített abban Magyarországnak, hogy ne legyen rászorulva az IMF-kölcsönre. Ahhoz, hogy ezt a bizalmat megtartsuk, ragaszkodnunk kell a (szigorú) költségvetéshez. Nem lehetséges a költségvetési lazítás" - jelentette ki.

A mostanáig az IMF-tárgyalásokat vezető Varga Mihályról a hírügynökség kérdésére azt mondta az államtitkár, hogy a kormányfő egy másik jelentős, komoly tisztségben számít rá.

Korábban az [origo] úgy értesült, és kedden a Világgazdaság is azt írta, hogy Varga Mihály Matolcsy Györgyöt fogja váltani a gazdasági tárca élén, Matolcsy pedig a jegybankelnöki posztra kerül.