Lehúzta a magyar alkotmányt egy tekintélyes jogvédő szervezet

Vágólapra másolva!
Az alaptörvény, a sajtótörvények, az antiszemitizmus, a menekültek helyzete. Többek között ezek miatt kritizálja Magyarországot éves jelentésében a Human Rights Watch.
Vágólapra másolva!

A kormány által kezdeményezett alkotmánymódosítások révén 2013-ban folytatódott a jogállamiság fenyegetése és az emberi jogok védelmének gyengülése – állítja éves jelentésében a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet. Eszerint az alaptörvény 2013. márciusi módosítása aláásta az igazságszolgáltatás függetlenségét, és megfosztotta jelentős jogköröktől az Alkotmánybíróságot. A HRW jelentése szerint a kormány szeptemberben "kozmetikai változtatásokat" hajtott végre az alaptörvényen, amelyek nem vetettek véget vallási csoportok diszkriminációjának, és csak részben kezelték a politikai hirdetések közzététele korlátozásának problémáját.

A HRW 682 oldalas jelentésében nagyjából egy oldal foglalkozik a magyarországi helyzettel.

A HRW szerint a Médiatanács továbbra sem független, változatlanul túlzott mértékűek az újságírókat fenyegető büntetések, és homályos a tartalomszolgáltatási szabályozás.

A romák továbbra is megkülönböztetésnek és zaklatásnak vannak kitéve, változatlanul gond az antiszemitizmus, és szeptemberben "a hajléktalanságot kriminalizáló" jogszabályt fogadtak el.

A családon belüli erőszak büntetésével kapcsolatban nehezményezték, hogy csak az erőszak megismétlődése esetére nyújt védelmet, és kizárja azokat a nőket, akik nem élnek együtt bántalmazó társukkal, és nincs vele közös gyermekük.

Felidézték, hogy az ENSZ fogyatékkal élők jogaival foglalkozó testülete (CRPD) szeptemberben felszólította Magyarországot a gondnokság alá helyezett állampolgárok választójogát korlátozó rendelkezések visszavonására.

A menekültekkel kapcsolatban nehezményezték, hogy a kormány július 1-jétől újra bevezette a menedékjogot kérelmezők őrizetbe vételét. Ezzel kapcsolatban emlékeztettek, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa októberben felszólította Magyarországot, tegyen hatékony lépéseket a menedékkérők és az illegális bevándorlók önkényes fogva tartásának megakadályozására.

Kövessen minket a Facebookon is!