Állami megbízást kapott a volt államtitkár szörfös barátnője

Vágólapra másolva!
Tanulmányírásra kapott 24 millió forintos megrendelést a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium volt államtitkárának a barátnője - írta meg az Index. Detre Diána windszörfös olimpikon kft.-je a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala hirdetmény közzététele nélkül kiírt tenderén nyert. Állítólag Gál András Leventének nem volt semmilyen befolyása a közbeszerzés kimenetelére. Navracsics Tibor vizsgálatot indított.
Vágólapra másolva!

Detre Diána olimpikon Blue Shine Kft.-je kapta a nemzeti egységes kártyarendszer (NEK) központi nyilvántartás-adatbázishoz kapcsolódó tanulmányok készítésére, a nyilvántartás kapcsolattervezésére és kommunikációs feladatok ellátására szóló 23,9 millió forintos megrendelést.

Az Index úgy tudja, Detre a KIM korábbi államtitkárának barátnője. Gál András Levente a Magyar Vitorlás Szövetség elnökeként már 2012-ben is jóban volt a sportolónővel. 2012-ben Detrét annak ellenére választotta a Magyar Vitorlás Szövetség az év női vitorlázójának, hogy ő a Magyar Szörf Szövetség igazolt versenyzője volt, és vitorlásversenyzői múlttal egyáltalán nem rendelkezett. Ezzel egy időben Gál kinevezte Detrét az MVSZ kommunikációs és PR-vezetőjének is.

Gál András Levente az Index megkeresésére azt mondta, a magánéletét érintő kérdésekről nem kíván nyilatkozni.

A KEKKH projektvezetője, Bálint Attila annyit mondott az Indexnek, hogy Gál semmilyen jogviszonyban nem áll a KEKKH-val, így nem is tudta befolyásolni a döntést. Közölte, a közbeszerzési eljárásban a Blue Shine Kft. referenciáit vették figyelembe.

A Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal, a Távközlési Szolgálat, valamint a Kormányzati és Frekvenciagazdálkodási Hivatal feladatait átvevő KEKKH – a saját honlapja szerint – jogállását tekintve központi hivatal, amelyet a közigazgatási informatikáért való felelőssége körében a KIM irányít.

Navracsics Tibor miniszter vizsgálatot kért a közbeszerzési eljárással kapcsolatban. "A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát irányító közigazgatási és igazságügyi miniszter felkérte a Hivatal elnökét, Vetési Ivánt, hogy vizsgálja meg az Index.hu internetes újságon megjelent hír szerinti közbeszerzési eljárás megfelelt-e a közbeszerzésekre vonatkozó jogszabályi előírásoknak, valamint a Hivatal belső szabályzatainak", áll a közleményében.