Dulakodással és gázspray bevetésével végződött egy péntek esti buli Alsózsolcán. Az óvodás gyereküknek ballagási ünnepséget rendező cigány család szerint a rendőrök indokolatlanul durván rájuk támadtak, egy férfit eszméletlenre vertek, és nőkre és egy csecsemőre is gázsprayt fújtak. A rendőrség szerint viszont az ünneplők túl hangosak voltak, nem igazolták magukat, és a kisbaba csak véletlenül került a permet útjába.

Óvodai ballagási bulit tartott egy cigány család az ismerősökkel, rokonokkal múlt pénteken az alsózsolcai Akác úton. A nagyjából tíz résztvevő zenét hallgatott, énekelt, többen alkoholt is ittak, de az ünnepség este fél tizenegy körül szokatlan fordulatot vett. Több rendőr érkezett a házhoz, mert a környéken lévők csendháborítás miatt bejelentést tettek, és a rendőrök csendre intették a családot és az ismerősöket.

Ettől a pillanattól kezdve máshogy emlékeznek a történtekre a rendőrök, illetve a résztvevők, akik a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodához (NEKI) fordultak a szerintük túlzottan durva hatósági intézkedés miatt. A NEKI több szemtanú beszámolója alapján összeállított jegyzőkönyve szerint a kiérkező rögtön rendőrök aggresszíven beszéltek az ünneplőkkel, és büdös cigánynak nevezték a résztvevőket, akik pedig jelezték, hogy befejezik a bulit.

A rendőrök viszont nem vártak, hanem az ünneplők szerint meglökték a házigazda feleségét, B. Lászlónét, a fiát, B.Lászlót pedig úgy megverték gumibottal, hogy eszméletét vesztette. Erről a kórházban orvosi leletet is kapott. Több szemtanú szerint miután megjelentek a helyszínen a szomszédok is, a rendőrök erősítést hívtak, majd gázsprayt fújtak rájuk: több nőt és egy nyolchónapos csecsemőt is ért a permet. Az összetűzésnek úgy lett vége, hogy a rendőrök négy résztvevőt, a házigazdát, a feleségét (B. Lászlót és Lászlónét) és két ünneplőt (R. Imrét és B. Richárdot) őrizetbe vettek, és elvitték őket a miskolci rendőrkapitányságra.

Csak keresztezte a permet útját

Megkerestük a Borsod megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy miből indult ki az incidens, és miért volt szükség ezekre az intézkedésekre. A rendőrség szerint két körzeti megbízott érkezett a helyszínre (a cigányok szerint négyen mentek), és kérésük ellenére sem fejezték be a bulit. A rendőrök ezután közölték, hogy csendháborítás miatt szabálysértési eljárást indítanak, de a házigazda nem volt hajlandó igazolni magát. A rendőrség szerint ezután körülvették őket az ott szórakozók, és a 44 éves házigazda, illetve rokonai "obszcén szavakkal szidalmazni kezdte" őket.

A rendőrök, akik közben erősítést kértek, ezért "testi kényszert alkalmazva" megbilincselték a 44 éves házigazdát, majd "megkísérelték előállítani a rendőri intézkedésnek ellenszegülő további három - másokban megbotránkozást keltő, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsító - személyt is". A két férfi és a nő a rendőrök szerint egy "tízfős tömegbe" próbált visszahúzódni, "ahol két középméretű kutya is volt, akik támadásától kellő alappal lehetett tartani".

A rendőrök a kutyák miatt vették elő a gázsprayt, és szerintük ugyan nem az emberekre fújtak, de "a permet útját keresztezve a házból egy asszony futott ki, akinek a kezében egy síró gyermek volt". A rendőrök mentőt hívtak, és kiderült, hogy a gyerek nem sérült meg. A rendőrség szerint túlzóak a szemtanúk állításai, és nem igaz, hogy könnygázt használtak volna vagy pisztolyt fogtak volna a résztvevőkre, ahogy az a NEKI jegyzőkönyvében szerepel.

Jelenleg négy ember ellen folyik szabálysértési eljárás, ők már kijöttek az őrizetből. Az ügy azonban nem zárul le ezzel. A NEKI igazgatója, Muhi Erika azt mondta az Origónak, hogy a rendőrségi intézkedés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek a rendőrségen.