Fertőtlenítették és földdel temették be azt a dögkutat, ahol korábban lépfenét találtak. A veszély megszűnt, a kórokozók nem jutottak ki a környezetbe.

Kellő fertőtlenítés után két méter vastag földréteggel fedték le a szakemberek azt a helyet, ahol a jászladányi lépfenefertőzés során elpusztult állatokat elásták, a helyszínt pedig izolálták, hogy megakadályozzák a kórokozók spóráinak környezetbe jutását - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája csütörtökön.

A közlemény szerint az érintett állattartóhely továbbra is helyi zárlat alatt áll, az állat-egészségügyi szabályzat rendelkezései értelmében legkorábban az utolsó fertőzési lehetőségektől számított megfigyelési idő - lépfene esetében 20 nap - elteltével lehet feloldani. Mivel az állományban utoljára szeptember 20-án volt elhullás, a helyi zárlat várhatóan október 10-én szűnik meg. A helyi zárlat feloldása után az a hely, ahol a tetemeket elásták, továbbra is lépfenével fertőzöttnek minősül.

A VM sajtóirodája közölte azt is, hogy a fertőzés kapcsán a hatóság nem tud emberi megbetegedésről.

Az állattartónál szeptember 13-án végzett járványügyi nyomozás során a hatóság mintegy 150 kilogramm fagyasztott élelmiszert talált, ennek egy része az állományból levágott állatokból származott. Ezért a teljes tételt lefoglalták és megsemmisítették. A további járványügyi nyomozás során sem a település húsboltjaiban, sem a gyanúba került magánháztartásokban végzett ellenőrzések során nem találtak juhhúst. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal illetékes szakigazgatósága szeptember 19-én a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tett a rendőrségen, az ügyben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja az eljárást - írta a VM sajtóirodája.