Csak 95 ezren akarnak továbbtanulni

Vágólapra másolva!
2011-ben még 141 ezren adták be a jelentkezésüket, tavaly 110 ezren. Az idei adat a minisztériumot is meglepte a Népszabadság szerint. Az Oktatási Hivatal szerint még előzetes adatok sincsenek a felvételire jelentkezésekről.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság úgy tudja, hogy az idén mindössze körülbelül 95 ezren adták be a jelentkezési lapjukat valamelyik felsőoktatási intézménybe. 2011-ben még 141 ezren adták be a jelentkezési lapot, tavaly már csak 110 ezren.

Az idei újabb, nagyjából 20 százalékos csökkenés összességében azt jelenti, hogy két év alatt közel 50 ezren maradtak távol a magyar felsőoktatástól. Az újabb adat a minisztérium illetékeseit is meglepte - írja a Népszabadság.

Az Oktatási Hivatal szerint március 13-án lehetnek előzetes adatok a felsőoktatási jelentkezésekről. A hivatal közleményében azt írta: a felsőoktatásba jelentkezők számáról a médiában megjelent számok kizárólag találgatások, nem pedig a valós adatok. Véglegesnek mondható adatok csak a beérkezett - e-felvételit hitelesítő adatlapok, valamint a hagyományos, postai úton feladott - jelentkezési lapok teljes feldolgozása után állnak rendelkezésre. Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. munkatársai folyamatosan dolgozzák fel a jelentkezéseket, amelyek alapján előzetes adatok legkorábban március 13-án várhatóak - jelezték.

Kitértek arra is, hogy a felsőoktatásba jelentkezők számáról a jogszabály szerint a jelentkezési határidőt (március 1.) követő 50. napon, április 19-én lesznek hitelesített, végleges adatok. Az internetes felületen jelentkezők esetében a hitelesítések postára adási vagy az Ügyfélkapun történő érvényesítésének határideje március 11., hétfő - tette hozzá az OH.