Elfeledkezett egy iratról a választási bizottság

Vágólapra másolva!
Szakmai hanyagsággal és súlyos mulasztással vádolja a Nemzeti Választási Bizottságot egy kis párt, amelynek vezetője a rendőrséghez is fordult az ügy miatt. A SZEM-Nőpárt elnöke, Nagy Marianna szerint az NVB érthetetlen módon nem vizsgálta érdemben a párt egyik beadványát, majd a Kúriára is elfelejtette elküldeni a felülvizsgálati kérelmét. Az NVB elismeri és sajnálja a hibát, amely a testület szerint azért történt, mert túl sok volt a munka.
Vágólapra másolva!

A rendőrségen tett bejelentést a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik döntése miatt Nagy Marianna, a Szövetségben, Együtt Magyarországért (SZEM-Nőpárt) elnöke. A nőkből álló kis pártnak öt egyéni jelöltje van az országban, így nem tudott országos listát se állítani, de az NVB-vel egy beadvány miatt meggyűlt a baja.

Nagy Marianna azt mondta az Origónak, hogy a szövevényes jogi ügyük úgy kezdődött, hogy a Székesfehérváron (Fejér megye 1. választókerületében) induló jelöltjük ajánlóívei miatt a helyi választási bizottsághoz fordultak. A következők történtek Nagy szerint:

1. A székesfehérvári jelöltet utcai támadás érte, elvettek tőle 16 ajánlóívet, a többi 84-et is késve tudta leadni, ezért a helyi választási bizottság több mint ötmilliós bírságot szabott ki rá.

2. Nagy Marianna ezt a döntést fellebbezte meg a Nemzeti Választási Bizottságnál, amely érdemi vizsgálat nélkül elutasította a beadványt. Az NVB szerint a beadványon nem volt ott a szervezet "bírósági nyilvántartásba-vételi száma", e nélkül pedig nem érvényes a dokumentum.

3. A jogász végzettségű pártelnök szerint viszont ott volt a keresett szám, az NVB-döntést ezért a Kúrián kívánta megtámadni. A törvény szerint ilyenkor a felülvizsgálati kérelmet az NVB-nek kell címezni, az NVB automatikusan továbbítja a Kúriának, amelynek három napja van döntést hozni.

4. Nagy Marianna türelmetlenül várta a március 10-i beadványról a döntést, amelyről csak nem kapott értesítést. Az NVB egyik munkatársa hétfőn közölte vele, hogy "elfelejtették" továbbítani a Kúria felé, és elnézést kért.

5. Nagy Marianna hétfőn bement az V. kerületi rendőrkapitányságra, és bejelentést tett, mert szerinte hátrány érte, és visszaélés történt.

Megkérdeztük a Nemzeti Választási Bizottságot is a SZEM-Nőpárt esetéről. Az NVB titkárságának főosztályvezetője, Jackli Tamás azt mondta: "több mint száz felülvizsgálati kérelmet kellett kezelnünk néhány nap alatt,

A főosztályvezető szerint azonban azóta pótolták a mulasztást: "az ügy már a Kúrián van, és két napon belül várható döntés. A késedelem a döntést és annak jogi hatását nem befolyásolja." Nagy Marianna ezt üdvözölte, de szerinte az eset azt mutatja, hogy "ezen a választáson az NVB-ben bármi mulasztás megtörténhet, ha nem figyelünk".

FRISSÍTÉS!

Nagy Marianna szerda késő délután jelezte, hogy meghozta a Kúria az ítéletét. Eszerint a Kúria a pártelnök kifogását eljárásjogi szempontból alaposnak találta, az NVB a Kúria szerint hibázott, amikor nem foglalkozott érdemben a beadvánnyal. Az ítélet úgy fogalmaz, hogy "az NVB helytelenül járt el, amikor azt állapította meg, hogy a fellebbezés a jelölő szervezet nyilvántartási számát nem tartalmazta". Ez azt jelenti, hogy az eljárás illetékét az államnak kell viselnie. Az ügy érdemi részében viszont a Kúria elutasította a kérelmet, vagyis a határidőre le nem adott ajánlóívek után ki kell fizetni a pénzt.