Megszűnik az LMP frakciója

Vágólapra másolva!
Az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselői függetlenként folytatják a munkát a parlamentben, így megszűnik az LMP frakciója.
Vágólapra másolva!

A Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselői a jövőben független képviselőként fognak dolgozni - jelentette be az LMP-ből kivált csoport nevében Jávor Benedek országgyűlési képviselő. Az LMP eddig 15 fős frakiójából 8 képviselő tagja a Párbeszéd Magyarországért csoportnak, így ez egyben azt is jelent, hogy megszűnik az LMP frakciója.


Amikor az LMP kettészakadása bizonyossá vált, a kilépők még arról beszéltek, hogy a frakciót nem hagynák el, és ez ellen az LMP-sek sem szólaltak fel. A két csoport később tárgyalásokat kezdett a frakció sorsáról, de a tárgyalások megrekedtek, majd az LMP arra kérte a Párbeszéd Magyarországért tagjait, hogy nyilatkozzanak, függetlenként folytatják a munkát, vagy visszaadják a mandátumukat.

A PM képviselői azonban már korábban is azt mondták, hogy nem fogják visszaadni a mandátumukat. Pénteken bejelentett döntésük mellett azt írják, a frakciószövetség sorsa szerintük az LMP-seken bukott el, mert "a Schiffer András vezette LMP-s tárgyaló delegáció semmilyen formában nem volt hajlandó a javaslatot még csak megtárgyalni sem".

Jávor Benedek azt mondta, hivatalosan hétfőn jelentik be a kilépésüket Kövér László házelnöknek, így a frakció is hétfőn fog megszűnni. Kilépésüket követően lemondanak az LMP-nek járó állami támogatásról és az LMP pártalapítványáról is.

"Az elmúlt napok alapján ez a lépés várható volt" - reagált az LMP a kilépés bejelentésére. A párt szóvivői szerint a kilépők nem voltak hajlandóak elmozdulni az álláspontjukról, hogy mind a nyolcan megőrzik mandátumukat, és egy átnevezett frakcióban valósítják meg az elképzeléseiket.

A párt frakciója a fővárosi közgyűlésben is megszűnik, mivel három tag kilépett az LMP-ből, és átnevezte a frakciót. Az LMP képviselői pénteken levélben közölték Tarlós István polgámesterrel, hogy az LMP úgy tekint erre a lépésre, hogy megszűnt a fővárosi frakciójuk.