Az olcsó paksi áram mítosz

Vágólapra másolva!
Több hazai civil szervezet szerint az európai energiatrendekkel szembe megy az ország, ha megépül Paks 2. Ráadásul nincs ok sietni, és az áram sem lesz olyan olcsó, mint a kormány gondolja.
Vágólapra másolva!

Az Energiaklub, a Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Paks vobiscum? konferencia szervezői és a Védegylet MTI-hez is eljuttatott nyílt levele szerint az új paksi atomerőmű minden idők legdrágább hazai beruházása lenne, legalább 4000 milliárd forintba kerül, amihez hozzáadódik a járulékos létesítmények ezermilliárdos költsége. Emellett a két új reaktor tovább növelné Magyarország egyoldalú orosz energiafüggőségét.

Az aláírók szerint az olcsó paksi áram mítosz, a beruházás csak a jelenleginél lényegesen magasabb energiaárak mellett térülne meg, tehát az energia ára, illetve az adóterhek biztosan emelkednének.

A civil szervezetek levelükben arra is kitértek, hogy a súlyos kockázatok a fukusimai katasztrófa óta az uniós országok többségét elriasztják új atomerőművek építésétől, mások pedig bezárják a régieket.

A beruházás miatt nem lesz pénz az energiarendszer korszerűsítésére, mert a hatékonyságjavítás, a takarékossági intézkedések, az egyre olcsóbbá váló megújuló források fokozott bevonása helyett az energiatermelés legveszélyesebb és legdrágább módjára költene az ország – tették hozzá.

A civilek egyebek mellett úgy látják: sietségre semmi ok, a hivatalos álláspont szerint a legidősebb paksi blokk is 2032-ig termelhet, a jövő nemzedékek sorsát megpecsételő döntés pedig úgy kerül az Országgyűlés elé, hogy ahhoz nem kérték ki a társadalom jóváhagyását.

Kövessen minket a Facebookon is.