Egy halom aranyékszer és 310 millió kölcsönbe

vagyonnyilatkozat 2014
Balog Zoltán
Vágólapra másolva!
Nyilvánosak az országgyűlési képviselők és a kormánytagok 2013-as vagyonnyilatkozatai. Németh Lászlóné bukta a Toyotáját, Rogán Antal festményt vett, Pintér Sándor pedig 310 millió forintot adott kölcsön valakinek. Martonyi Jánosnak még mindig megvannak a drága porcelánjai, de Gyurcsányra rájár a rúd: tíz millóval kevesebbet keresett, mint 2012-ben.
Vágólapra másolva!

Pintér Sándor jól bevásárolt Szurdokpüspökiben

A belügyminiszter eddig is komoly ingatlanbirtokos volt, budapesti házain, lakásain és garázsain kívül vidéken is sok érdekeltsége van: Siófokon és Szihalmon nyaralója, Sarudon és Pásztón szántói. 2012-ben egy cserével nagyobb szántót szerzett Szurdokpüspökiben, és úgy látszik, megtetszett neki a hely, mert tavaly jól bevásárolt: 15 kisebb-nagyobb, összesen több mint 113 ezer négyzetméter erdőt, szántót, legelőt vett a faluban, ami korábban Rózsa Flores lakóhelyekén híresült el. Pásztón is tovább terjesztette birodalmát, ott közel 23 ezer négyzetméter szántót vett tavaly.

A beruházásokra úgy tellett neki, hogy a bevallása szerint tavaly nem kapta meg a cégeladásai után esedékes, 500 millió forintos részletet, így ez a követelése továbbra is fennáll. Vannak más nagy adósai is, a bevallásában két “családi, baráti” kölcsönt tüntetett fel, ezekből az egyik, 300 millió forintos kölcsön már a tavalyi bevallásában is szerepelt, de tavaly is adott kölcsön valakinek 310 millió forintot.

Pintér Sándor Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Ez az összeg korábban még lekötve szerepelt a folyószámláján, tavaly év végén már csak alig 53 millió forintnyi könnyen mozgósítható forintja volt. Pintér Sándor átrendezte a befektetéseit is, jóval több kincstárjegye és államkötvénye van, mint tavaly volt, de megvannak még az OTP, Állami Nyomda és MOL részvényei is, ezek összesen közel hatmillió forintot érnek. Van 752 ezer eurója és 761,8 ezer dollárja is (tavaly még több pénzt tartott euróban). A befektetéseken felül hárommillió forint van a bankszámláján.

A megtakarításai neki és a feleségének is jelentősen csökkentek tavaly. Pintérnek 2012-ben 389 millió forintnyi megtakarítása mellett volt még 1,2 millió dollárja és 760 ezer eurója is, most viszont már csak 58,6 millió forintja, 752 ezer eurója és 761,8 ezer dollárja van, ami pénteki árfolyamon számolva 101 millió forinttal kevesebb, mint a tavalyi dollártartaléka. Ahogy tavaly, idén is feltüntette a bevallásban a felesége befektetéseit is: neki tavaly még több mint 109 millió forintja volt papírokban és bankbetétekben, most már csak 8,7 milliót ér a portfóliója.

Az ingatlanvásárlásra felvett hitele is megvan még, tavaly óta szinte forintra egymillió forintot fizetett vissza belőle, így most 6,55 millió forinttal tartozik.

Az 1995-ben örökölt Wartburgján kívül más autója továbbra sincs, az állami autót használja, és ingyen van neki a mobiltelefonálás is.

Mivel cégei már nincsenek, jövedelme csak a miniszteri posztja után van, a bevallása szerint havonta 1,1 millió forintot keres. Tavaly még beírt a jövedelmei közé havi 143 ezer forint nyugdíjat is, ez most már nem szerepel a vagyonnyilatkozatában.

Balog Zoltán - Milliós megtakarítások

Balogh Zoltán emberi erőforrás miniszter milliókkal növelte megtakarításait. Tavaly visszafizettek neki egy 13 és félmillió forint értékű kölcsönt, amelyet 2013 végéig 16 millióra tornázott fel, de a megtakarításait is növelte kétmillió forinttal. Autója továbbra sincs, de tulajdonosa egy budapesti és több bükkszentkeresztesi ingatlannak is.

Balog Zoltán Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Martonyi János - Plusz egy pesti lakás, drága ezüst porcelánok

Martonyi János külügyminiszter 2013-ban vett egy 113 négyzetméteres V. kerületi ingatlant, aminek ugyanakkor csak felerészben tulajdonosa. Ezek mellett megvan még a szadai családi háza, valamint az aszófői ingatlanjai is. A megtakarításai viszont négymillió hatszázezer forinttal csökkentek. Így sem kell azonban azért aggódni, hogy koldusbotra jut, még mindig van 125 millió forint értékű részvénye és kötvénye, valamint 48 millió forint értékű egyéb megtakarítása. De megvan a 2006-ban vásárolt Audi autója és a drága ezüst porcelánjai is.

Martonyi János Forrás: MTI/Soós Lajos

Németh Lászlóné - Mínusz egy Toyota, arany ékszerek

Már nincs meg 2000-ben gyártott Toyota Yarisa, amit 2010-ben vásárolt. Franciska lánya pedig november 22-ig élt vele közös háztartásban.

Csökkent a magnyugdíjpénztári megtakarítása: 2012-ben még 18,6 millió volt, tavaly már csak 16 millió. Takarékben elhelyezett megtakarítása is apadt, amely fele részben az ővé: ez egy év alatt 1 millió 150 ezer forintról 610 ezer forintra csökkent. Az ING Banknál vezetett biztosítása viszont 14 333 euróról 15 722 euróra nőtt.

Németh Lászlóné Forrás: MTI/Soós Lajos

A miniszter asszony a tavalyi évben törlesztette 39 ezer svájci frankos lakáshitelét. Továbbra is megvannak a pontosabban meg nem nevezett arany ékszerei, ezüst tárgyai. Beszámol arról is, hogy tavaly májusban örökölt, erről azonban pontos összeget nem közöl.

Lázár János - Mínusz egy Audi, plusz jó pár millió

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár már három hete nyilvánosságra hozta vagyonbevallását, és ez alapján nagyon jó évet zárt.

Nincs már meg neki az az Audi A6-os autó, amit még 2011-ben, a lézerblokkolós ügye után vásárolt, bevallás szerint most nincs autója. Hitele is több van, mint tavaly, az egyik bankhitele 13 millió forinttal nőtt, így most már összesen 55,5 millió forint tartozása van (ennek nagy része banki kölcsön, de a családjától is kapott 18 millió forintot).

Lázár János Forrás: MTI/Kovács Attila

A megtakarításai viszont ennél több pénzzel gyarapodtak: míg 2012-ben csak 30 millió forintnyi részévénye volt, tavaly már 42 millió forintnyi, és van 12,6 millió forint készpénze is, ami 4,4 millióval több, mint amit egy éve bevallott. Nem hagyott alább évek óta tartó gyűjtőszenvedélye sem, tavaly is vásárolt nagy értékű műtárgyakat, valamint 18. századi bútorokat, de hogy összesen milyen értékben, az nem derül ki a vagyonbevallásból.

Lázár János államtitkárként havi bruttó 997 200 forintot keres, ebből a jövedelemből biztos nem futná neki ilyen gyarapodásra. A 2009-ig felhalmozott szántói után az elmúlt években 4 millió forint körüli bérleti díjat kapott, most viszont már - igaz, osztalékokkal kiegészülve - 10 millió forint volt ebből az éves bevétele.

Hogy az osztalékot pontosan mi után kapta, az nem derül ki a bevallásból, de kaphatott a 42 millió forintnyi részvénye után, vagy a céges érdekeltségei után. Lázár két cégben érdekelt a bevallása szerint: kizárólagos tulajdonában van egy Kolozsváron bejegyzett cég, illetve 2 százalékos tulajdonrésze van a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-ben is.

Navracsics Tibornak nincs pénze

A közigazgatási és igazságügyi miniszternek a vagyonnyilatkozata szerint nem sokat változott az élete tavaly óta: ahogy eddig, most is csak a budakeszi házában van tulajdonjoga, ezen kívül pedig csak egy 2006-ban vásárolt Reanult van a nevén.

Navracsics Tibor Fotó: Mudra László - Origo

Az ingatlanhiteléből tavaly egymillió forintot törlesztett, így most 8,02 millió forint a tartozása. Se befektetése, se készpénze nincs. A miniszteri és képviselői fizetését nem tüntette fel a bevallásban, csak azt, hogy a Heti Választól továbbra is havi 25 ezer forintot kap a cikkeiért.

Varga Mihálynak csak gyereke lett több

A nemzetgazdasági miniszternek valószínűleg nem tartott tovább öt percnél kitölteni a vagyonnyilatkozatát, mert csak két szám különbözik benne a tavalyihoz képest: a hitele 10 millió forintról 8,3 millióra csökkent, a gyerekei száma pedig 3-ról 4-re nőtt. A miniszternek se készpénze, se más megtakarítása, se nagy értékű ingósága, se autója nincs, ingatlant is 2010-ben szerzett utoljára, akkor egy kertet vásárolt Karcagon. Ezen kívül Budapesten van két társasházi lakása, és egy másik telke is Karcagon.

Varga Mihály Forrás: MTI/Beliczay László

A Nemzetgazdasági Minisztériumban pontosan ugyanannyi, 1 111 000 forint a fizetése, mint előtte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban volt. A nyilatkozata szerint ezen felül havi 8000 forintot kap mobiltelefonálásra, 40 ezer forintot autóhasználatra, havi 40 ezer forint a hordozható számítógépet, és 6000 forint az IPAD-je.

Fazekas Sándor izgul a vagyonbevalláskor

Legalábbis minden évben ejt egy nagy hibát, amit aztán észre is vesz, és áthúzással javít: tavaly a karcagi lakóháza és telke lett először 6000 négyzetméteres a 600 helyett, idén a Toyotáját írta majdnem Tolyotának, de már az ly után észrevette a hibát, és áthúzta. Pedig szinte csak másolnia kellett a tavalyi adatokat: nyolc ingatlanán (Karcagon a ház mellett van több szántója, telke, és Budapesten is van egy kis, 47 négyzetméteres társasházi lakása) és 2007-ben vásárolt Corolláján kívül csak egy kis takarékbetétje van, ami tavaly óta százezer forinttal csökkent, így most 1,4 millió forint, és egy nagy könyvtára, ami a tavaly vásárolt 200 kötettel együtt már 6500 kötetes. 1,1 millió forintos miniszteri fizetésén kívül semmi más jövedelme nincs.

Fazekas Sándor Forrás: MTI/Kovács Attila

Kövér Lászlótól a nagyfia vitte a pénzt

Egy Vajk nevű gyermek hiánya az első újdonság, ami szembetűnik Kövér László házelnök vagyonnyilatkozatában, ami azt jelenti, hogy legidősebb fia önálló életet kezdett. Vajk hozományt is kapott, Kövér tavalyi nyilatkozatában ugyanis még három - különböző összegű, 900 és 1,5 millió közötti - hozománybiztosítás szerepelt, most viszont már csak kettő van. A hozománybiztosítás általában olyan életbiztosítással kombinált befektetés, amit a gyerekekre lehet kötni, akik egy meghatározott életkorban juthatnak hozzá a megtakarított pénzhez. Úgy tűnik, Kövér fontosnak tartja a biztosításokat, neki is van egy 2,75 milliót érő életbiztosítása.

Kövér László Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Megtakarítása tavaly óta félmillió forinttal csökkent, így most már csak 7 milliója van a bankban. Ezen kívül csak a szigetszentmiklósi családi háza és a 2002-ben vásárolt Seat Alhambra gépkocsija van meg. Tavaly ajándékokat is kapott, de hogy pontosan miket, azt nem részletezte nagyon, csak annyit írt, hogy “könyvek, dísztárgyak stb”, az értékük pedig 10 és 100 ezer forint között van.

Rogán Antal - Új festmény, növekedő megtakarítás csökkenő hitel

A Fidesz frakcióvezetője az elmúlt egy évben 1,3 millió forinttal 4,7 millióra növelte megtakarítását, 38 milliós adósságából pedig visszafizetett 1,2 millió forintot.

A politikusnak továbbra is négy ingatlan van részben a nevén. Felerészben a tulajdonosa egy II. kerületi 149 négyzetméteres társasháznak. Ugyancsak felerészben tulajdonosa annak a balatonlellei 130 négyzetméteres lakóháznak, amit 2008-ban örükölt. Rogán 2008-ban örökölte felerészben szülőfalujában, Szakonyújfaluban azt az 1165 négyzetméteres telket, amelyen egy 100 négyzetméteres ház található. A politikus több erdőt is örökölt Szakonyújfaluban, itt azonban elírta az évszámot 2008 helyett 2088-at tüntetett fel.

Rogán Antal Forrás: MTI/Soós Lajos

Rogán tavaly vett egy Bak Imre festményt. 2011 óta bérli Audi A3-át, és megvan az Iványi-Grünwald festménye is, amit 2009-ben vásárolt.

Belvárosi polgármesterként havi 632 400 forintot, parlamenti képviselőként 788 460 forintot vesz fel, ehhez jön még a 278 280 forintos választókerületi pótlék.

Kocsis Máté valahonnan milliókat szerzett

Kocsis Máté valahonnan szerzett 8 milliónyi készpénzt, 2012-ben még csak 12 milliója volt, a mostani bevallása szerint már 20. A képviselő nevén továbbra is két ingatlan van: egy VIII. kerületi, 117 négyzetméteres társasházi lakás fele, és egy lepsényi ház fele. Megmaradt Ford Mondeója és Gilera robogója is, és a még 1982-ben – egy éves korában – ajándékba kapott Szász Endre festményen sem adott túl.

Kocsis Máté Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Kocsis polgármesteri feladatai ellátásáéért 583 615 forintot kap, A Kocsis-család vállalkozásából a Hobby-Key Kft-ből pedig nagyjából évi 2-4 milliós osztalékot vesz fel. A kft. negyedrésze Kocsis Mátéé.

Erre jön bruttó 800 055 Ft. tiszteletdíja és 278 280 Ft. választókerületi pótléka.

Kubatov őrzi a veterán autóit

A Fidesz pártigazgatójának továbbra is mindössze egy farkasgyepűi 30 négyzetméteres üdülő fele van a nevén. Megőrizte négy darab Opel Kadett veteránját, ezer darabos CD-gyűjteményét. A megtakarítása a tavalyi évhez képest néhány százezer forinttal nőtt, így 8,5 millió forintja van.

Kubatov Gábor Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A parlamenti képviselői tiszteletdíja mellett a Polgárok Háza ügyvezetőjeként havi 18 700 forintot, a Szövetség a Nemzetért Alapítvány igazgatójaként havi 5 ezer forintot keres.

A kormánypárti politikus továbbra is felerészben tulajdonosa egy 23 kerületi autójavító műhelynek, valamint két további cégben van érdekeltsége.

Szijjártó Péter a levegőből is pénzt csinál

Szijjártó Péter befektetései 20 millió forinttal nőttek 2013-ban, megtakarításai azonban ötmillióval csökkentek. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 15 millió forinttal nőtt a vagyona 2013-ban, pedig semmit sem adott el, győri és dunakeszii lakóháza éppúgy megvan, mint balatedericsi üdülője.

Szijjártó Péter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez azt jelenti, hogy tavaly éppúgy, mint 2012-ben a bruttó 1,2 milliós havi fizetéséből kellett összespórolnia a pénzt. Ez még úgy se jön össze, ha minden pénzét félreteszi, és semmit sem költ magára.

Matolcsy György elkezdett spórolni, de nem bankban tartja a pénzét

Mióta tavaly tavasszal kinevezték a Magyar Nemzeti Bank élére, Matolcsy György jóval jobban keres, mint miniszter korában: akkor 1,1 millió forint volt a jövedelme havonta, most MNB-elnökként 2,1 millió forintot kap. A vagyonnyilatkozata szerint a többletet megtakarította, de még bankba se tette be, nemhogy lekötötte vagy befektette volna: míg tavaly 2 millió forintja volt készpénzben, és 14 millió forint bankban, most ugyanúgy 14 milliója van a bankban, a készpénze viszont 11 millió forintra nőtt, és 1,2 milliót betett takarékbetétbe is. Hitele, köztartozása nincs.

Matolcsy György Fotó: Mudra László - Origo

Az eddig sem túl nagy vagyona apadt is kicsit tavaly: eladta a 2004-ben örökölt, 22 négyzetméteres csopaki lakást, aminek csak fele részben volt tulajdonosa, így már csak egy balatonakarattyai családi ház van a nevén. Tavaly még kapott havi százezer forintot a cikkeiért a Heti Választól, ez idén már nem szerepel a nyilatkozatban. Matolcsyé a Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet Kft. 90 százaléka, és a nyereségének a 100 százaléka is, azt azonban nem tüntette fel, hogy ez mennyi pénzt jelent.

Kósa Lajos nagyon spórolt

Félre is tudott tenni, és a hiteleiből is sokat törlesztett tavaly Debrecen fideszes polgármestere. Egy éve 3 millió forint félretett pénze volt, most már 4,24 millió, és devizában is van 1,2 millió forintnyi tartaléka. A 21 millió forintos banki hitele 19,9 millióra csökkent, és a magántartozásából is megadott 3 millió forintot, így most 20 millióval tartozik.

Kósa Lajos Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A nyilatkozata szerint semmit nem adott el, megvan a debreceni és a budakeszi ingatlana is, a 2004-ben vásárolt BMW motorja és az orrkiülős motorcsónakja is, illetve szerepel a bevallásában az a Mercedes Viano, amit 2011-ben vett tartós bérletbe. A választókerületi pótlékkal együtt közel egymillió forintos képviselői fizetésén kívül csak a havi 550 ezer forintos polgármesteri fizetését írta be a nyilatkozatba, ami azt jelenti, hogy Kósa nem sokat költött tavaly, ha közel tízmillió forintot félre tudott tenni.

Láng Zsolt - A Rózsadomb urát legatyásította a házépítés

Felépült a II. kerületi polgármester rózsadombi háza. Láng tavaly is építkezett az Apostol utcában, akkori vagyonnyilatkozata azonban nem utalt erre. Az üggyel a mentelmi bizottság is foglalkozott, eljárást azonban nem indítottak ellene Mostani bevallása szerint a 708 négyzetméteres telken 260 + 66 négyzetméteres családi ház épült fel.

Láng Zsolt Fotó: Szabó Balázs - Origo

A politikus megtakarításai az elmúlt évben megcsappantak: 260 ezer euróval és 28 millió forinttal csökkent a vagyona. Jelenleg így 26 ezer euróval és 1,3 millió forinttal rendelkezik. Továbbra is megvannak örököléssel vagy ajándékozással szerzett ékszerei, festményei, porcelánjai, valamint a II. kerületi háza, a soltvadkerti üdülője és szőlője.

Láng polgármesterként havi 564 290 ezer forintot keres. Újdonság viszont a tavalyi évhez képest, hogy a politikus egyik ingatlanját 250 ezer forintért adja bérbe egy magánszemélynek.

Papcsák Ferenc - Tízmillió plusz

A zuglói polgármester megtakarítása 130 millió forint, vagyis egy év alatt közel 10 millióval növelte vagyonát. Négymillió forintos adósságából egymilliót törlesztett.

Továbbra is 7 ingatlan van a nevén, megmaradt a Skoda Fabiaja és Vespája, a könyv- és a térképgyűjteménye.

Papcsák Ferenc Forrás: MTI/Kovács Tamás

Polgármesterként 587 ezer forintot keres, parlamenti képviselőként a tiszteletdíja 510 108 forint. Ügyvédi irodájából tavaly 89,8 millió forint osztalékot és 72,5 millió osztalékelőleget vett fel, bérleti díjként pedig 4 millió fizetett ki. Három gazdasági társaságban van érdekeltsége.

Zsiga Marcell megvált a szántóitól

A tavalyi évben megvált két bükkaranyosi szántójától, legelőjétől. Megvan viszont továbbra is három miskolci ingatlanja, köztük az a ház, amelynek a megvásárlása miatt tavaly magyarázkodni kényszerült. Szintén megvan a 2010-ben vásárolt 2005-ös Volkswagen Passatja.

Zsiga Marcell Forrás: MTI/Kovács Attila

Megtakarítása 1,7-ről 8,8 millió forintra nőtt. Havi jövedelme 559 ezer forint, amihez 111 ezer forint költségtérítés jön.

Gyurcsány Ferenc - Tízmillióval kevesebb osztalék

Gyurcsány Ferencre rájárt a rúd 2013-ban. Feleségével közösen felvett 64 milliós hitelükből egy év alatt mindössze 170 ezer forintot tudtak törleszteni, a cégétől, az Altus Zrt.-től kapott osztaléka pedig tízmillió forinttal kevesebb mint 2012-ben, csak 78 millió forint volt. Az már csak sovány vigasz lehet számára, hogy mindezek ellenére másfél millióval tartozik neki valaki.

Gyurcsány Ferenc Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A pápai háza és a kötcsei háromezer négyzetméteres családi háza azonban még mindig megvan, saját nevén lévő autóra viszont idén sem tett szert.

Mesterházy Attila - Lassan gyűjtögeti a pénzét

Mesterházy Attila vagyonával nem sokminden történt az elmúlt évben. Továbbra is megvan a budapesti panellakása, a veszprémi garázsai, vagy a balatonalmádi-i telke, de egy legelőn túladott. Még mindig Honda Crossrunnerrel jár, és megvan a Herendi-porcelánja is.

Mesterházy Attila Forrás: MTI/Balázs Attila

A megtakarítását másfélmillió forinttal növelte, a tartozását félmillióval csökkentette, így már csak egymilliót kell visszafizetnie.

Veres János - Új motorcsónak, sok pénzügyi manőver

Veres János egykori pénzügyminiszter hatalmas pénzeket mozgatott meg 2013-ban. Először is megszabadult 90 ezer négyzetméternyi gyümölcsöstől és erdőterülettől Nyírbátor térségében, majd rögtön vett is egy kis zaborici üdülőt, és egy Tohatsu motorcsónakot.

Veres János Forrás: MTI/Kovács Attila

Pénzügyi manővereket is végrehajtott: törlesztette egy 91 millió forintos tartozását. Eközben 58 millió forinttal csökkent a számláján lévő pénz, és 30 millióval az egyéb megtakarításai. Több cégben, köztük egy tésztaipari gyárban és egy gyógyszertárban is érdekelt, de innen nem származott bevétele 2013-ban. Az országgyűlési fizetésen kívül csak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzattól kap pénzt, havi bruttó 124 ezer forintot.

A milliomos Puch László vett egy új Suzukit

Az egykori MSZP-s pártpénztárnok Puch László a lassú gyarapodás stratégiáját követte 2013-ban. Lakóházai és szőlője mellé vett egy bólyi műhelyt. 2009-ben vásárolt Suzuki Samuraiát lecserélte egy új Suzuki Samuraira.

Puch László Forrás: MTI/Földi Imre

Eközben növekedtek a megtakarításai: négy és félmilliós életbiztosítása helyett 17 és félmillióért vásárolt állampapírokat. 383 ezer eurós megtakarítása 385 ezerre nőtt (119 millió forint). Kevesebb lett azonban a készpénze négyszázezer forinttal, és a forintalapú megtakarításai is csökkentek 12 millió forinttal.

Négymilliós lakáskölcsönét visszafizette, viszont lába kélt 83 ezer négyzetméternyi termőföldteröletének.

Vona Gábortól lassan szivárog el a pénz

Vona Gábornak idén sem kellett túlizgulnia vagyonnyilatkozata kitöltését: ingatlanja és járműve sincs. A tavalyi nyilatkozatában még szerepelt egy 455 ezer forintos pénzpiaci befektetési jegy csomag, ezt mostanra elvesztette. Karcsúbb lett a Jobbik vezetőjének takarékbetétben elhelyezett megtakarítása is: 2012-ben még 4,1, 2013-ban már csak 3 milliója volt. Könyvkiadásból viszont kapott majd másfél milliót.

Vona Gábor Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Képviselőként bruttó 672 510 forintot keres, erre jön választókerületi pótléka, ami 486 990 Ft.

177 millión ül a csendes kisvárdai

Seszták Miklós KDNP-s képviselő 16,5 millió forinttal 177,5 millió forintra tornászta fel a megtakarítását. 16 milliós tartozásából 6 millió forintot lefaragott. A politikusnak továbbra is öt ingatlanja van, Kisvárdán három, a fővárosban kettő.

Seszták Miklós Forrás: MTI/Kovács Attila

Ügyvédi tevékenységéből tavaly 29,8 millió forintja származott, önkormányzati képviselőként havi 117 600 forintot keresett, a Kereskedelmi és Iparkamara választott bírájaként 250 ezer forint ütötte a markát. Továbbra is egy gazdasági társaságban van érdekeltsége.

A Novák-családnak már két autója van

Novák Előd 2013-ban vett egy 2003-as Fiat Stilót, így a Novák-családnak már két autója van, Novák feleségének, a szintén Jobbikos képviselő Dúró Dórának ugyanis továbbra is megvan Renault Mégane-ja. Novákék emellett kölcsönadtak valakinek 1,4 milliót (ez az összeg mindkettejüknél szerepel, de nincs feltüntetve, hogy közös a követelés, tehát az sem kizárt, hogy fejenként ennyit adtak kölcsön), a bankkal szembeni tartozásukat pedig 21 millióról 18,4 millióra csökkentették. Igaz, magánszemélynek 2012-ben még csak 6 millióval tartoztak, 2013-ban már másfél millióval többel. Nováknak továbbra is megvan 10 százalékos tulajdonrésze a Hun Média Kft-ben, tavaly viszont még 33 százaléka volt a Magyarok Lapja Kft-ben is, ezt idén már nem jelölte. A pár anyagi helyzete más téren nem változott, megvan budaörsi családi házuk és Novák gyümölcsöse is.

Dúró Dóra és Novák Előd Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A családban nagy a jövedelmi egyenlőség is, Novák Előd és Dúró Dóra is 394 230 forint tiszteletdíjat és 295 673 forint választókerületi pótlékot visz haza.

Zagyva György Gyula - Egy panel fele és egy erdő

Zagyva György Gyulának továbbra is egy egri panellakás fele, egy 2000 négyzetméteres bükkszéki legelő és – ugyancsak Bükkszéken – 3000 négyzetméternyi erdő van a nevén. Szerencse, hogy Bükkszék és Eger nincs túl messze egymástól, mert járműve továbbra sincs a képviselőnek. A banknak továbbra is 1 650 000 Ft-tal tartozik a képviselő, tehát vagyoni helyzete lényegében semmit nem változott az elmúlt évben.

Zagyva György Gyula Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Zagyva bruttó 394 230 forintos tiszteletdíja és a 473 076 forintnyi választókerületi pótlék mellett kap havonta 115 950 Ft. lakhatási támogatást is.

Schiffer Andrásnak szépen fogy a hitele

Schiffer András nevén továbbra is csak egy XIII. kerületi lakás van. Kölcsöneit törlesztik, 2012-ben még 4,5 milliós kintlévősége volt, 2013-ben ez 3 millió 492 ezerre csökkent. Sőt, maga Schiffer is szépen törleszt: tavalyi bevallása szerint még 2 millió 621 ezer forinttal tartozott a banknak, a mostaniban viszont már csak 962 ezer forint szerepel. Ügyvédi irodájától, a Schiffer és Társaitól tavaly 2 milliós osztalékot kapott a képviselő, idén semennyit.

Schiffer András Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Schiffer András képviselői tiszteletdíja bruttó 776 865 Ft, ezen felül 278 280 a választókerületi pótlék.

Vágó Gábor kertészkedéssel folytatja

Az LMP feltűnő arcszőrzetéről és ruháiról ismert politikusa már bejelentette, hogy nem fog indulni a következő választáson, így más munka után kell majd néznie. A vagyonnyilatkozata szerint Vágó már meg is kezdte a felkészülést, januárban ugyanis 40 százalékban résztulajdonosa lett egy frissen alapított kecskeméti kft-nek, ami a cégnyilvántartás szerint zöldségféle, dinnye, gyökér- és gumósnövény termesztésével foglalkozik. A cégnek Vágón kívül még két vele egykorú férfi a tulajdonosa.

Vágó Gábor Forrás: MTI/Kallos Bea

Bár vagyona még mindig nincs (se ingatlana, se autója, se nagyobb értékű ingósága nincs), Vágó tavaly spórolt is: teljesen visszafizette a diákhitelét, amiből tavaly még 519 ezer forint tartozása volt, így most nincs hitele. Megtakarításai is nőttek: tavaly 1,3 milliója volt takarékbetétben, most 1 millió forintja van kamatozó kincstárjegyben, de a számláján az egy évvel ezelőtti 1,4 millió forinthoz képest már 2,5 millió forint van.