Vágólapra másolva!
Pedig folyamatosan ellenőrizni kellene az ajánlásokat.
Vágólapra másolva!

Becsődölt a választások lebonyolítására kiépített informatikai hálózat - írta az Index. A lap szerint a fővárosban körlevélben értesítették a jegyzőket, hogy az anyakönyvi nyilvántartó rendszerrel használatával próbálják meg megoldani a jelöltállítással kapcsolatos feladatokat.

A Fővárosi Választási Iroda (FVI) körlevélben értesítette a budapesti kerületek jegyzőit arról, hogy az országgyűlési választások lebonyolítását végző önkormányzatok a napokban felmerülő feladataikra ismét igénybe vehetik az elmúlt négy években teljesen elkülönített, elvileg már kizárólag közigazgatási céllal működtetett hálózatokat. A kifejezetten választási célra kiépített országos informatikai hálózat, a nemzeti választási rendszer ugyanis összeomlott.

Ez azt jelenti, hogy a jelöltállítással kapcsolatos adatokat és a jelöltek által leadott ajánlások valódiságát az okmányirodák számítógépein az anyakönyvi szolgáltató alrendszer (asza) hálózatán kell leellenőrizniük - írta az Index. Az egy-egy párt jelöltje által leadott minimum ötszáz, de sok esetben több ezer aláírást 72 óra alatt kell végigfuttatni a hálózaton, a következő napokban a lap szerint ez várhatóan komoly torlódást okoz az okmányirodák működésében.

A fennakadás a Választás.hu-n is látszik, eszerint reggel óta egyetlen jelöltet sem vettek nyilvántartásba.

A Nemzeti Választási Iroda az üggyel kapcsolatban kiadott közleményből nem derül ki, hogy történt-e meghibásodás. Azt írták, hogy a rendszer működőképes, egy nap alatt 2600 jelöltbejelentést fogadtak be, és több mint 360 000 ajánlóívet adtak ki a közreműködésével, és a sajtóközlemény kiadásakor 83 jelölt ajánlását fogadták be.