Sikítsanak, kiabáljanak, fussanak el bátran!

Vágólapra másolva!
A rendőrség cáfolja azokat a híreket, melyek szerint ismeretlenek akarnák elrabolni a gyerekeket az iskolákból, pedig az utóbbi időben több hasonló szülői beszámoló is megjelent. A biztonság kedvéért azonban tanácsokkal látják el a szülőket, mit tanítsanak meg a gyerekeknek, hogyan védekezzenek idegenek ellen.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban közösségi portálokon több levél, beszámoló is megjelent arról, hogy ismeretlenek óvodás- és iskoláskorú gyerekeket szólítottak meg. Legutóbb egy óbudai szülő számolt be ilyen esetről, korábban pedig a XIII. kerületben láttak egy zavartan viselkedő nőt.

A BRFK keddi közleményében azt írta, hogy bár több bejelentést is kaptak, az eddig beszerzett információink nem támasztják alá a híreket. Ennek ellenére összegyűjtöttek pár tanácsot a szülőknek, hogyan tudják a gyerekek megvédeni magukat az ismeretlenekkel szemben.

A rendőrség szerint a szülőknek érdemes egy határozott szabályt felállítani a gyerekeknek, hogy elmenni bárkivel, bárhová szigorúan csak szülői engedéllyel szabad. Érdemes beszélni a gyerekeknek arról, hogy nem mindenki közeledik jó szándékkal. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kisebbek számára a mesékben megjelenő rossz külseje mindig csúnya, koszos vagy szakadt, esetleg ápolatlan. Ritkán feltételezik az ápolt és kedves emberekről, hogy esetleg rosszat akarnak, és azt is meg kell tanítani nekik, hogy "nem csak a bácsik lehetnek rosszak, a nénikkel is érdemes óvatosnak lenni".

A BRFK szerint a gyerekek nehezen mondanak nemet egy felnőttnek, hiszen általában mindig a felnőttek mondják meg, hogy mit és hogyan kell tenniük. "Gyakorolni kell velük a nemet mondást" - tanácsolják, hozzátéve, hogy nem szabad idegeneknek magyarázkodni, visszakérdezni, kérdésekre válaszolni.

Azok az emberek, akik illegálisan szeretnének gyerekekkel kapcsolatba lépni, minden esetben kerülik a feltűnést - írja a BRFK. Tehát ha a gyerekek megtanulják, hogy hívhatják fel magukra a figyelmet, sokat tehetnek a biztonságukért. "Sikítsanak, kiabáljanak, fussanak el bátran!" - írják. A futás sem szégyen, ha veszélyben van a gyermek, akkor bátran fusson el a helyszínről. De tanulja meg, hogy futni olyan helyre érdemes, ahol segítséget kaphatnak egy felnőttől, például ahol biztonsági személyzet dolgozik.

Amennyiben valaki iskolák, óvodák, más oktatási intézmény közelében korábban nem látott, gyanúsan viselkedő vagy akár csak céltalanul őgyelgő személyeket lát, "kérdezze meg, segíthet-e valamiben". A BRFK szerint, ha valaki rossz szándékkal tölti ott az idejét, akkor ez a megszólítás akár el is térítheti a szándékától, mert tudja, hogy valaki már felfigyelt rá.