Már két éve van engedély a Felcsút melletti reptérre

Vágólapra másolva!
Nem épül új repülőtér Felcsúton, azokat a légügyi engedélyeket, amelyekről a hétfői Népszabadság írt, a műrepülő-világbajnok Besenyei Péter tulajdonában levő, nem nyilvános repülőtér kapta meg még 2012 áprilisában. 
Vágólapra másolva!

A Besenyi Péter tulajdonában levő Bodmér-Felcsút nevezetű repülőtér engedélyeit hagyta jóvá még 2012 áprilisában a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala, nem pedig új repülőtér létesítésére érkezett kérelmet – tudta meg az Origo a hivataltól.

A Népszabadság hétfőn azt írta, hogy a felcsúti önkormányzat honlapjára a napokban felkerült településszerkezeti tervek szerint a Légügyi Hatóság megadta az engedélyt egy felcsúti repülőtér kialakításához. Ezért napirenden van a Bodmér-Felcsút IV. osztályú, saját használatú, közforgalmon kívüli, nem nyilvános repülőtér le- és felszállópálya kialakítása. A hírt az Origo is közölte.

Az önkormányzat honlapja szerint azonban ezek nem új dokumentumok, hanem tavaly áprilisban kerültek fel az oldalra. Felcsút településrendezési tervének és helyi építési szabályzatának módosítása szól a repülőtérről, az írják, hogy az érintett területen a tulajdonos a saját sportrepülőgépe részére egy saját használatú le- és felszállópálya, valamint egy lakó- és gazdasági épület létesítését tervezi. A repülőtér Bodmér belterületi határától több mint 800 méterre, Felcsút belterületétől 1800 méterre fekszik. A repülőteret egy darab Cessna 172 típusú kisrepülőgép használja alkalmi mezőgazdasági megfigyelésre. A dokumentumban megjelölt helyrajzi szám szerint a terület Besenyei Péter műrepülő világbajnok tulajdonában van.

A felcsúti jegyző az Origo kérdésére azt mondta: nem tud újabb repülőtérről, a településrendezési terv módosításában a Besenyei-féle terület helyzetét rögzítették, egy egyenes füves, sima földsávról van szó. A jegyző azt is hozzátette, hogy ez a hír nem hírértékű, csupán politikai célzatú. Besenyei Péter az Origónak azt mondta: két éve megkapott minden engedélyt a repülőteréhez, ő azóta újabb kérelmet nem nyújtott be, és arról sem tud, hogy a közelben épülne bármilyen repülőtér.

Az egyik korábbi felcsúti képviselőtestületi ülés jegyzőkönyve szerint sincs szó új repülőtér létesítéséről, csupán „egy külterületi, magántulajdonban lévő mezőgazdasági területen a tulajdonos saját kisrepülőgépe részére biztosít fel- és leszállási lehetőséget, melyet az illetékes hatóság (Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiforgalmi és Repülőtéri Főosztálya) engedélyezett”.

A Légügyi Hatóság hétfői közleménye szerint a „Bodmér-Felcsút” nevezetű repülőtér évek óta létező és működő, 2012 áprilisa óta IV. kategóriájú, nem nyilvános repülőtér. Felcsúttól hat kilométerre helyezkedik el, s csupán helyrajzi száma alapján tartozik a településhez. A repülőtérvezető Besenyei Péter, aki a repteret gyakorlásra használja.

Kérdésünkre, hogy a Népszabadság mai cikkében emlegetett engedély az, amit tulajdonképpen már évekkel ezelőtt megkapott Besenyei reptere, azt felelték, hogy igen. Az említett reptér 2012 áprilisa óta IV. kategóriájú, nem nyilvános repülőtér, a létesítménnyel kapcsolatban pedig új kérelem a hatóság légügyi hivatalához ezidáig nem érkezett - írták.