Az utakról már mindenkit kimentettek

Vágólapra másolva!
Nincs már a havazás miatt segítségre szoruló ember az utakon, jármű viszont több mint 100 is akad. Öt település még mindig el van vágva a külvilágtól - állította a rendőrség szombat délután.
Vágólapra másolva!

A közutakon a havazással összefüggésben nincs mentésre váró személy, 105 jármű mentése folyamatban van. Az elzárt települések száma 5, a járhatatlan utak száma 29 - közölte honlapján a rendőrség a szombat délután 4-kor rendelkezésre álló adatok alapján.

Jelentősen csökkent a befogadóhelyeken tartózkodók száma. Fejér megyében két helyen 18 fő, Győr-Moson-Sopron megyében nyolc helyen 190 fő, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hat helyen 197 fő, Tolna megyében egy helyen egy fő, Veszprém megyében egy helyen két fő tartózkodik - áll a közleményben.

A rendőrség továbbra is korlátozza számos település elhagyását, és jelen van az áramszolgáltatási kimaradással érintett 74 településen. A rendőrök visszatérően ellenőrzi a közutakon magukra hagyott autókat is, eddig nem érkezett bejelentés autófeltörésről.

A közlemény szerint a mentőegységek eddig országszerte 14 537 embert és 3914 kocsit szabadítottak ki a hó fogságából.

Szombat éjszaka is nagyon hideg lesz

Szombat hajnalban azt közölte a rendőrség, hogy 24 óra leforgása alatt négy ember vesztette életét a hideg miatt, de hogy egyiküket sem az utakon érte a halál, hanem házuk körül vagy lakásukban fagytak halálra.

A nap folyamán egyre több útszakaszt adtak vissza a forgalomnak, egy időre azonban az M1-es autópályát és az 1-es főutat ismét le kellett zárni a dugó, illetve a jeges úton összecsúszó kamionok miatt. Az M1-esre 700 rendőrt és önkénteseket is vittek segítségül.

Szombat estére ismét nagy hideg jön. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint éjszakára -2 és -8 fok közötti hőmérsékletre lehet számítani. A hófúvások miatt kilenc megyére jelentettek riasztást.

A rendőrség azt kérte, hogy aki teheti, ne induljon még útnak. Azt is közölték, hogy lehet őket hívni az út szélén hagyott járművekért. A főkapitányságokon egy-egy illetékes foglalkozik a tájékoztatással. A rendőrség azt ígérte, vigyáz az autókra, amíg a tulajdonosaik értük tudnak menni.

A Mávinform szerint szombaton szinte minden vonat el tudott indulni menetrend szerint, és jelentősebb késés sem alakult ki. Ez alatt azt értették, hogy 20-30 percnél nincs nagyobb késés, ez is csak a váltók befagyása miatt. A MÁV a nagyobb vidéki állomásokat nyitva hagyta az éjszakára, hogy a fagyok miatt betérőknek legyen hol melegedniük. A budapesti Keleti pályaudvaron három hálókocsit állítottak fel, hogy a csatlakozást lekéső utasok szállást kapjanak, itt 120-an fértek el.