Elbénázta a paksi népszavazást az összefogás

Vágólapra másolva!
Az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért arról szeretett volna népszavazást tartani, hogy épüljön-e hitelből új atomerőműblokk Magyarországon. Rosszul adták be a kérdést, ezért elutasították őket, de újra próbálkozhatnak.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke elutasította Szigetvári Viktor, az Együtt – a Korszakváltók Pártja társelnöke és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnöke közös, az atomerőművi blokkok építése ügyében tett népszavazási kezdeményezését.

Pálffy Ilona azért döntött úgy, hogy nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a kezdeményezést, mert az előterjesztők nem a jogszabály mellékletében előírt aláírásgyűjtő ív mintapéldányán terjesztették be kezdeményezésüket, valamint még az előtt gyűjtötték össze a beadáshoz szükséges támogató aláírásokat, hogy kezdeményezésüket – illetve az azzal járó adatkezelést – az adatvédelmi hatóság nyilvántartásba vette volna.

Az NVI elnöke most első alkalommal hozott olyan döntést, hogy egy népszavazási kezdeményezést nem terjeszt az NVB elé. Az elutasítási jogkört az új (január 18., az országgyűlési választás kiírása óta hatályos) népszavazási törvény tette lehetővé számára.

A határozat ellen jogorvoslatnak nincs helye, de a kérdést a szervezők ismételten benyújthatják.

Az NVI-hez pénteken érkezett meg a két politikus közös népszavazási kezdeményezése. A kérdés, amelyben népszavazást tartanának, így szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az államadósságot növelő hitelből ne épüljenek új atomerőművi blokkok Magyarországon?"

Az új jogszabályok szerint a népszavazási kezdeményezéseket – a szervezőkkel együtt – legalább húsz (de legfeljebb harminc) másik választópolgárnak kell támogatnia aláírásával. Az NVI-nek ellenőriznie kell, hogy az aláíróknak van-e választójoguk, valamint azt is, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatala adatvédelmi nyilvántartásba vette-e a kezdeményezést.

Újra benyújtják

"Egyszerű, hivatali packázásról van szó, minden jogalap nélkül" - reagált a NVI döntésére Jávor Benedek. Az a két indok, amit az elnök indoklásában megjelöl, nem megalapozott - mondta, hozzátéve: a törvény egyikről sem rendelkezik. A törvény úgy rendelkezik, hogy az ilyen aláírásgyűjtést be kell jelenteni az adatvédelmi hatóságnál, ez megtörtént és a hatóság ezt vissza is igazolta - mondta.

Jávor Benedek azt mondta, hogy a jogerőre emelkedés megvárását semmilyen jogszabályi hely nem támasztja alá, ez az NVI önkényes jogértelmezése. Azt, hogy az aláírásgyűjtő íven kell benyújtani a minimum húsz aláírást a kérdéssel együtt, szintén nem tudta az elnök alátámasztani jogszabályi hellyel, nincs ilyen rendelkezés a vonatkozó törvényekben - tette hozzá, majd bejelentette, hogy újra benyújtja a kezdeményezést, és az már minden, az NVI-elnök általa támasztott formai kritériumnak meg fog felelni, még akkor is, ha jogszerűtlennek tartják azt.

Kövessen minket a Facebookon is!