Orbán Viktor miniszterelnök ígéretének megfelelően Rogán Antal, Gulyás Gergely és Kocsis Máté közös képviselői határozati javaslatot nyújtottak be az Országgyűlés elnökének "a Magyarországot megillető egyenlő elbánásról", válaszul a kormány politikáját bíráló jelentésre, amelyet az Európai Parlament fogadott el szerdán.

Az Európai Parlament (EP) szerdán nagy többséggel fogadta el az úgynevezett Tavares-jelentést, amely a kormány alapjogokkal kapcsolatos elmúlt háromévi politikáját bírálja. A jelentés szerint a magyar alkotmány és közjogi rendszer jelenleg összeegyeztethetetlen az EU-s szerződés több pontjával, ezért az uniós szerződés VII. cikkelye alapján megfigyelési eljárás elindítását javasolja. A miniszterelnök már akkor jelezte, hogy a Fidesz-frakció kezdeményezésére csütörtökön várhatóan határozatot szavaz meg az Országgyűlés.

A most benyújtott határozati javaslat azzal indít, hogy "Mi, magyarok, több mint ezer éve az államalapítással, a kereszténység felvételével beléptünk az európai népek családjába." Történelmi eseményekre hivatkozva hitet tesz az európai értékek mellett, majd elítéli a szabadság korlátozását Európában. "A vasfüggöny mögött eltöltött 40 év alatt elegünk lett a diktátumokból" - üzeni az EP-nek, tiszteletet és egyenlő elbánást várva el az Európai Unió intézményeitől.

A határozati javaslatban "a magyar Országgyűlés csodálkozásának ad hangot, hogy az Európai Parlament olyan határozatot hozott, amelyhez nincs joga, és amellyel az Európai Parlament túllépi hatáskörét ". A dokumentum szerint az testület önkényesen állapít meg követelményeket, önkényesen vezet be új eljárásokat, és olyan új intézményeket kreál, amelyekkel megsérti Magyarország uniós alapszerződésben garantált szuverenitását.

A rezsicsökkentés az oka mindennek

A javaslat szerint aggodalomra ad okot, hogy a Magyarországot sújtó hatalmi visszaélés mögött üzleti érdekek húzódnak meg, utalva arra, hogy a rezsicsökkentés sérti több európai nagyvállalat érdekeit. "A magyar Országgyűlés egész Európára nézve veszélyesnek tartja, ha az üzleti csoportok érdekei akadálytalanul érvényesülnek az Európai Unióban, és felülírhatják az alapszerződésben lefektetett szabályokat" - áll a határozati javaslatban, amelyről várhatóan csütörtökön szavaznak a képviselők.

A dokumentum felszólítja a kormányt, hogy ne engedjen az Európai Unió nyomásának, ne hagyja csorbítani az ország alapszerződésben garantált jogait, és folytassa a magyar családok életét megkönnyítő politikáját.