Keller László pár napig képviselőnek érezheti magát

Vágólapra másolva!
Az MSZP nem jelölt senkit Simon Gábor megüresedett helyére, ezért a Nemzeti Választási Bizottság döntött, nekik pedig a pártból tavaly kilépett Keller Lászlóra esett a választásuk. Keller hivatalosan már nem lesz képviselő.
Vágólapra másolva!

Keller Lászlónak adja ki a Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese lemondása miatt megüresedett országos listás mandátumot a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A testület hétfői ülésén a tagok felhatalmazták Patyi András elnököt, hogy a megbízólevelet adja át Keller Lászlónak.

Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese azt követően mondott le képviselői mandátumáról február közepén, hogy nyilvánosságra került: egy ausztriai bankszámlán több százmillió forintnyi pénze van, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában.

A választási eljárási törvény szerint akkor, ha az országos listán megválasztott képviselő kiesik, a helyére a jelölő szervezet – ebben az esetben a Magyar Szocialista Párt – 30 napon belül jelentheti be a mandátumot szerző jelöltet (aki szerepelt a párt országos listáján 2010-ben) az NVB-nél. Az MSZP azonban nem jelezte az NVB-nek a 30 napos határidőn belül, hogy kinek kéri a megüresedett mandátumot, ezért a testület a pártlistán soron következő politikusnak adja ki a mandátumot.

Keller László 2013-ban kilépett az MSZP-ből. Az idei országgyűlési választáson függetlenként indul a Pest megyei 2-es számú, Budakeszi-központú választókerületben.

A házszabály szerint a listán megüresedett mandátumot megszerző képviselő választási iratait a mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottság vizsgálja meg, amelynek eredményéről a bizottság előadója az Országgyűlés legközelebbi ülésén tesz jelentést. A mandátumot az Országgyűlés vita nélkül igazolja. A képviselő a mandátumvizsgálat eredményéről szóló határozat meghozatalát követően esküt tesz. Mivel a választásokig már nem lesz ülése a parlamentnek, Keller Lászlónak nem lesz lehetősége esküt tenni, így hivatalosan nem is válik képviselővé.