Jól járnak az idős művészek

Vágólapra másolva!
A parlament a hétfői ülésén megszavazta a Nemzet Művésze díj létrehozását, megerősítette a Fekete György-féle Magyar Művészeti Akadémiát, megszavazta a gyed extra bevezetését, és ingyenessé tette a bűncselekmény miatt elvesztett okmányok pótlását.
Vágólapra másolva!

A parlament hétfőn a legkiemelkedőbb művészek elismerésére létrehozta a Nemzet Művésze díjat. Az elismerést előzőleg Kossuth-díjjal kitüntetett művészek kaphatják meg, ha elmúltak 65 évesek (a tánc- és a cirkuszművészek 50 évesek). A díj a mindenkori minimumnyugdíj huszonháromszorosának megfelelő havi életjáradékkel jár. Összesen hetven művésznek jár egyszerre az apanázs, amelyet érdemtelenség miatt vissza lehet vonni. A díjat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke adományozza, odaítéléséről tizenegy Kossuth-díjas művészből álló bizottság dönt.

Hétfőn elfogadták a gyed extra bevezetéséről szóló törvénycsomagot is, amelynek célja a gyermekvállalás ösztönzése. A törvénycsomag értelmében a jövő évtől a gyes és a gyed folyósítása mellett is vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén gyermekenként válik jogosulttá a szülő az ellátásokra. Újdonság, hogy a nappali tagozatos felsőoktatási hallgatóknak és a friss diplomásoknak is jár majd gyed bizonyos feltételek mellett. A három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztatók pedig újabb adókedvezményt kapnak.

Zárószavazás előtt rögzítették a törvényben, hogy az ikrek szülei egy évvel tovább jogosultak gyedre, azaz legfeljebb a gyermekek hároméves koráig. A szülőknek a közös háztartásban élő gyermekeik után legfeljebb két gyest folyósíthatnak. A gyermekgondozási ellátásokat a szülők választása szerint bármelyikük igénybe veheti, egyidejűleg mindkét szülő azonban nem igényelheti. A jelenleg hatályos szabályok szerint a gyed ideje alatt nem lehet dolgozni, a gyes mellett pedig – a gyermek egyéves kora után – legfeljebb heti harminc órában. Az elfogadott törvénycsomag ezen is változtat: korlátlanul engedélyezi a munkavállalást a gyermekgondozási ellátások mellett a gyermek egyéves korától.

Egy másik elfogadott javaslat szerint csökken majd a kormányablakokban az ügyintézési idő, a jelenleginél több ügyet is el lehet majd intézni, és ingyenes lesz a bűncselekmény miatt elvesztett vagy megrongálódott személyi okmányok pótlása.

Január 1-jétől ugyanis az eljárás ideje harmincról huszonegy napra csökken. Emellett családi pótlék vagy taj-kártya igénylésekor a kormányablaknál elég lesz egy példányban benyújtani a kérelmeket, és egyszerűsödnek a nemzetközi jogsegéllyel kapcsolatos szabályok is. A változtatás értelmében az anyakönyvi kivonat már a legközelebbi anyakönyvvezetőnél is átvehető. Emellett nem kell illetéket fizetni azoknak a személyi okmányoknak a pótlásakor, amelyek bűncselekmények során rongálódtak meg vagy vesztek el. A pótolt papírokat az eredeti kártyák érvényességével állítják ki. Az ingatlan-nyilvántartási törvény módosítása értelmében a hiteles tulajdonilap-másolat és térképmásolat kiadására is lehetőség lesz a kormányablakban.

A parlament hétfőn arról is döntött, hogy ha valakinek a háza kiemelt beruházást akadályoz, akkor a bérlőt ki lehet rakni onnan. Egész pontosan cserelakás ajánlásával, de az állam felbonthatja a lakásbérleti szerződéseket, ha a ház vagy terület, ahol a bérlemény van, kell egy kiemelt beruházáshoz.

Az Országgyűlés ülése kedden is folytatódik: ezen az ülésnapon várhatóan elfogadják az összesen tizenegy játékkaszinót engedélyező törvénymódosítást, valamint létrehozhatják az amerikai lehallgatási botrány körülményeit vizsgáló bizottságot. Ez utóbbi létrehozását a fideszes Kocsis Máté javasolta.

Kövessen minket a Facebookon is!