Az ügyész felfüggesztett börtönt kért Szilvásynak

Vágólapra másolva!
A vád szerint a volt titokminiszter az UD Zrt-vel kapcsolatban hivatali visszaélést követett el.
Vágólapra másolva!

Az ügyész felfüggesztett börtönt, a védő viszont felmentést javasolt perbeszédében az UD Zrt.-ügy miatt visszaéléssel vádolt Szilvásy Györgynek, a Gyurcsány-kormány egykori titokminiszterének a Fővárosi Törvényszéken pénteken.

A Központi Nyomozó Főügyészség álláspontja szerint 2008 őszén, az UD Zrt.-ügy kipattanásakor a miniszter egyes - politikai szálakat szükségtelenül hangsúlyozó -, lejárató célzatú nyilatkozataival, valamint Kövér László, illetve Demeter Ervin fideszes politikusok, korábbi titokminiszterek és az UD Zrt. egyik vezetője közti telefonbeszélgetések lehallgatási anyagának hozzáférhetővé tételével jelentős érdeksérelmet okozott és hivatali visszaélést követett el.

Az ügyvéd szerint ugyanakkor Szilvásy György miniszterként jogszerűen járt el, a vádhatóság egy politikai vitába avatkozott be, amikor kriminalizálta Szilvásy nyilatkozatait, a büntetőper nem nyilvános részében megismert titkos iratok szerint pedig az UD Zrt. tevékenysége veszélyeztette az ország nemzetbiztonsági érdekeit, a két volt titokminiszter és a cég közti kapcsolattartás nemzetbiztonsági kockázatot jelentett.

Elsőfokú ítélet tavasszal várható.

Kövessen minket a Facebookon is!